Interpretacja histopatologii po mastektomii
Wysłane przez Barbara_50
Barbara_50 (offline) |
Post #1 12-04-2023 - 15:20:35 |
Częstochowa |
Proszę o interpretacje wyniku histopatologii po usunięciu piersi prawej na skutek rozpoznania klinicznego: C50.4 – nowotwór złośliwy (ćwiartka górna zewnętrzna sutka)
Opis makroskopowy: 1-15 Usunięta wraz z zawartością dołu pachy, pierś prawa o wymiarach 19x16x4,5cm. W kwadracie górnym zewnętrznym naciekający skórę guz barwy szarej o nieregularnym kształcie i wymiarach 3,5x1,8x1,8cm. Margines wielkości: górny 4cm; dolny 9cm; głęboki 3cm. Na skórze w kwadracie dolnym zewnętrznym kolejne ognisko przerzutu lub nacieku o średnicy 0,9cm. Znaleziono 6 węzłów chłonnych. Rozpoznanie histopatologiczne: 1-3- guz z naciekiem na skórę, brodawka: Naciekający rak przewodowy BST G3 NG3 IM4/10HPF. Nie stwierdzono angioinwazji i naciekania nerwów. Guz nacieka skórę powodując jej owrzodzenie. pT4bN2a 4- margines górny: Bez utkania nowotworowego. 5- margines dolny: Ogniska raka w warstwie kolagenowej skóry. 6- margines głęboki: Drobne ogniska raka. 7- 10- kwadrat górny i dolny zewnętrzny i wewnętrzny: Struktura prawidłowa. 11 – 15 – węzły chłonne: Przerzuty raka do 5 węzłów chłonnych (5/5). Stwierdza się naciekania tkanki okołowęzłowej. ICD O: 8500/3 Proszę o interpretację opisu i rokowania. Czy jest w tym przypadku szansa leczenia lekiem: talazoparib (B.9.FM) lub trastuzumab derukstekan. Dziękuję. |
Tomasz. (offline) |
Post #2 12-04-2023 - 17:11:16 |
Pruszków |
Brak jest cech molekularnych guza. Strukturalnie to guz o dużej złośliwości G3 z wieloma przerzutami do węzłów i wielkościowo guz duży, z lokalnymi cechami złośliwości.
Co do chemioterapii to jest ona niezbędna. Bez cech molekularnych nic więcej powiedzieć się nie da. Wobec małej liczby węzłów potrzebna jest radioterapia na okolicę pachy. Z tego co ja wiem to te leki były zarezerwowane dla stadium IV choroby. Bez badań obrazowych potwierdzających przerzuty odległe - nie wiem, czy lekarz może je zaordynować z uwagi na refundację.Wskazania refundacyjne zmieniają się. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 12-04-2023 - 17:13:22 przez Tomasz.. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
782
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024