Usg

Wysłane przez Anna00 

Anna00 (offline)

Post #1

05-04-2023 - 08:14:05

Dzien Dobry.
Proszę o interpretacje wyników usg:
Piersi o utkaniu gruczołowym. W piersi prawej ognisko hipoechogenne, dobrze ograniczone, bez rejestrowanego unaczynienia o wym. 17x8 mm. Sonograficznie ma ma cechy fa- do potwierdzenia w biopsji. W piersi lewej okrągłe ognisko hipoechogenne dobrze ograniczone, z cieniem akustycznym o wym. 5mm. Sonograficznie może odpowiadać torbieli olejowej z uwapniona sciana- do potwierdzenia w mammografi. Birads 4a.

Z góry dziękuję

Tomasz. (offline)

Post #2

05-04-2023 - 13:46:39

Pruszków 

Przy utkaniu gruczołowym wiadacym badaniem obrazowym jest usg. Mammografia jest badaniem pomocniczym- weryfikującym. Może też być rezonans piersi zamiast mammografi. Koszt jest jednak spory.
Działanie. W pierwszej kolejności badanie obrazowe weryfikujące. Po biopsji takie badanie jest niemiarodajne. Nie ma sensu więc go wykonywać.
Jeśli masz skierowanie na mammografie to szczególnie przy utkaniu gruczołowym trzeba go wykonać w pierwszej połowie cyklu, zwłaszcza, gdy jest PMS.
Poza tym lekarz dając BIRADS4 daje furtkę do wykonania biopsji gruboiglowej.
Ja bym to zostawił po weryfikującym badaniu obrazowym. Nie napisałaś w jakim jesteś wieku, czy były stwierdzone zaburzenia hormonalne i rak piersi w rodzinie? FA w wieku do 35 lat wg mnie jest wskazaniem do badania genetycznego odnośnie ew mutacji usposabiajacych do raka. Zwłaszcza, gdy zmiany są w obu piersiach.
Poza tym na dziś nic więcej powiedzieć się nie da.

Anna00 (offline)

Post #3

05-04-2023 - 14:43:15

Mam 32 lata i 4 miesiące temu skończyłam karmić piersią ( karmiłam rok czasu). W najbliższej rodzinie nie było raka piersi.

Tomasz. (offline)

Post #4

05-04-2023 - 17:46:18

Pruszków 

Nie znamy się tu na zmianach w okresie laktacji. Przy utkaniu gruczołowym i w takim okresie to diagnostyka nie jest łatwa. To, co na pewno można poradzić, to rezonans magnetyczny piersi. Warto zapisać się możliwie prędko, terminy są dlugie- nie każda pracownia MRI ma głowice do badania piersi. A samo badanie prywatnie nie jest tanie.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 341
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024