Interpretacja biopsji gruboiglowej

Wysłane przez Kami 382023 

Kami 382023 (offline)

Post #1

13-06-2023 - 19:03:49

Dzień dobry.
Oo kilku tygodni śledzę forum ,żeby się zaznajomić z tematem raka piersi.
W kwietniu ginekolog na rutynowym USG wykrył u mnie w prawiek piersi na godzinie 9 ,2 centymetry od brodawki lity hypoechogeniczny guz o wymiarach 8x5 mam.Zmiana generuje ubytek cienia.Doły pachowe bez patologicznych węzłów chłonnych. Birads 4A.
Zostałam skierowana na mammografię oraz BG.
Wynik mammografi: piersi z dominacja budowy gruczolowej- piersi gęste ocena ograniczona B0.
Pierś prawa godzina 3-4ta słabo wyodrębniający się zagęszczanie średnica 21 mam - B2/3.
Pierś lewa - B0/1. Węzły pachowe niewidoczne w badaniu.
Wynik biopsji ( dziś odebrany)
Dwa fragmenty tkankowe o długości 0.3 i 1 cm.
(1) pierś prawa godzina 9
W oligobioptacie utkanie miąższu piersi z cechami włóknienia.Barwienie immunohistochemiczne w toku.
Uzupełnienie wyniku
(1) pierś prawa godzina 9:
W oligobioptach utkanie gruczołu piersiowego ze zmianami włóknisto- torbielowaty mi oraz ogniskowym rozrostem wewnątrz przewodowym typowym- UDH i skąpym przewlekłym naciekiem zapalnym.

AE1/AE3+ w komórkach nabłonka gruczołowego, nie ujawnia rozproszenia komórek nabłonka, SMA+, p63+

Dodam ,że pierś od ponad roku bardzo boli przed okresem,czasem aż ból promieniuje do pachy.
Po stracie ciąży rok temu ( 20 tydz.) Przyjmowałam tabletki na zanik pokarmu przez 4 tyg.
Bardzo proszę o wyjaśnienie co znaczy ten wynik i czy on jest kompletny? Dlaczego w pierwszej części jest napisane że barwienie w toku.Nie rozumiem tego wszystkiego.Wizyte u lekarza mam dopiero 20 czerwca.Zwarjuje z tym czekaniem.Od kwietnia nic nadal się nie mogę dowiedzieć konkretnego na temat swojego stanu zdrowia.

Tomasz. (offline)

Post #2

13-06-2023 - 19:29:40

Pruszków 

Na dzień dzisiejszy Twój stan kwalifikuje się do stałej opieki w poradni chorób sutka.
Niełatwe jest prowadzenie tego typu choroby, gdyż zgłaszane przez Ciebie kwestie mogą świadczyć o mastopatii na tle choćby zaburzeń endokrynologicznych. Niezależnie od pewnych skłonności osobniczych do tworzenia się takich strukturalnych zmian jakie opisujesz.
Wydaje mi się, że należy wyjaśnić jak tylko to możliwie tło tych zaburzeń i zapobieganie potęgowania się stwierdzonych zmian.
W Twoim wieku aż takich zmian być nie powinno. Za 6 - 8 miesięcy, gdy odczyny pobiopsyjne ustąpią, starałbym się o rezonans piersi.
Podejrzewam, że opieka w poradni chorób sutka będzie opieką długotrwałą. Wszelkie tego typu zmiany usposabiaja do rozwoju raka, choć go nie determinują.
Możesz wykonać badania genetyczne odnośnie mutacji usposabiajacej do rozwoju raka.

Kami 382023 (offline)

Post #3

13-06-2023 - 20:21:54

Bardzo dziękuję za odpowiedź.Troche jestem spokojniejsza Pana odpowiedzią. Zastanawiam się jeszcze czy jest wskazanie do usunięcia zmiany,która została uwidoczniona w obrazie USG? Jako guz lity? Czy tylko obserwacja.Dodam ,że mam trójkę dzieci i każde było karmione piersią do ok 2 lat. W lewej piersi USG wykazało torbiele.

Tomasz. (offline)

Post #4

13-06-2023 - 23:10:11

Pruszków 

Karmienie nie ma udowodnionego związku z rakiem sutka. Natomiast zaburzenia endokrynne już tak. Należy w miarę, gdy tylko sprawy są usuwalne, dbać o kwestie hormonalne. One, podobnie jak kwestie analogiczne że schorzeniami prostaty są istotne.
Sama zmiana określoną tu się nie rozejdzie - będzie wymagała zoperowania.
Szkopuł cały w znalezieniu regulacji takich, aby nowe zmiany się nie tworzyły.

Kami 382023 (offline)

Post #5

14-06-2023 - 09:19:12

Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale moja rodzona siostra w wieku 33 lat zachorowała na raka tarczycy.Miała usunięta tarczycę i węzły chłonne.Mama choruje na niedoczynność i przyjmuje już kilka lat leki..
Ja do tej pory nie miałam stwierdzonej żadnej choroby tarczycy ( w maju br. robiłam panel tarczycowy i USG tarczycy).Wyniki są jeszcze mieszczące się w normach ale już na pograniczu niedoczynności. Co więcej obserwuje u siebie różne symptomy niedoczynności. Chciałabym znaleźć lekarza który podszedł by do problemu holistyczne i faktycznie chciałby przyczynę zaistniałego stanu rozwiązać...jednak z doświadczenia już wiem,że znalezienie takowego jest niezmiernie trudne .
Dziękuję serdecznie za poświęcony czas.

Tomasz. (offline)

Post #6

14-06-2023 - 19:40:00

Pruszków 

Choroby tarczycy nie mają żadnych udowodnionych związków z problemami w obrębie gruczołu piersiowego.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 656
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024