Wynik USG
Wysłane przez kaśka080
kaśka080 (offline) |
Post #1 05-04-2023 - 14:16:59 |
|
Czy ktoś wie jak leczyć węzeł chłonny pod pacha mam 2x3 cm do biopsji ale narazie wstępna wizyta po skierowanie 19 kwietnia a nie powiem że robiąc coś dłużej drętwieje mi ręka.. Może opiszę po krotce co mi jest ..w zeszłym roku lipiec-wrzesien miałam biopsję mammotomiczne 3 gruczolako włokjiakow po nich zrobiły mi się krwiaki a dodatkowo od września urosły kolejne zmiany w tym podejrzana ,,nieregularne zgrubienie,, do pilnej weryfikacji BG w sumie jest ich z 8 w tym 3 krwiaki ponad to pod pachą powiększony ten węzeł czy może to być jakiś stan zapalny czy od 12/2022 r mógł już powstać jakiś rak...przeraża mnie leczenie i czekanie na te wszystkie wyniki zalecenia do powyższego to BG,BACC oraz MR znajac nasza służbę zdrowia nie wiem czy człowiek dożyje ...ogólna opinia wyniku USG to BIRADS US 4C.
|
Magdaaa (offline) |
Post #2 05-04-2023 - 17:37:33 |
|
Witaj, może to być stan zapalny ale też może to być coś innego. Rezonans trzeba zrobić koniecznie przed biopsją. Potem będzie niemiarodajny. Czy masz kartę Dilo? Ona przyśpiesza diagnostykę. Na kiedy masz termin wykonania biopsji? Bieda 4c w USG to zmiana wysoce podejrzana więc czas ma tu duże znaczenie.
|
Tomasz. (offline) |
Post #3 05-04-2023 - 17:50:06 |
Pruszków |
4C to znaczne ryzyko raka - choć to tylko ocena szacunkowa. Powtórzę to, co pisalem wcześniej. Wpierw diagnostyka obrazowa, biopsja żel mammotomiczna jest na samym końcu.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
kaśka080 (offline) |
Post #4 05-04-2023 - 20:26:09 |
|
Nie mam karty dilo a mogę już taka wyrobić czy dopiero po stwierdzeniu w biopsji że to rak ? Mam 19 kwietnia wizytę u chirurga który zobaczy czy skierować mnie na rezonans czy biopsję . Nie ukrywam że ten węzeł mnie boli i jest dość spory przy dłuższym robieniu ręką prac domowych aż mi ona drętwieje ...także 19.04 wizyta potem pewnie tydzień czy 2 czekanie na biopsję lub rezonans ..a czy np lekarz 1 kontaktu może mi wypisać skierowanie na rezonans żeby nie tracić czasu ?
|
Tomasz. (offline) |
Post #5 06-04-2023 - 08:28:10 |
Pruszków |
Jest mało prawdopodobne, aby lekarz rodzinny wystawił refundowane skierowanie na rezonans. Brat miał podejrzenie raka prostaty i za rezonans płacił. Poza tym myśląc o rezonansie musisz już dziś szukać ośrodka, który je wykonuje. Wiele ośrodków nie ma głowic do tego badania.
DILO to diagnostyka i leczenie. Przy BIRADS4 już jest podstawą do jej wystawienia. To rodzinny przepisać powinien bez problemu. Na biopsje chirurg da skierowanie bez problemu, przy czwórce to wręcz obowiązek. Co do węzła i objawów to jest tu jakieś Twoje onkologiczne przeczulenie. Przerzuty do węzłów nie bolą. Może być jakiś stan zapalny węzła. I to trzeba wyjaśnić. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Magdaaa (offline) |
Post #7 06-04-2023 - 16:00:38 |
|
Tak jak napisał Tomasz, już musisz zorientować się, które ośrodki blisko ciebie mają odpowiednią głowicę odnośnie piersi. Ja skierowanie dostałam od onkologa. Rezonans robiłam w Olsztynie i że skierowaniem na cito czekałam ok. 3 tyg. potem jeszcze ok. tyg. na opis. Jeśli zależy ci na rezonansie to warto zrobić nawet prywatnie. Wtedy będzie pełen obraz tego co się dzieje tym bardziej, że masz sporo zmian. Ja na twoim miejscu zrobiłabym nawet prywatnie. Węzeł skoro boli to faktycznie może być powiększony ze względu na stan zapalny, ale sprawdzić oczywiście trzeba. Trzymaj się i pamiętaj, gdyby co to raka leczy się teraz z dobrym skutkiem.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-04-2023 - 16:01:35 przez Magdaaa. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
608
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024