To jednak złośliwy rak! Muszę podjąć decyzje, pomóżcie !
Wysłane przez MajaKucia
MajaKucia (offline) |
Post #1 04-06-2021 - 09:11:55 |
|
Dziś zadzwonił do mnie lekarz by przekazać wyniki badania histopatologicznego guza, który po biopsji okazał się łagodnym brodawczakiem wewnątrzprzewodowy.
Niestety radość nie trwała długo. Ponieważ guz był duży ( 7 cm) lekarze postanowili nie ufać tak do końca biopsji i go wyciąć. Wyniki mnie przeraziły, ognisko raka nieiwazyjnego, in situ i 5 milimetrowe ognisko raka inwazyjnego. W poniedziałek mam konsylium, lekarz powiedział że trzeba się zastanowić czy wyciąć tylko wartownika i zrobić jakiś zabieg zabezpieczający ( nie wiem czy dobrze zrozumiałam bo byłam w szoku) czy jednak amputować pierś z jednoczesną rekonstrukcją. Oni mi pomogą ale decyzje muszę podjąć ja Co robić ???? |
Tomasz. (offline) |
Post #2 04-06-2021 - 11:15:48 |
Pruszków |
1. Nie ma raków niezłośliwych.
2. Raki inwazyjne stanowią tu gdzieś z 90% wszystkich raków. I jak widać- chore żyją i mają się dobrze. 3. Przed leczeniem oszczędzającym nalezy wyjasnić przyczynę (źródło) rośnięcia aż tak dużej, 7 cm (!) zmiany nie-rakowej. Bez tego to spanie jak na bombie. 4. Nie wiemy, jak wygląda efekt kosmetyczny przeprowadzonej operacji. Są też operacje radykalne z jednoczasową rekonstrukcją. To bym rozważał. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
MajaKucia (offline) |
Post #3 04-06-2021 - 14:23:00 |
|
Dziękuje bardzo. Jestem świeżo po usłyszeniu wyniku, byłam tak poruszona że niestety zapewne nie wszystko pamiętam. Lekarz powiedział że to są dwie możliwe opcje, albo oszczędzająca i tylko wycięcie wartownika albo mastektomia z jednoczesną rekonstrukcją. Mam nadzieje że pomogą mi podjąć właściwą decyzję, nie jestem lekarzem... |
Tomasz. (offline) |
Post #4 04-06-2021 - 20:52:00 |
Pruszków |
Ty masz wyrazić swoje preferencje. Lekarz powinien je uwzględnić i zaproponować rozwiązanie pozwalające te preferencje spełnić.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
benia1960 (offline) |
Post #5 05-06-2021 - 14:53:42 |
Szczecin |
Sama zdecyduj, ale sluchaj lekarzy. Ja też nie bardzo świadoma chciałam mieć mastektomię. lekarz uparł sie i jestem po oszczędzającej. Zyję 7 lat i praktycznie mam całą pierś, a podczas usg szukają blizny. To forum jest pomocne, ale nie zawsze zdawać sie na jego opinie.
|
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
661
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024