Rozpoznanie

Wysłane przez Blondyneczka1990 

Blondyneczka1990 (offline)

Post #1

23-11-2023 - 10:54:47

Słupsk  

Dzień dobry Panie Tomaszu , zwracam się do Pana z pytanie . Obecnie jestem już na drugim opakowaniu Aromek a jutro przyjmę drugi zastrzyk z reseligo . Wykonałam badania fsh i wynik wynosi 2,04 . Czy to oznacza ze leczenie u mnie nie działa ? Pozdrawiam .

Tomasz. (offline)

Post #2

23-11-2023 - 19:39:36

Pruszków 

Menopauza, warunek konieczny skuteczności np letrozolu, zawiera fsh>40.
Proponuję zrobić badanie za miesiąc. Stąd lepszym rozw8jest leczenie Reseligo plus Tamoxyfen. A po miesiącu czy dwóch przejście na inhibitor. Teraz nie pozostaje czekać, aż jajniki zostaną zablokowane.



____________

Blondyneczka1990 (offline)

Post #3

24-11-2023 - 08:38:45

Słupsk  

Zgadza sie Panie Tomaszu , dziś przyjmuje drugie reseligo . Mam nadzieje ze za miesiąc wynik fsh będzie dużo wyższy . Pozdrawiam winking smiley

Blondyneczka1990 (offline)

Post #4

12-12-2023 - 18:40:46

Słupsk  

Dzień dobry Panie Tomaszu , chciałam poinformować o wyniku mojej operacji .
W fragmencie odciętego marginesu brak utkania raka . A jeśli chodzi o węzły chłonne 0/22 .
Piękniejszego prezentu nie mogłam sobie wymarzyć na święta !
Czekam na radioterapię .
Za wszystkie Pana rady serdecznie dziękuje!

Tomasz. (offline)

Post #5

12-12-2023 - 20:19:51

Pruszków 

Miło mi.
Teraz, pozostaje czekać na pełną ochronę antyhormonami. Cóż, pozostaje psychicznie się przygotować na reakcje wypadowe związane z hypoestrogenizmem. Być może będą potrzebne jakieś antydepresanty które ułatwiają życie po zablokowaniu torów oddziaływania estrogen ów na ustrój kobiety. Do tego badanie krwi na wapń i witaminę D3. I działania wyprzedzające związane z ryzykiem osteoporozy. Są w dziale hormonoterapia odpowiedzi na wiele nurtujacych pytań.



____________

Blondyneczka1990 (offline)

Post #6

14-12-2023 - 14:31:07

Słupsk  

Witam serdecznie . Wykonałam dziś badanie w kierunku poziomu wapnia , estradiolu oraz FSH .
Mam następujące wyniki ; Wapń w normie , estradiol <10 oraz FSH 2,14 . Dalej nie ma blokady . Co prawda mam ogromne objawy wypadowe , jak przy menopauzie ale FSH dalej niskie . 22.12.2023 mam przyjąć 3 zastrzyk reseligo . Wszystko jest podawane w terminie włącznie z aromkiem który biorę o tej samej porze codziennie . Co można z tym zrobić ? Dalej czekać czy zasugerować lekarzowi zmianę leczenia ? Pozdrawiam serdecznie !

Tomasz. (offline)

Post #7

14-12-2023 - 16:49:13

Pruszków 

Na razie pozostaje czekać, analogi GnRH hamują czynność przysadki w wyniku zaniku pulsowanie stężenia gonadoliberyny. Musi być pewien poziom analogu, aby pulsacja ustala. Objawy wypadkowe to dobra oznaka hipoestrogenizmu. Czemu FSH jest niskie nie wiem, trzeba pytać lekarzy. PS. Ważniejsze są niskie poziomy estrogenów, gdyż tylko w takiej sytuacji inhibitory aromatazy działają.



____________

Blondyneczka1990 (offline)

Post #8

14-12-2023 - 19:17:44

Słupsk  

Rozumiem , na wizycie u Onkologa napewno poruszę ten temat .
Czyli estradiol na tym poziomie to dobry znak ?
Czy mogę wykonać jakieś dodatkowe badania z krwi ?
Dziękuje i pozdrawiam smiling smiley

Tomasz. (offline)

Post #9

14-12-2023 - 20:02:17

Pruszków 

Jeżeli są objawy wypadowe to idzie wszystko w dobrą stronę terapii. Żadnych dodatkowych badań wykonywać nie trzeba. Przy okazji to, co można rozważyć to poziom witaminy D3 i wykonanie densytometrii do późniejszych celów porownawczych.



____________

Blondyneczka1990 (offline)

Post #10

25-01-2024 - 18:53:32

Słupsk  

Dobry wieczór Panie Tomaszu , wykonałam dziś ponownie badania z krwi - FSH , TSH , estradiol oraz progesteron . Wyniki są następujące : FSH 3,65 , estradiol <24 , PGR 0,2 oraz TSH 0,150 ( dużo poniżej normy) . Niestety wg fsh blokady braksad smiley objawy wypadowe wręcz nie dają mi spokoju ( uderzenia gorąca , potliwość , bezsenność , pogorszenie nastroju) .
Czy powinnam w tej sytuacji szukać innego rozwiązania u lekarza ?
Badanie tarczycy tez wskazuje ze coś się z nią dzieje . Co Pan mi może doradzić w tej sytuacji ?
Obecnie mam 13 naświetleń za sobą , pozostało jeszcze 7 . Radioterapię znoszę całkiem niezłe , jednak pojawiło się osłabienie .
Ponadto proszę o podpowiedz jakie badania obrazowe kontrolne mogłabym wykonać . Mam wrażenie ze popadam w lekka paranoje . Im bliżej końca leczenia , boje się ze pojawia się prZerzuty . Pojawiły się również stany lękowe.
Będę wdzięczna za odpowiedz .

Tomasz. (offline)

Post #11

25-01-2024 - 23:18:45

Pruszków 

1. Przy obniżonym TSH należy wykonac badanie na przeciwciała TRAb. Podwyższony poziom wskaże potrzebę leczenia tyreostaykiem.
2. Dla skuteczności leczenia kluczowe są niskie estrogeny. Byłbym spokojny, estrogeny są niskie, a brak owulacji sprawia, że progesteron jest poniżej progu detekcji. Jajniki są zablokowane. Tego się trzymaj.
3. Przejście ciężkiego leczenia i wyłączenie pracy jajników sprawia, że Twój ustrój jest w zupełnie innych okolicznościach niż przed zachorowaniem. Warto organizm wspomóc lekiem p. depresyjnym. Jest ono polecane szczególnie tam, gdzie kobieta z pełnej aktywności hormonalnej przechodzi nagle w stan zablokowania jajników, doprowadzając do hormonalnego szoku w ustroju.
Można sugerować wenlafaxyne, sertraline, czy citalopram. W razie problemów ze spaniem trazodon czyli Trittico CR. gdy nie można jeść i jest wrażenie zaciskania w żołądku - mirtazapina. Prawdopodobnie nie masz lęków tylko ataki paniki, nad którymi nie panujesz. Czyli nagły przypływ myśli katastroficznych i ich nagle ustąpienie w razie zajecia się np obowiązkami. Ataki paniki leczy się antydepresantem. Antydepresantem o działaniu poprawiający sen jest też mianseryna (ona też poprawia łaknienie jak mirtazapina), i agomelatyna. Szkoda zdrowia i sił, aby się męczyć.



____________

Blondyneczka1990 (offline)

Post #12

26-01-2024 - 19:48:52

Słupsk  

Panie Tomaszu bardzo ale to bardzo Panu dziękuje za odpowiedz . Jest Pan skarbnica wiedzy !
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 787
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022