Rak zapalny
Tomasz. (offline) |
Post #2 01-04-2017 - 18:12:57 |
Pruszków |
Przepisać może każdy, np. ginekolog a nawet internista. Ponieważ nie ma rozpoznania raka, więc i tak opłata 100% i tak. Więc obojętnie jaki lekarz to przepisze. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
gosia0101 (offline) |
Post #4 12-04-2017 - 14:24:43 |
małopolskie |
U mnie zaplanowane 4 wlewy przedoperacyjne Docetaxel+Pabi-Dexamethason+herceptyna,następnie 4 chemie czerwone ale nie wiem jeszcze jakie.Takie samo leczenie miała również Wandzia.
Nie wiele jest nas tutaj z rakiem zapalnym więc pytaj,pytaj!!! |
deathwalker (offline) |
Post #7 17-04-2017 - 08:59:37 |
|
Cześć wszystkim,
Niestety ..... Tak cholera zawitała także do mnie ![]() Zrobił badania - usg, mammo ...... W piątek miałam pobierane wycinki..... Pytałam się lekarza czy w tym obrazie klinicznym to może być cokolwiek innego niż rak zapalny i niestety lekarz zaprzeczył ale potrzebuje badań histo aby potwierdzić i wdrożyć leczenie ![]() Poczytałam o tym typie raka i jestem przerażona.... Powiedzcie mi czy z tego da się wyjść ??? Dlaczego lekarz wskazałam że od razu rak zapalny kwalifikuje mnie do T4 ? Czy są szanse na wyleczenie ? |
dziubas (offline) |
Post #8 17-04-2017 - 10:41:43 |
Gdańsk |
Ależ sobie nick wybrałaś!!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
deathwalker (offline) |
Post #9 17-04-2017 - 13:17:44 |
|
Hej.... Mam na imię Ola
![]() ![]() Wiem że rak to nie wyrok ale naczytałam się już na temat tej cholery i przeraża mnie że prognozy są takie fatalne.... Lekarz nie chce się wypowiadać dopóki wycinki nie przyjdą. Dzisiaj u niego byłam i też mówi że trzeba czekać. Według niego dobrą prognozą jest wiek bo jestem młoda ..... Ale ja już sama nie wiem czy taką postać da się wyleczyć...... Naczytałam się że w tej postaci to co najwyżej opieka paliatywna bez szans na wyleczenie a co najwyżej łagodzenie objawów ..... Już sama nie wiem co myśleć.... Chyba oszaleję do 28 kwietnia bo wtedy mam wyniki ......... |
dziubas (offline) |
Post #10 17-04-2017 - 13:21:06 |
Gdańsk |
czyt post8: za duzo w googlach nie siedzieć, żeby nie zwariować
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
gosia0101 (offline) |
Post #11 17-04-2017 - 13:32:40 |
małopolskie |
Cześć Ola
![]() ![]() Nie załamuj się i czekaj na wyniki,lekarz może zbyt pochopnie wystawił opinię nie mając wszystkich wyników i badań.Nie masz jeszcze scyntografii,tomografu,a On już wyjeżdża o leczeniu paliatywnym.Głowa do góry!!!Taki nick zobowiązuje ![]() |
deathwalker (offline) |
Post #13 20-04-2017 - 09:52:49 |
|
Cześć
![]() ![]() Lekarz kazał mi do czasu wyników z wycinków brać Augmentin dwa razy dziennie. Biorę go od czwartku i ciągu tygodnia piersi stały się mniej czerwone i jakby mniej nabrzmiałe. Nadal są sztywne ale już przynajmniej da się dotknąć i przy dotyku skóra się ugina. Chciałabym się zapytać czy to jest dobry objaw czy raczej zły.... Może ktoś miał podobnie...... Z lekarzem nie mam jak tego skonsultować bo jest teraz na wyjeździe ![]() |
czterokolowiec (offline) |
Post #16 20-04-2017 - 11:39:14 |
opole |
Ja też miałam przepisane antybiotyki , choć reakcja była znikoma
|
deathwalker (offline) |
Post #17 20-04-2017 - 11:54:00 |
|
Wandka: mam pytanie. Czy u Ciebie taka reakcja skutkowała jakimiś lepszymi rokowaniami czy czymś podobnym ? Jakoś nie jestem w stanie sobie wyobrazić w jaki sposób rak może reagować na antybiotyk ? |
czterokolowiec (offline) |
Post #18 20-04-2017 - 12:17:07 |
opole |
Deathwalker
Masz racje antybiotyk nie działa bez pośrednio na raka , ale skutkiem ubocznym raka zapalnego jest stan zapalny tkanki . Antybiotyk działa więc na tą zapalną tkankę ( oczywiście nie zawsze i w rurznym stopniu , ale działa ) . To pomaga i zawsze daje lepsze rokowania przy właściwym leczeniu . Pamiętaj też że każda z nas jest inna i nasze raki też się rużnią nawet jak wszystkie mamy raka zapalnego to struktura nowotworu może się różnić , więc np. Na mnie antybiotyk nie zadziałał tak jak na Ciebie ale to nie oznacza że zemną jest gorzej bo na przykład hormony na mnie działają tak jak antybiotyk na Ciebie . Prosze posłuchaj mojej rady nie czytaj w internecie na temat rokowań bo na zwykłych stronach piszą żeczywiście często mijającego się z prawdą a na polskich stronach wogóle jest mało info. Na ten temat a jak już coś znajdziesz to tylko bardzo złe wiadomości . Najlepiej czytać strony dla lekarzy i studentów medycyny ale nie łatwo się dostać na taką stronę bo trzeba się logować jako np. Lekarz . Na stronach zagranicznych już więcej pisze (ale niestety często leczenie różni się od naszego pod względem prawnym np. W stanach można leczyć chorych nawet z nowotworem klinicznym ale skąbobiawowym czyli takim który nie wychodzi w badaniach his. U nas w Polsce nie będą Cię leczyć jak nie mają na papierze że to rąk, rużnic jest więcej . Nie martw się na zapas to nic Ci nie da , a siły do walki biorą się z pozytywnego nastawienia . Widzisz Ty już się leczyć ja niestety jeszcze diagnozują choć dobrze wiem co mi jest |
gosia0101 (offline) |
Post #20 20-04-2017 - 21:00:21 |
małopolskie |
Nie wierzyłam że tak może być!A jednak !!!Dziś o 18.00 miałam kontrolne Usg (po trzeciej chemii),mój prawie 5 centymetrowy guz się ROZLAŁ(podczas biopsji nie mogły się w niego wbić taki był twardy
![]() ![]() ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 20-04-2017 - 21:02:05 przez gosia0101. |
dziubas (offline) |
Post #21 20-04-2017 - 21:18:58 |
Gdańsk |
Gosiu!!!
![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
dziubas (offline) |
Post #23 20-04-2017 - 21:37:44 |
Gdańsk |
Gosiu! A ja wląsnie takze z tej okazji Twojej sączę kieliszek miodu pitnego tzw czwórniaka...
![]() ![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
gosia0101 (offline) |
Post #24 20-04-2017 - 22:02:34 |
małopolskie |
|
gosia0101 (offline) |
Post #26 20-04-2017 - 22:05:24 |
małopolskie |
Dzięki Wandziu ![]() ![]() |
dziubas (offline) |
Post #27 20-04-2017 - 22:06:28 |
Gdańsk |
Wandka to stary zakapior to jutro we trójke golniemy po kieliszku!!!
![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |