Prośba o interpretacje i jak powinno wyglądać leczenie
Wysłane przez Magdalena_82
Magdalena_82 (offline) |
Post #2 08-08-2023 - 13:11:27 |
Jaworzno |
Pierwotnie operacyjny rak piersi o niskiej agresywności i wysokiej hormonozaleznosci . W związku z powyższym zastosowanie leczenia przedoperacyjnego (neoadjuwantowa hormonoterapia) może mieć uzasadnienie tylko w przypadku wykluczenia możliwości przeprowadzenia pierwszoplanowego leczenia chirurgicznego. Propozycja zastosowania przedoperacyjnej chemioterapii raka luminalnego A, która uzyskała chora w ośrodku macierzystym jest niezgodna z aktualnymi standardami leczenia raka piersi.
Proponowane postępowanie: -konsultacja z chirurgiem onkologicznym odnośnie rodzaju i możliwości leczenia chirurgicznego -zabieg chirurgiczny -w przypadku znacznego odroczenia terminu zabiegu(>4tyg.)-wdrożenie supresji jajników i IA -ponowna ocena fenotypu materiału pooperacyjnego (ER, PR, HER2,KI67)-weryfikacja efektywności hormonoterapii- ocena supresji poliferacji(zmiana (KI67) - ostateczna decyzja odnośnie leczenia uzupełniającego W przypadku braku możliwości leczenia chirurgicznego-hormonoterapia przedoperacyjna (aLHRH+IA) z oceną odpowiedzi na leczenie (Ki 67) po 14 dniach hormonoterapii ( potwierdzone pełna supresja jajników) P.s przepisałam w słowo w słowo z kartki, na samej górze były tylko moje dane, rozpoznanie i wypisane wyniki aktualnych badań, a reszta to co przepisałam powyżej |
Tomasz. (offline) |
Post #3 08-08-2023 - 20:56:08 |
Pruszków |
Czyli jest tak jak pisałem. Żadnej chemioterapii a sprawdzenie ki67 po leczeniu antyhormonem. To najbardziej bezpieczna metoda. Spadek ki67 do 2 procent lub mniej świadczy o skuteczności leczenia. Gdy spadek jest znikomy lub jest wzrost to mogą to być dopiero wskazania do chemioterapii.
Doradzam - Tamoxyfenu nawet na 100 procent i leczenie bezzwłocznie. Przeczytaj, co napisałem 21.07. Jest wszystko potwierdzone. Z tym, że ja podałem że to niemal błąd w sztuce, a prof Wysocki o niezgodności z aktualnymi standardami. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-08-2023 - 21:02:40 przez Tomasz.. |
Magdalena_82 (offline) |
Post #4 15-08-2023 - 21:18:20 |
Jaworzno |
Panie Tomaszu miał Pan w 100 procentach rację dlatego też prosiłam o Pana opinie. 30 sierpnia idę do szpitala , 31 operacja zostaje w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Krakowie , wreszcie konkrety i podejście lekarzy z stamtąd niebo a ziemia w porównaniu do Katowic. Wszystko mi Pani doktor wyjasniła , najpierw operacja oszczędzająca bo mam duże piersi i damy rade taka zrobić, przy tym raku o niskiej złośliwości i mam to szczęście że będzie mnie operować lekarka jeszcze ze specjalizacją z chirurgi plastycznej, od razu wycięcie wszystkich węzłów i po antyhormony i radioterapia. Musi mi usunąć łącznie z brodawka bo guz jest blisko i zaciąga, ale mówiła że ja odtworzy. Empatyczna lekarka, zafascynowa swoją pracą i żeby jak najlepiej zoperować i pomóc. A po wszystkim dostałam jeszcze książkę której tez jest współautorka wszystko o raku piersi od badań, wykrycia, profilaktyki, leczenia (chemioterapii, radioterapia, leczenia systemowego i uzupełniającego) operacji, rekonstrukcji. Są zdjęcia i opisana każda z rekonstrukcji. Książkę ta opracowali lekarze z Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Krakowie. Mam sobie poczytać dodatkowo i odnieść do swojego leczenia łącznie ze skutkami ubocznymi. Takie kompendium wiedzy jak tutaj na stronie. Myślę że jestem w końcu w dobrych rękach i dobrym szpitalu.
|
AlexJuvion (offline) |
Post #5 22-08-2023 - 13:37:30 |
|
your are so funny . loved your innocence being not a doctor.
Alex, Quality Assignment's Marketing Dissertation Writing Service offers students a pathway to academic success in the field of marketing. With a team of expert writers, we craft well-researched and insightful dissertations that address the latest marketing trends and concepts. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
814
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024