Czy to może być rak? Interpretacja RM Piersi
Wysłane przez Kami 382023
Kami 382023 (offline) |
Post #1 01-08-2023 - 10:54:48 |
|
Dzień dobry.Pisalam tutaj w czerwcu odnośnie wykrytego u mnie guzka piersi.Sytuacja się wyjaśniła.Jednak w trakcie lekarz wybadał poprzez dotyk inny guzek w mojej piersi.
Był on widoczny w wcześniej robionej mammografii.Pierś prawa godzina 4. Wtedy opisany był jako słabo wyodrębniające się zagęszczanie średnicy 21mm- birads 2/3.Badanie USG opisuje zmianę jako guzek ogładkich zarysach, obniżonej echogeniczności o wym. 21x10 mam.Zostałam skierowana na RM z kontrastem. Jego wynik jest następujący: W MRI piersi w obrazach T1,T2,TMRI,DWI,ADC, z supresją tłuszczu i substancją w badaniu dynamicznym z kontrastem uwidoczniono: Pierś o utkaniu gruczołowym ( typ d) z symetrycznym wzmocnieniem tła gruczołowego w stopniu znacznym. W SP na g.4 owalny guzek wielkości 27x17mm,o niehomogennej strukturze wewnętrznej, dobrze odgraniczony słabo wzmacniający się po kontraście we wczesnej fazie badania i prezentujący narastającą krzywą typu 1 w fazie opóźnionej, wykazujący słabą restrykcję dyfuzji w DWI/ ADC - Birads 4a. Poza tym pierś bez cech uchwytnych zmian patologicznych. Doły pachowe bez cech limfadenopatia. Lekarz zaproponował biopsję mamotomiczną lub wycięcie operacyjne w celu zbadania wycinka. Moje pytanie, czy jest możliwe aby była to zmiana złośliwa i czy zapronowane rozwiązania są zasadne? Bardzo proszę o odpowiedź. |
Tomasz. (offline) |
Post #2 01-08-2023 - 23:08:03 |
Pruszków |
Jeżeli radiolog dał BIRADS4 to wnioskuję, że pozostawienie bez dogłębniejszej diagnostyki strukturalno-molekularnej jest zbyt dużym ryzykiem. I stąd są wskazania do biopsji. Guzek jest duży jak na zmianę łagodną.
Co ciekawe oznaczono w MRI budowe gruczolowa, a znaleziona zmiana wstępnie została wykryta w mammografii. To pokazuje wartościowość metody, choć na wyniki teoretycznie szans być nie powinno. Ja dla siebie wybrał bym biopsje gruboiglowa i z wynikiem operację. Takie zmiany niecałkowicie się usuwają mammotomem i mają tendencje do odrastania. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Kami 382023 (offline) |
Post #3 02-08-2023 - 10:13:37 |
|
Panie Tomaszu, dziękuję za odpowiedz. Tak przypuszczałam. Co ciekawe kiedy mój lekarz onkolog wybadał mi tego większego guzka, jeszcze tego samego dnia dał mi skierowanie na USG (oraz BAG) , które było wykonane od ręki. Podczas USG radiolog stwierdził ,że nie widzi podstaw do zrobienia biopsji i jej nie pobrał, twierdząc ze jest to torbiel lub gruczolakowłókniak. Możliwe ,że w tym momencie już bym wiedziała co to za zmiana ,gdyby nie jego decyzja. Obecnie oczekuje na telefon ze szpitala odnośnie wyznaczenia terminu zabiegu. Lekarz jeszcze nie podjął decyzji czy będzie to operacja czy BMM. Trochę się martwię, gdyż zmiana ewidentnie się powiększa, tak bynajmniej wynika z badań.
|
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
242
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024