Proszę o interpretację wyników.
Tomasz. (offline) |
Post #2 16-11-2023 - 23:14:56 |
Pruszków |
Trochę mnie dziwi użyty zwrot:w mniej niż 90 procent. Mniej tzn ile??
Wynik będzie musiał być zweryfikowanie HER2 metodą FISH. Ale, patrząc na Ki67 wynik będzie dodatni. Ogólnie to rak bez specjalnego podtypu (dawniej znany jako przewodowy) o umiarkowanej złośliwości G2, luminalny B, z rzadko spotykanym, b. wysokim markerem proliferację Ki67. Leczenie to chemioterapia wielolekowa, operacją i antyhormony. W razie operacji BCT obligatoryjne zastosowanie radioterapii na sutek i loze po guzie. Brak w opisie szacowanego stanu węzłów chłonnych i wielkość rozmiar guza. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #4 17-11-2023 - 08:37:17 |
Pruszków |
To guz jest nieduży. Z powodu B. wysokiego ki67 leczenie powinno się rozpocząć możliwie bezzwłocznie. W razie perspektywy chemioterapii ponad 2 tygodnie ja bym już teraz, na ten moment zastosował antyhormony. Jest duża hormonoozaleznosc i tym samym spory zysk z ich zastosowania. Nawet na 100 procent Tamoxyfen kosztuje 16 zł na 100%, a przy tej receptorówości lekarz rodzinny powinien bez wahania dać receptę na ten lek.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #9 17-11-2023 - 14:04:48 |
Pruszków |
Aromek nie działa w razie braku klimakterium. A nawet może spowodować paradoksalnie pogorszenie - symulacje jajników do produkcji hormonów. Stąd Reseligo raz na miesiąc (nie refundowany to Zoladex). Dlatego zaproponowałem Tamoxyfen na początek. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Kasik1979 (offline) |
Post #10 08-01-2024 - 21:50:43 |
|
Witam jestem właśnie po 1 chemi będę miała 12 białych chemi co tydzień paxlitacel, carboplatin i herceptyna domięśniowo w nogę, po 3 miesiącach operacja oszczędzająca, radioterapia i hormonoterapia dlugo czekałam na oznaczenie her 2 jest on 2+ , jednak w tym czasie guz nie urósł oraz w badaniu węzły nadal czyste, że względu na małego guza będzie to zabieg oszczędzający, w przyszłym tygodniu dostanę również implanty reseliego. Czy to dobry schemat leczenia? Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
|
lulu (offline) |
Post #11 08-01-2024 - 22:57:52 |
k/Kwidzyna |
Myślę, ze bardzo dobry schemat leczenia.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
lulu (offline) |
Post #14 09-01-2024 - 14:03:45 |
k/Kwidzyna |
Czyli herceptyna się należy. Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
Tomasz. (offline) |
Post #15 09-01-2024 - 15:24:52 |
Pruszków |
Czyli tak, jak pisałem na samym początku. Rak luminalny 8/9 Allreda i ki67 80% to od razu wskazuję na her2 dodatni wynik.
Drugi tu przypadek w Ostatnim czasie, gdzie w raku her2 dodatnim zrezygnowany słusznie z antracyklin, a zamieniono lek pierwszego rzutu cyklofosfamid lekiem drugiego rzutu karboplatyne. Bardzo to budujące i widać, że w rakach her2 dodatnich, gdzie niezbędne jest leczenie trastuzumabem lub (i) pertuzumabem - chroni się serce i układ krwionośny przed obciążeniami antracyklina. Bo leki blokujące her2 mają pewne działania obciążające serce podczas leczenia. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |