Prośba o poradę

Wysłane przez ewela81 

ewela81 (offline)

Post #1

21-02-2020 - 16:13:15

Kunów 

Witam,
Jeśli jest to wątek w złym miejscu to z góry przepraszam.
Moja ciocia zachorowała - wykryto czerniaka złośliwego, i tu pojawia się pytanie co dalej, gdzie się poradzić jak leczyć.
Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać.

Pozdrawiam,
Ewelina

MagdaAgata (offline)

Post #2

21-02-2020 - 16:48:37

Bydgoscz 

ewela81
Witam,
Jeśli jest to wątek w złym miejscu to z góry przepraszam.
Moja ciocia zachorowała - wykryto czerniaka złośliwego, i tu pojawia się pytanie co dalej, gdzie się poradzić jak leczyć.
Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać.

Pozdrawiam,
Ewelina
Ewela81 może ktoś Ci coś konkretnego napisze, ale to forum dla osób chorych na raka piersi i ich rodzin. Na pewno koniecznie ciocia musi załatwić sobie kartę DILO u lekarza rodzinnego choćby i pędzić z nią do najbliższego centrum onkologii- dużego ośrodka, który zajmuje się leczeniem raka. Nie wiem, skąd jest ciocia, ale niech nie próbuje leczyć się w jakimś małym szpitalu powiatowym czy jakimś takim. Jak to w każdym raku, ważne, żeby działać szybko. Czerniak, jeśli jest wcześnie wykryty i nie dał przerzutów, jest, jak większość nowotworow złośliwych wyleczalny. Trzymajcie się!

dziubas (offline)

Post #3

21-02-2020 - 19:12:23

Gdańsk 

Ewelko!sercepocieszaMagda Ci wszystko napisała teraz my będziemy zaciskać kciuki i Cię wspierać! takokduży uśmiech

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

ewela81 (offline)

Post #4

21-02-2020 - 20:27:53

Kunów 

Dziękuję bardzo. Oczywiście wiem, że to forum jest dla kobiet z rakiem piersi, ale nie wiedziałam do kogo się zwrócić. Ciocia jest w trakcie diagnostyki, dziś mi powiedziała. Mam nadzieję że nie będzie przerzutów.
Dziękuję

chocolate1976 (offline)

Post #5

21-02-2021 - 19:03:27

Bytom 

Moja mama miała. 25 lat temu. I do dziś żyje.Trzeba dobrze wyciąć, znajdź dobrego chirurga. Jeśli masz pytanie napisz.

Tomasz. (offline)

Post #6

21-02-2021 - 20:34:50

Pruszków 

Nie mam aktualnych danych odnośnie współczesnego leczenia czerniaka, ale czytałem kiedyś, że są na dziś nowe metody terapii. W 2013 roku, gdy zmarła żony siostra to poza interferonem pozostawała (w IV stadium) tylko chemioterapia cytostatykami.

xiouken (online)

Post #7

04-10-2024 - 13:09:23

xiouken (online)

Post #8

09-11-2024 - 11:35:24

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkas
сайтсайт
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 766
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024