Rak złośliwy
Wysłane przez Zatroskana
Zatroskana (offline) |
Post #1 11-07-2023 - 14:49:08 |
|
Dzień dobry,
Proszę o interpretacje wyników mojej mamy Rak inwazyjny piersi typ NOS NHG2(B5) Największy wymiar raka 0,8 cm ER + HER-2 1+ Ki-67 30% PGR + Estrogen receptor ekspresję receptora stwierdzono w 99% komórek raka 4 punkty w tym z przewaga intensywności 2 ( 98%) Progesteron receptor ekspresję receptora stwierdzono w 97% komórek raka 4 punkty w tym z przewaga intensywności 2(95%) Bardzo się martwię nie wiem co robić |
Tomasz. (offline) |
Post #2 11-07-2023 - 17:37:49 |
Pruszków |
Rąk bez specjalnego podtypu zwany dalej przewodowym - ok 85% raków jest tego podtypu.
Złośliwość G2 czyli umiarkowana. W klasyfikacji molekularnej to luminal B HER2 ujemny. Teoretycznie jest wtedy proponowana chemioterapia (ki67>=20%). Ale przy rąk małym guzie i znacznej hormonozaleznosci chemioterapia jest zbedna- większe koszty i obciążenia niż ew korzyści. Leczenie to operacją i antyhormony co najmniej 5 lat. Zalecenia do 10 lat. W razie operacji BCT obligatoryjna radioterapia na skutek i łoże po guzie. Do tego standardowa procedura usunięcia węzłów wartowniczych. Rokowanie b. dobre. Ważne, b ważne są marginesy cięcia. Aby lekarz operujący nie oszczędzał na kilku mm i dawał ryzyko niedoszczetnosci operacji. A minimalna wielkość marginesów to co najmniej 2 mm. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
689
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024