Rak zapalny
czterokolowiec (offline) |
Post #1 27-10-2017 - 15:47:23 |
opole |
To znowu Ja , w poprzednim poście coś mi uciekło .
Czasem mówi się że nasze pupile bardzo przypominają właścicieli , to chyba prawda. Mam czekoladowego labradora jakiś czas temu na brzuchu urosła mu gulka , miesiąc temu został zoperowany . Dzisiaj dostałam wyniki i okazało się że to Mastocystoma - rodzaj złośliwego nowotworu ![]() ![]() |
czterokolowiec (offline) |
Post #2 27-10-2017 - 15:58:47 |
opole |
Mgiełka
nie mam jeszcze ostatnich wyników po amputacji , dalej czekam wiem że to długo bo koleżanki z pokoju już podstawały . Może to dla tego że pierś była ogromna (prawie 5kg) . Co do wózka elektrycznego to takiego nie posiadam , jeżdżę na wózku sportowym , nie za bardzo mam gdzie i jak załatwić elektryka . Wypożyczyć nie mam gdzie ani za co (moja ręta to 182,64zł +153zł pielęgnacyjnego + 130 z opieki na jedzenie ) . Nie za bardzo mogę pozwolić sobie na wypożyczanie takiego sprzętu ![]() ale dziękuję |
dziubas (offline) |
Post #3 27-10-2017 - 17:33:41 |
Gdańsk |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
wielas (offline) |
Post #4 30-10-2017 - 06:28:00 |
|
Witam serdecznie na forum, jakiś czas temu zarejestrowałem się tutaj ponieważ u mojej mamy zdiagnozowano nowotwór złośliwy piersi, a mianowicie rak zapalny sutka.
Bardzo się cieszę że to forum istnieje gdyż dzięki niemu i pewnej osobie która się tutaj udziela i pomaga osobom takim jak ja moja mam ma opiekę i leczenie jakiego zapewne nie miała by w mieście gdzie mieszka. Mama jest parę dni po usunięciu piersi, czekamy na zdjęcie szwów i wyniki Hist-Pat. Jeżeli ktokolwiek miałby jakieś pytania proszę pisać z pewnością odpowiem i pomogę jeżeli tylko będę mógł. Bardzo dziękuję Pani Wandzie która dużo dla nas zrobiła, gorąco pozdrawiam i życzę dużo zdrówka ![]() |
dziubas (offline) |
Post #6 31-10-2017 - 11:24:58 |
Gdańsk |
Wiesku!
![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
dziubas (offline) |
Post #7 12-04-2018 - 12:33:13 |
Gdańsk |
przedwczoraj rozmawiałam chwile z nasza Dorą-czterokolowiec, była bardzo padnieta ale obiecała, ze skrobnie pare zdań oswojej sytuacji, sporo sie nacierpiała,miał trzy operacje, wznowe w bliźnie, mamy nadzieje, że w końcu zacznie wychodzic na prostą, zaciskajmy kciuki! to taka dzielna kobieta!
![]() ![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
mgiełka (offline) |
Post #10 24-07-2018 - 03:32:35 |
Radom |
Aniesk, napisz prywatną wiadomość do Wandki. Teraz wakacje, każdy w rozjazdach, a powiadomienie o prywatnej wiadomości przychodzi na mail, więc szybciej uzyskasz odpowiedz.
Może podaj, gdzie się leczysz - i też może szybciej ktoś zareaguje. ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. |
Agnieszkaaa (offline) |
Post #13 24-08-2018 - 13:17:37 |
Lublin |
Dziewczyny,
totalnie się gubię w tych rodzajach raka. Jak spytałam lekarza to powiedział, że luminalny B i że tyle mi wystarczy wiedzieć (nie bardzo chciał mówić). Wcześniej na konsylium inny lekarz użył słowa zapalny, ale powiedział, że nie jest źle, bo jest hormonozależny. Moja pierś jest powiększona bardzo znacznie, czerwona, ciepła, sutek czasami robi się dziwnie zgrubiały. W ciągu dwóch miesięcy to się tak mega rozwinęło. Wcześniej nie było żadnego zaczerwienia, guzka, nic. Czuć też guzek, jest sporawy. Czy to może oznaczać, że mam zapalnego raka? To, że jest luminalny to jest jeden rodzaj, a drugi podział to rozumiem na te zrazikowe, śluzowe itp? Myślałam sobie, że luminalny B nie brzmi dobrze, ale ponieważ mój doktor nie bardzo chciał o tym rozmawiać, a na całą resztę odpowiadał mi przez całą godzinę to zaczęłam się zastanawiać. |
Al_la (offline) |
Post #14 24-08-2018 - 13:44:09 |
k/Warszawy |
Może być:
rak luminalny A (dodanie receptory hormonalne a HER-2 ujemny i niski ki67) rak luminalny B HER-2 negatywny (dodatni ER, Pgr ujemny albo niski lub wysoki ki67 i HER-2 ujemny) rak luminalny B HER-2 dodatni (dodatni ER i HER-2, PgR i ki67 mogą być małe i duże) rak nieluminalny HER-2 (dodatni receptor HER-2 i ujemne receptory hormonalne) Raki dzielimy na rodzaje: [amazonki.net] I może być np. rak przewodowy (obecnie nazywa się NST) zapalny ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
gosia0101 (offline) |
Post #15 24-08-2018 - 14:08:37 |
małopolskie |
Agnieszkaaa masz bardzo podobne objawy do moich.Wystąpienie choroby i jej rozwój,jeżeli już jeden guz się pojawi to już następne lecą jak burza.U mnie zapalny i hormonozależny,co podobno przy zapalnym rzadko się zdarza.Działaj dziewczyno szybko.Życzę aby to jednak był inny rodzaj raka ale działaj !!!!
|
Kuba (offline) |
Post #17 25-08-2018 - 12:49:36 |
Gogolin |
Rak zapalny to specyficzna postać raka miejscowo zaawansowanego o histologii IDC NST, rokowanie w nim jest gorsze niezależnie od podtypu od konwencjonalnego raka w stadium III B, ale hormonozależność jest czynnikiem korzystniejszym.
[www.ncbi.nlm.nih.gov] [www.ncbi.nlm.nih.gov] |
aneczka25031993 (offline) |
Post #18 15-11-2018 - 18:45:07 |
|
Witajcie, pisze do Was z prosba o odpowiedz na pare pytan. Chodzi o moja mame poniewaz ma raka zapalnego piersi. Obecnie jest po 4 chemi na 6. Wynik biopsji naciek raka NST G3 P3 M3 ER oraz PR +silnie nasilona we wszystkich komorkach raka. Ki67+75% oraz HER2=3+.Podaja mamie gerceptyne dexaven oraz karbioplatyne. Lekarze planuja po chemi usunac piers a nastepnie stosowac radioterapie. Zastanawiam sie dlaczego nie beda podawac mamie antyhormonow. Czy ktos z Panstwa moglby sprobowac na to pytanie odpowiedziec?
|
renatar (offline) |
Post #19 15-11-2018 - 18:58:31 |
sieradz |
Aneczko myślę że mama po operacji dostanie antyhormon. Miałam chemię przedoperacyjną i dopiero operację, jakieś dwa tygodnie po operacji zaczęłam tamoksyfen, póżniej miałam radio.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Post #20 15-11-2018 - 19:03:12 |
|
Poki co lekarze milcza odnosnie hormoterapi. Ale nastepnym razem musze o to bardziej ich dopytac. Bardzo dziekuje za odpowiedz
|
Post #21 16-11-2018 - 15:04:55 |
|
Witajcie, pisze do Was z prosba o odpowiedz na pare pytan. Chodzi o moja mame poniewaz ma raka zapalnego piersi. Obecnie jest po 4 chemi na 6. Wynik biopsji naciek raka NST G3 P3 M3 ER oraz PR +silnie nasilona we wszystkich komorkach raka. Ki67+75% oraz HER2=3+.Podaja mamie gerceptyne dexaven oraz karbioplatyne. Lekarze planuja po chemi usunac piers a nastepnie stosowac radioterapie. Zastanawiam sie dlaczego nie beda podawac mamie antyhormonow. Czy ktos z Panstwa moglby sprobowac na to pytanie odpowiedziec?
|
Tomasz. (offline) |
Post #22 16-11-2018 - 15:47:07 |
Pruszków |
Z leków chora otrzymuje prawdopodobnie herceptynę (trastuzumab) i karboplatynę. Czy nie ma w tym zestawie docetaxelu? (ew. paclitaxelu?). Oba te leki mają rekomendację w raku HER2 3+. Wątek odnośnie raków zapalnych (ostatnia, 11 strona jest tu [amazonki.net] ). Antyhormony będą podane na pewno, ale to po radioterapii. Jako ostatni etap leczenia uzupełniającego. Leczenie trwa co najmniej 5 lat, ze wskazaniem do przedłuzenia do 10 lat.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Post #23 16-11-2018 - 21:10:03 |
|
Tak mama bierze docetaksel 150mg/d karboplatyne 700 mg oraz herceptyne 600mg oraz sterydy. Wszystko mamie podaja w szpitalu w zastrzyku a w domu nic nie bierze zadnych lekow. Czyli to wszystko idzie takimi jakby etapami tak? Najpier chemioterapa potem radioterapia i na koncu hormonoterapia. Bardzo Panu dziekuje za informacje
|
Tomasz. (offline) |
Post #24 17-11-2018 - 10:28:39 |
Pruszków |
Jest lekarz, który stosuje leczenie połączone (chemioterapię i leczenie antyhormonami)- ale to w raku przerzutowym. Jest na tym Forum osoba leczona permanentnie małymi dawkami cytostatyków i pełnymi dawkami antyhormonów jednocześnie. W sytuacji leczenia przedoperacyjnego w chorobie zaawansowanej lokalnie (rak zapalny G3 bez przerzutów) leczy się zawsze z intencją wyleczenia stosując periodycznie pełne dawki leków.
Dodam, że należy obserwować chorą pierś w sensie spodziewanej reakcji na leczenie. Ponieważ tu jest i lek celowany i 2 leki systemowe- reakcja na leczenie powinna być znaczna (widoczne rezultaty zmniejszenia np. obrzęku czy zaczerwienienia piersi), wyraźna redukcja wielkości guza stwierdzona w USG. Jeśli tych cech nie ma- należy pilnie zweryfikować plan leczenia. Np. dołączyć pertuzumab (Perjeta). ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-11-2018 - 10:32:22 przez Tomasz.. |
Post #25 17-11-2018 - 17:30:01 |
|
Rezultaty juz byly po 1 kursie chemioterapii. Obecnie Powiekszony wezel pachowy calkowicie zniknal a piers tak naprawde juz wrocila do normy. Guz na piersi jest mniejszy o ponad polowe.A jezeli chodzi o sutek ktory wczesniej sie zapadl to juz wyszedl. Wiadomo nie jest taki jak byl wczesniej ale poprawa jest nieziemska. Takze moim zdaniem chemia i leki trafione
|
Zabusia (offline) |
Post #27 31-01-2019 - 20:59:08 |
|
Potrzebuje waszego wsparcia,strasznie sie boje,od kilku dni swedzi mnie piers i jak uniose reke do gory widac2 male wglebienia.Do lekarza dopiero w sobote.Nie moge jesc, nie moge spac.Cala piers wydaje mi sie teraz dziwna.Zastanawiam sie jak lekarrz chirurg piersi niezauwazyl tego,bylam u niego tydzien temu i mowil ze wszystko w porzadku.
|
Wandka (offline) |
Post #30 01-02-2019 - 21:41:35 |
Warszawa |
Nie denerwuj się. To nie rak zapalny. Jutro masz wizytę u lekarza. Mam nadzieję, że będziesz spokojniejsza po wizycie. Ja miałam raka zapalnego i objawy są zupełnie inne. Zaczerwienienie, obrzęk, pojawiajaca się skórka pomarańczy. Tylko po tym co Ci napisałam nie wpatruj się, ponieważ w strachu mozesz się dopatrzyć wszystkiego. Często mózg daje nam takie sygnały bezpodstawne. Napisz proszę po wizycie co lekarz zdjagnozuje.
![]() |