Prośba o interpretację wyników i poradę
Wysłane przez madzia130385
madzia130385 (offline) |
Post #1 23-05-2023 - 19:44:11 |
Warszawa |
Witam. Przedstawię przypadek mojej koleżanki.
Wynik badania Usg Utkanie piersi typu C według ACR Atlas Birads 2013 Zmiana o typie włókniaka w piersi prawej na godz 7 przyotoczkowo wielkości 35x21x10mm. Przewody mlekowe nieposzerzone. doły pachowe wolne. Piers prawa Birads 3 Piers lewa Birads 1 Zaproponowano biopsję mammotoniczną gdzie lekarz stwierdził że usunie całą zmianę. Czy jest to optymalne rozwiązanie? 25.05 koleżanka jest zapisana na biopsję gruboigłową do Profemedu do dr. Chmielewskiego. Co będzie dla niej lepsze? Proszę o odpowiedz i z góry dziękuję!! Pozdrawiam |
Tomasz. (offline) |
Post #2 24-05-2023 - 07:45:47 |
Pruszków |
Nie jest to typowa sprawa, ponieważ zmiana jest duża, a lekarz dał BIRADS3.
Jeżeli wymiary zmiany są takie, jak podano, i nie jest to torbiel z treścią płynną lub półpłynną to szanse na usunięcie całkowite są w zasadzie zerowe. Odnośnie skali to o tyle jest to dziwne, że jest podana trójka, a biopsja jest wykonywana od czwórki w górę. Ponieważ jest utkanie przeważnie gruczołowe to można polecić rezonans magnetyczny piersi. Ale to tylko przed biopsja. Po niej wynik jest fałszywy. Ew w porozumieniu z lekarzem rozważyć mammogafie - czy przy tej budowę piersi coś istotnego ona wniesie. Chodzi o dwie różne techniki obrazowania. Pozwala to lepiej ocenić sytuację w dużej zmianie chorobowej. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
474
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024