Prośba o poradę
Wysłane przez ewela81
ewela81 (offline) |
Post #1 21-02-2020 - 16:13:15 |
Kunów |
Witam,
Jeśli jest to wątek w złym miejscu to z góry przepraszam. Moja ciocia zachorowała - wykryto czerniaka złośliwego, i tu pojawia się pytanie co dalej, gdzie się poradzić jak leczyć. Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Pozdrawiam, Ewelina |
MagdaAgata (offline) |
Post #2 21-02-2020 - 16:48:37 |
Bydgoscz |
Ewela81 może ktoś Ci coś konkretnego napisze, ale to forum dla osób chorych na raka piersi i ich rodzin. Na pewno koniecznie ciocia musi załatwić sobie kartę DILO u lekarza rodzinnego choćby i pędzić z nią do najbliższego centrum onkologii- dużego ośrodka, który zajmuje się leczeniem raka. Nie wiem, skąd jest ciocia, ale niech nie próbuje leczyć się w jakimś małym szpitalu powiatowym czy jakimś takim. Jak to w każdym raku, ważne, żeby działać szybko. Czerniak, jeśli jest wcześnie wykryty i nie dał przerzutów, jest, jak większość nowotworow złośliwych wyleczalny. Trzymajcie się! |
dziubas (offline) |
Post #3 21-02-2020 - 19:12:23 |
Gdańsk |
Ewelko!Magda Ci wszystko napisała teraz my będziemy zaciskać kciuki i Cię wspierać!
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
chocolate1976 (offline) |
Post #5 21-02-2021 - 19:03:27 |
Bytom |
Moja mama miała. 25 lat temu. I do dziś żyje.Trzeba dobrze wyciąć, znajdź dobrego chirurga. Jeśli masz pytanie napisz.
|
Tomasz. (offline) |
Post #6 21-02-2021 - 20:34:50 |
Pruszków |
Nie mam aktualnych danych odnośnie współczesnego leczenia czerniaka, ale czytałem kiedyś, że są na dziś nowe metody terapii. W 2013 roku, gdy zmarła żony siostra to poza interferonem pozostawała (w IV stadium) tylko chemioterapia cytostatykami.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
766
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024