Proszę o interpretację wyników
Wysłane przez agakvet90
agakvet90 (offline) |
Post #1 18-02-2023 - 19:12:07 |
Radków |
Mój wiek 32lata. Bardzo proszę o interpretację wyników i podpowiedź co do metod leczenia.
Wielkość guza w badaniu USG prawej piersi 13×6mm, dodatkowo 4 ogniska w obszarze o wielkości 18 mm, ich wielkość nie przekraczała 6mm.Lewa pierś i węzły chłonne bez zmian w USG. Z największego guza biopsja tru-cut Rak przewodowy nacierający piersi G2( 3+2+2) -obecne przewody DCIS NG2 -brak cech LN -angioinwazja nieobecna -neuroinwazja nieobecna -mikrozwapnienia obecne ER - 95% PR - 100% Her-2(1+) ujemny Ki67 25% CKAE1/AE3(+), p63(-) BMU mniejszych guzów Rak przewodowy nacierający piersi G2( 3+2+1) -obecne przewody DCIS NG2 -brak cech LN -angioinwazja obecna -neuroinwazja nieobecna -mikrozwapnienia obecne ER - 100% PR - 100% Her-2(1+) ujemny Ki67 20% CKAE1/AE3(+), p63(-) |
Magdaaa (offline) |
Post #2 18-02-2023 - 21:54:27 |
|
Witaj, wygląda, że twój rąk jest wieloogniskowy więc moim zdaniem prawdopodobnie będzie mastektomia (może być z rekonstrukcją) chyba , że zmiany dotyczą tego samego kwadratu piersi i lekarze zdecydują inaczej, lecz na twoim miejscu z racji mnogości zmian zdecydowałabym się na mastektomię. Nie piszesz o szacowanym stanie węzłów po stronie prawej. Z pozytywów guzy są silnie hormonozalezne to będzie można zastosować antyhormony. Ki wynosi 20-25 (im mniej tym lepiej) i jest graniczne co do chemioterapii. Jeśli węzły wydają się "czyste" być może będą same antyhormony, które w twoim wypadku są kluczem do sukcesu bo guzy silnie hormonozalezne czasem niespektakularnie reagują na chemię. Z racji wieku warto zrobić badania w kierunku mutacji, zwłaszcza BRCA1.
|
Tomasz. (offline) |
Post #3 19-02-2023 - 09:33:15 |
Pruszków |
Ja wręcz przestrzegam przed operacją BCT-nawet, gdy zmiany wieloogniskowe rakowe są w tym samym kwadracie. To niemal wejście na pole minowe bez sprzętu minerskiego. Teraz jednoczasowki dają świetne rezultaty wizualne, poza tym unika się radioterapii na obie loze po 2 guzach i trzeciej mniejszej dawki na całą pierś. Nie mówiąc o ryzyku za małych marginesow i konieczności reoperacji docinajacej.
Antyhormony co najmniej 5 lat, duża korzyść z ich zastosowania. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
617
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024