Rak zapalny

Wysłane przez savanach 

Wandka (offline)

Post #1

21-04-2017 - 12:58:59

Warszawa 

Kochani odnośnie mojego byłego raka zapalnego. Jak wszystkim wiadomo brałam udział w badaniach klinicznych. W dniu dzisiejszym otrzymałam telefon z CO, że dla wybranych osób, które brały udział w badaniach jest propozycja poszerzonego pakietu na 5 lat tzn., że co pół roku będę miała EKG, ECHO i mammografię. 4 maja jadę podpisać umowę i już będę miała EKG i ECHO. Resztę dowiem się na miejscu. Wchodzę w to.

deathwalker (offline)

Post #2

29-04-2017 - 11:53:33

Cześć

Powracam z wynikami. Czy ktoś mi może pomóc i podpowiedzieć jak bardzo zła jest moja sytuacja ?

W diagnozie jest: rak naciekający piersi bez specjalnego typu G3 z inwazją naczyń limfatycznych oraz ogniska litego raka wewnątrzprzewodowego

W badaniu IHC:

1. receptor ER TS 0/8
2. receptor PR TS 0/8
3. receptor HER 2 3+
4. Ki 67 w około 70 %

Podtyp biologiczny HER2 dodatni luminalny

Dodatkowo tak: scytygrafia czysta, płuca czyste. Na watrobie znaleziono jeden guz ok. 1,5 cm. Jednak onkolog mówi że nie koniecznie przerzutowy.
Morfologia idealna
Próby wątrobowe idealne
Bilrubina idealna

Jak myślicie ..... Mam jakiekolwiek szanse czy już nie ma co mieć nadziei ?

dziubas (offline)

Post #3

29-04-2017 - 12:30:18

Gdańsk 

Olu!!!serce Powtarzam-raka piersi sie leczy!!! tak Odganiaj więc te złe myśli i powtarzaj sobie to w kółko!!! Od Ciebie zależy jak bedziesz o tym myślała, jak sobie nie bedziesz radziła z tym odganianiem to zwróc sie po pomoc do psychoonkologa!!! Bo w pewnej części na sukces w walce z choroba wpływ ma własnie pozytywne myślenie!!! Odwagi i cierpliwości! Jak rozpocznie sie leczenie to juz poczujesz pewna ulgę psychiczną! Badź teraz cierpliwa i konsekwentnie idź do przodu!!!

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Tomasz. (offline)

Post #4

29-04-2017 - 13:14:20

Pruszków 

deathwalker
Cześć

Powracam z wynikami. Czy ktoś mi może pomóc i podpowiedzieć jak bardzo zła jest moja sytuacja ?

W diagnozie jest: rak naciekający piersi bez specjalnego typu G3 z inwazją naczyń limfatycznych oraz ogniska litego raka wewnątrzprzewodowego

W badaniu IHC:

1. receptor ER TS 0/8
2. receptor PR TS 0/8
3. receptor HER 2 3+
4. Ki 67 w około 70 %

Podtyp biologiczny HER2 dodatni luminalny

Dodatkowo tak: scytygrafia czysta, płuca czyste. Na watrobie znaleziono jeden guz ok. 1,5 cm. Jednak onkolog mówi że nie koniecznie przerzutowy.
Morfologia idealna
Próby wątrobowe idealne
Bilrubina idealna

Jak myślicie ..... Mam jakiekolwiek szanse czy już nie ma co mieć nadziei ?
To nie jest rak luminalny, nie ma obecności recetoptora ER (ew. i) receptora PgR.
Rak o najwyższej złośliwości G3 i adekwatnie wysokim markerze proliferacji Ki67, z obecną nadekspresją HER2.
Jest to rak b.szybko rosnący, ekspansywny.
Wyjaśnienia wymaga (najlepiej od razu- przed chemioterapią) zmiany w wątrobie. Jeśłi byłby to przerzut to przysługuje Ci leczenie dwoma lekami blokującymi nadekspresję HER2 (trastuzumab i peruzumab) z cytostatykiem- docetaxel.
Leczenie to chemioterapia (sugerowałbym, aby była bez antracyklin- celem zachowania czynności skurczowej serca dla "potrzeb" trastuzumabu)- np. karboplatyna i docetaxel. Później docetaxel i leki blokujące HER2.
Póki nie stwierdza się przerzutów do narządów odległych to leczenie jest z intencją wyleczenia.
W razie przerzutu (ów) do narządów odległych leczenie jest paliatywne (nacechowane na chorobę, bez możliwości wyleczenia)- uzyskuje się wieloletnie remisje- dużo zależy od wrażliwości nowotworu na zastosowane leczenie i akceptowalności objawów ubocznych.

Al_la (offline)

Post #5

29-04-2017 - 15:46:15

k/Warszawy 

Rak jest bez specjalnego typu (dawny przewodowy), a nie zapalny.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

deathwalker (offline)

Post #6

29-04-2017 - 17:28:44

A czy ktoś może mi podpowiedzieć czym się różni zapalny od przewodowego?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-04-2017 - 17:29:21 przez deathwalker.

Al_la (offline)

Post #7

29-04-2017 - 17:43:54

k/Warszawy 

Rak zapalny występuje w postaci stanu zapalnego w piersi. Objawia się obrzękiem, zaczerwienieniem, skórką pomarańczową, podwyższoną temperaturą piersi.
Rak przewodowy rozwija się w przewodzie mlecznym piersi tworząc guz. Z czasem wychodzi poza przewód i przybiera postać inwazyjną (naciekającą).

Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Tomasz. (offline)

Post #8

29-04-2017 - 18:05:37

Pruszków 

Rak przewodowy to budowa strukturalna. Rak zapalny to forma miejscowego zaawansowania.

deathwalker (offline)

Post #9

01-05-2017 - 17:26:57

Cześć smiling smiley

Chciałabym się zapytać co zrobić. Dzisiaj byłam w onkologa. Pani doktor zleciła schemat docetaksel+herceptyna+perjeta. Jedyne co mnie ciekawi zrobiła to bez TK czy MRI tej zmiany w wątrobie tylko od razu przyjęła że to przerzut wyłącznie na podstawie USG ..... Czy moglibyście mi podpowiedzieć czy konsultować to z innym lekarzem czy iść od razu na schemat zaproponowany przez Panią doktor ?

Tomasz. (offline)

Post #10

01-05-2017 - 20:10:12

Pruszków 

Należy się na ten schemat zdecydować!. To najlepsza możliwa opcja leczenia raka HER2 dodatniego. Dałbym sobie spokój z żądaniem TK wątroby- lepiej przyjąć najlepszą formę leczenia - niezależnie czy jest przerzut czy nie - lepszego leczenia nie ma.

Al_la (offline)

Post #11

01-05-2017 - 21:26:39

k/Warszawy 

Masz szczęście, że taki schemat Ci zaproponowano. Zgadzaj się szybko, żeby się nie rozmyślili oczko

deathwalker (offline)

Post #12

01-05-2017 - 22:16:49

No dobra .... Chyba więc nie będę dalej konsultować i biorę co dają smiling smiley To jutro idę do CO i w piątek wlew numer 1 smiling smiley Mam też opcję wzięcia systemu Paxmana ..... Tutaj też nie wiem czy się opłaca bo wtedy podobno chemia trwa 2 h a nie wiem czy przy moim schemacie to ma jakieś szanse na działanie .........

braja (offline)

Post #13

03-05-2017 - 05:33:14

Schemat super! Ja bym jednak gdzieś po cichu i prywatnie sobie zdiagnozowała tego guza, nie wyrywając sie z ujawnianiem tego faktu. Bo fakt, leczenie najlepsze z możliwych, którego pewnie bez przerzutu bys nie dostała. Ale jesli to cos innego w wątrobie to cała historię możesz pięknie zakończyc operacją, której z kolei nie robia ludziom z przerzutami. Choć pewnie tomografię czy rezonans da się zrobic i później

Tomasz. (offline)

Post #14

03-05-2017 - 05:57:15

Pruszków 

Popieram to, co napisała Braja. Dla onkologii na NFZ masz przerzuty do wątroby i tak trzeba mówić, jeśłi schemat docetaxel+trastuzumab+pertuzumab możesz dostać. Czy są przerzuty czy nie- masz najlepszy schemat leczenia.
Dla siebie, prywatnie robiłbym tomografie (lub badania MRI) klatki piersiowej i jamy brzusznej. Aby mieć dla siebie informację co się dzieje i ew. jak przebiega leczenie (czy zmiany poza piersią są w innych narządach i jaka jest dynamika stwierdzonych zmian).

Angela1906 (offline)

Post #15

03-05-2017 - 17:45:21

Hej dziewczyny. zarejestrowałam się tutaj ponieważ okropnie się boję.
Moja czerwona zmiana pojawiła się na otoczce sutkowej ponad 2 tyg temu
Pierw to zignorowałam Myślałam , że zrobiłam sobie coś przy ćwiczeniach.Później były święta i dostałam miesiączke więc zrezygnowałam z ginekologa
Kupiłam sobie maxibiotyk ale nie pomogło Pierś mnie ciągnie i czuję dyskomfort Boli mnie obojczyk i mięsień koło pachy.Badam się ciagle i nie wyczuwam guza Zmiana piecze Nie wydaje mi sie aby węzły byly powiększone.Byłam u lekarki podczas opieki świątecznej Kazala iść do swojego lekarza bo skierowanie do dermatologa Mam iść jutro do ginekologa prosić aby mnie przyjął ale nie jestem pewna czy jutro przyjmuję Codziennie śni mi się ze lekarz mowi ze mam raka .Mam 27 lat i bardzo się boje Szukałam w internecie i jeżeli chodzi o otoczke sutkowa to widzę tylko 2 opcje Stan zapalny który watpie ze mam bo ta plama się nie powieksza Pierś nie boli mnie bardzO i wyglada normalnie Sutek też ok i 2 opcja rak zapalny. Termin do onkologa dali mi dopiero 13 lipca a lekarza pierwszego kontaktu mam takiego ze dla niego mlodzi nie chorują.Piszę tu przede wszystkim bo mam słabą psychikę a Wiem ze w tej chorobie trzeba myśleć pozytywnie

Angela1906 (offline)

Post #16

03-05-2017 - 17:50:34

Od 3 dni jestem strasznie slaba i ciagle spać mi się chce Ogólnie raczej malo śpię a tu nie potrafię sie z łóżka podnieść Nie chce żebyście pomyślały ze nie ma wynikow a juz panikuje Po prostu nie potrafię się uspokoić Snuje jakieś głupie historie I już siebie skazalam a Wiem ze jak coś bd to z taką postawą zabraknie mnie mojemu synkowi i mężowi
Czuje sie sama bo maz mnie wspiera ale uwaza ze na 100 procent jestem zdrowa Bo przeciez jestem za mloda a w mojej rodzinie wszyscy zdrowi

Tomasz. (offline)

Post #17

03-05-2017 - 18:43:43

Pruszków 

Trzeba wykonać badanie USG piersi. Dokładniejszym badaniem jest rezonans magnetyczny. W razie wykrycia zmian ogniskowych - biopsja z podejrzanego obszaru. Bez tego nic nie można więcej powiedzieć.

Angela1906 (offline)

Post #18

03-05-2017 - 18:50:53

A czy ginekolog moze badanie Usg wykonac skoro ma usg w gabinecie

braja (offline)

Post #19

03-05-2017 - 18:57:06

A moze to jest stan zapalny? Kiedy skończyłas karmienie piersią? Zrób badania krwi plus OB i cpr. Dermatologa raczej bym sobie darowala, chyba że bedzie to chirurg dermatolog-onkolog

Może zrób usg. Czy robiłas już kiedyś? Jeśli tak, to weź poprzednie badanie do porównania. Jeśli to rak zapalny to na usg nic pewnie nie wyjdzie, bedzie jednak mozna się przyjrzeć węzłom, a także prównac czy cos się zmieniło w strukturze piersi od ostatniego badania. Ból i "ciągnięcie" ewidentnie pokazują, że coś się dzieje i trzeba działać. Nigdy nie jest się "za młodym" na raka. niestety. Najmłodsza dziewczynka ze zgiagnozowanym rakiem piersi miała 8 lat! Jednak to się zdarza bardzo rzadko i statystyki sa na korzyść stanu zapalnego i tego Ci życzymy!

Lekarz najpewniej przepisze Ci antybiotyki, jesli zadzialają- bingo! Doktor Google mówi, że leczone zapalenie piersi nie trwa dłużej niż 5 tygodni. Jeśli nic się nie zmieni w tym czasie, to wtedy trzeba będzie zacząć bardzo szybko diagnostykę w kierunku raka

Daj znac jak przebiegaja spotkania z lekarzami pociesza

Angela1906 (offline)

Post #20

03-05-2017 - 19:05:17

Skończyłam karmic juz kilka lat temu.Miałam Usg piersi ok 6 lat temu i wyszły mi piersi gruczołowate czy coś tAkiego Od tej pory co miesiąc się badalam sama.
Ja mam takie guzki Montgomerego i on jest jakby czerwony i na okolo brodawki sa takie dziurki jakby kanaliki i taka jedna dziurka też mi spuchla delikatnie i jest czerwona Ta zmiana ma ok 1 cm Czyli najlepiej od razu szukać dobrego onkologa a nie bawić się w Usg czy prosić ginekologa o mammografie
Dostaję świra i ciagle płacze Na innych forach piszą ze ten rak to wyroksad smiley

Wandka (offline)

Post #21

03-05-2017 - 19:11:43

Warszawa 

Braja, USG wykazuje podejrzenie raka zapalnego. Rak zapalny- podczas diagnozy jest oceniany jako podejrzenie raka zapalnego. Wiem co piszę, ponieważ przechodziłam to w styczniu 2015r. Ważne jest aby USG wykonał bardzo dobry radiolog. Mój pierwszy kontakt to ginekolog lekarka, która zaniepokoiła się wyglądem piersi i stwierdziła, że nie wykona mi USG, gdyż w mojej sytuacji musi to zrobić bardzo dobry radiolog. Uważam, iż tu nie ma co czekać, robić badania krwi tylko zapychać na USG do dobrego radiologa. Jeśli radiolog stwierdzi i napisze w opisie, że podejrzewa raka zapalnego to szybko zielona karta i onkologia. Nie chcę straszyć ale w zapalnym raku czas odgrywa zasadniczą rolę. Przeszłam to.

Tomasz. (offline)

Post #22

03-05-2017 - 19:12:26

Pruszków 

Rak to nie wyrok - nawet stadia rozsiane poddają się wieloletniemu leczeniu -jako choroba przewlekła. Potrzebna jest diagnostyka. Bez tego ani rusz.

Angela1906 (offline)

Post #23

03-05-2017 - 19:13:44

A jak na takie usg sie dostać Do takiego dobrego radiologa Trzeba mieć skierowanie Przepraszam za glupie pytania ale jestem zielona w takich sprawach Mieszkam koło Krakowa

Angela1906 (offline)

Post #24

03-05-2017 - 19:15:00

Jak Wasze piersi wygladaly na poczatku raka?

Wandka (offline)

Post #25

03-05-2017 - 19:25:33

Warszawa 

Ja po kąpieli wieczorem zauważyłam zaróżowienie w kształcie księżyca nad sutkiem prawej piersi. Bólu ani swędzenia nie było. Nastepnego dnia wieczorem zobaczyłam, że nie znika i to mnie zaniepokoiło. Po 3 dniach już miałam prywatna wizytę u ginekologa. Po 5 dniach dostałam się oczywiście prywatnie do poleconego chirurga onkologa na USG. Acha dostałam oczywiście od gina augmentin. W moim przypadku zahamował rozwój (mam hormony minusowe) raczyska. Wiem jednak, że są przypadki gdzie antybiotyk działa jak pokarm. Termin od diagnozy pierwszej 17 tyczeń 2015r do pierwszego wlewu chemii to 9 marca 2015 r.

Angela1906 (offline)

Post #26

03-05-2017 - 19:30:08

Czyli podobnie jak u mnie
Chyba nie mam się co łudzić ze to tylko zapalenie

Angela1906 (offline)

Post #27

03-05-2017 - 19:31:32

Myslicie zeby jechać dzis na ostry dyżur do Żeromskiego Czy na sor zrobia mi usg

czterokolowiec (offline)

Post #28

03-05-2017 - 19:33:20

opole 

Angela,

Ja uwaźam, że nie powinnaś czekać na 13 lipca na wizytę u ginekologa bo to bardzo długo. Uważam, że powinnaś zgłosić się do onkologa w poradni chorób sutka i piersi (nie potrzebujesz skierowania do onkologów). To że radzę Ci kontakt z tym lekarzem nie oznacza że masz raka, ale onkolog bardzo szybko zleci Ci wszystkie potrzebne badania ( usg, mammografie, badania krwi). I oczywiście w pierwszej kolejności poda Ci antybiotyk, nie zdziw się ale przy podejrzeniu nowotworów ze stanem zapalnym zawsze daje się antybiotyk. Jeżeli coś wyjdzie w badaniach to również biopsję. Jak trafisz na dobrego lekarza to do lipca będziesz po pełnej diagnostyce. Dziewczyny dobrze radzą z usg ale nawet jak zrobisz je prywatnie to i tak musisz trafić do lekarza który je zinterpretuje i odczyta, po co wydłużać sobie drogę w diagnostyce. Z tego co opisujesz z tymi dziurkami i kanalikami na skórze może to być objaw "skórki pomarańczy" poczytaj o tym i sprawdź czy to to. Poza tym staraj się nie denerwować, na tą chwilę nic Ci to nie da. Zgłoś się do poradni onkologicznej i dokładnie przebadaj.

Zawsze możesz tutaj zadawać pytania jak Cię coś będzie niepokoiło, spróbujemy pomóc kwiatek

Pozdrawiam Dorota smiling smiley

Wandka (offline)

Post #29

03-05-2017 - 19:34:17

Warszawa 

Absolutnie tak nie myśl. Moja młodsza siostra kilka lat temu miała coś podobnego i okazało się, ze to zapalenie. Nawet z sutka miała wyciek i przezylismy to okropnie. Była również na onkologii i okazało się, że to tylko stan zapalny. Dlatego ja byłam spokojna idąc do lekarza, gdyż byłam pewna, że to też stan zapalny jak u niej. Okazało się zupełnie coś innego niestety.

czterokolowiec (offline)

Post #30

03-05-2017 - 19:36:49

opole 

Teraz doczytałam Twój ostatni post. Nie ma sensu żebyś jechała na SOR, ponieważ nie zrobią Ci badań bo to nie jest nagły przypadek. Nie denerwuj się, głowa do góry, mnie diagnozują od września ubiegłego roku, a u mnie jest klinicznie zaawansowany rak zapalny. Dziś się nie denerwuj, a jutro zapisz się do poradni onkologicznej.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 433
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022