Raki rzadko występujące

Wysłane przez Amazonki.net 

Kuba (offline)

Post #1

05-10-2017 - 12:48:45

Gogolin 

Chyba mówiłem już Tobie przez telefon, ale powtórzę raz jeszcze. Ten rak posiada zwykle niski stopień złośliwość, nie wykazuje ekspresji receptorów steroidowych ani nadekspresji HER-2, jest potrójnie ujemny, a rokowania są bardzo dobre (rak nie wymaga zwykle terapii systemowej).

Madziula76 (offline)

Post #2

05-03-2018 - 23:24:36

Witam
A co myślicie o moim raczku??
Mam raka inwazyjnego piersi NH G3 (score3plus) guz duży bo prawie 3 cm. oraz w węźle chlonnych rak przewodowy in situ typ lity G2 (atypia jąder średniego stopnia z martwicą) guz ok.1,5 cm .Przerzut na węzeł . Nie stwierdzono przekroczenia torebki węzła. Nie ma obecności receptorów estrogenowych ani progesteronowych. Her-2. Odczyn pozytywny w komórkach raka naciekającego. Ki 67% w 80% jąder komórkowych. Genetycznie przebadana wzdłuż i w szerz i nic nie ma, choć wywiad rodzinny baaardzo obciążony. Pani genetyk mówi że to właśnie jest rak rdzeniasty. Lekarze jednoznacznie mi źle rokująsad smiley((( martwię się bo w domu dwójka małych dziecisad smiley(((( leczenie długi bo 16 cykli chemi *4 AC i 12 tzw. białych) , radioterapia, brachyterapia i rok leczenia herceptyną leczenie zakończylam w grudniu 2017 r.
Co wy myślicie ?? wiem że węzły chłonne są czynnikiem źle rokującymsad smiley(((

Agaba190 (offline)

Post #3

06-03-2018 - 07:04:52

k/Warszawy 

Co do rokowań, to nie słuchaj czy są dobre, czy złe. Miałam zajęte 2 węzły z przekraczaniem torebek i też źle rokowałam. To było 14 lat temu. Jeszcze żyję. uśmiech

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

marzusia (offline)

Post #4

06-03-2018 - 09:57:37

Cieszyn 

Nie ma się co martwi na zapas, dostałas dobre leczenie, rak usunięty, jest dobrze i należy się z tego cieszyć. Z tego co zrozumiałam zajęty był tylko jeden węzeł czyli źle nie jest a na to co nas spotka w przyszłości nie mamy wpływu. Rokowania wynikają jedynie ze statystyk nie dotyczą bezpośrednio konkretnych przypadków

fianiebieska (offline)

Post #5

06-03-2018 - 10:59:00

Warszawa 

Nie martw się. Rokowania rokowaniami, a każdy przypadek jest inny i zawsze jest sprawą bardzo indywidualną. Powodzenia w dalszym leczeniu pociesza

fianiebieska opowiada

kkisu (offline)

Post #6

09-03-2018 - 16:09:41

Witam,
Poszukuje jakichkolwiek informacji dotyczących Raka bogatego w glikogen jasnokomorkowy (Glycogen-rich clear cell carcinoma).
Taki wynik histopatologii dostała moja Babcia. Z zagranicznych opracowań naukowych wiemy MNIEJ WIĘCEJ z czym mamy do czynienia. Poszukujemy kogoś kto spotkał się z takim przypadkiem lub jest takim przypadkiem w Polsce. Ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje dotyczące leczenia. Czy mam. Słuszność iż jest to forma Raka Przewodowego Inwazyjnego?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 09-03-2018 - 16:10:23 przez kkisu.

Agaba190 (offline)

Post #7

09-03-2018 - 17:05:33

k/Warszawy 

Tutaj, dość przystępnie napisane o tym typie raka.
Chyba żadna z nas takiego nie ma/nie miała.
Z innego opracowania,tutaj , ale jest to opracowanie z przed kilku lat, wynika, że jest on gorszy w rokowaniach od raka przewodowego. Ale jak w każdym raku ważna jest wielkość guza, stan węzłów chłonnych, stopień złośliwości, jakie ma receptory.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

RENIA 62 (offline)

Post #8

26-07-2018 - 11:11:53

Radomsko 

Witamforumowicz
Moim nieproszonym gościem był (!) invasive carcinoma NST with medullary features , szybko rósł bo był T2 i G3 Ki 67 80%

miał być suwaczek , ale nie ma smiling smiley bo nie umiem choć wg instrukcji próbowałam nie raz ,trochę siara sad smiley T2N0MX NST G3 with medullary features; ER (-), PR (-) HER 2 (-) , Ki67 80%

dziubas (offline)

Post #9

26-07-2018 - 13:32:02

Gdańsk 

[tematy.echirurgia.pl]

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

RENIA 62 (offline)

Post #10

09-08-2018 - 14:45:19

Radomsko 

Dzięki Dziubas , ten link z wyjaśnieniem co to medullary to chyba dla mnie duży uśmiech
Ale jak by tak ktoś mógł mi jeszcze powiedzieć czy NST z cechami rdzeniastego to to samo co rdzeniasty?
Opis badania histopatologicznego : Carcinoma infiltrans mammae (G3) - invasive carcinoma NST with medullary features (pT2).
To jeden rdzeniasty czy jak?
pozdrawiam cieplutko wręcz upalnie smiling smiley

miał być suwaczek , ale nie ma smiling smiley bo nie umiem choć wg instrukcji próbowałam nie raz ,trochę siara sad smiley T2N0MX NST G3 with medullary features; ER (-), PR (-) HER 2 (-) , Ki67 80%

Al_la (offline)

Post #11

09-08-2018 - 20:06:00

k/Warszawy 

To znaczy, że jest rak NST (dawniej przewodowy) z cechami rdzeniastego.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

RENIA 62 (offline)

Post #12

31-08-2018 - 08:42:05

Radomsko 

Dziękuję Al_lasmiling smiley
Tylko trochę nie ogarniam czy należy to traktować jako występowanie dwóch rodzajów raka , czy jeden , a wtedy który bardziej.

ewabie (offline)

Post #13

02-12-2020 - 19:52:07

Witam Was kochane. Po czteroletniej przerwie rak znów mnie polubił bezradnyczy ktoś mi przybliży mój wynik bo od lekarza usłyszałam rak złośliwy.Wykonano mi biobsje gruboigłową sutka prawego.Rozpoznanie Patomorefologiczne CARCINOMA DUCTALE IN SITU NG-1 (B5a). Węzeł chłonny pachy prawej.Rozpoznanie Histopatologiczne;CARCINOMA GELATINOSUM oznaczenie receptorów; ER 3+ W 95% KOMÓREK RAKA TS8/8 Positive PR 1+ W 70%KOMÓREK RAKA TS 6/8 Positive HER -2 (1+)UJEMNY Indeks proliferacyjny Ki67 w ok 50%komórek raka .Jakie mam rokowania .Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję .Pozdrawiam Was serdecznie.

renatar (offline)

Post #14

03-12-2020 - 05:34:49

sieradz 

Ewabie wrzuć na INTERPRETACJE WYNIKÓW. Tomasz najlepiej jakby się wypowiedział.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

ewabie (offline)

Post #15

03-12-2020 - 21:28:17

Bardzo dziękuję za podpowiedź i pozdrawiamsmiling smiley

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-12-2020 - 21:29:31 przez ewabie.

BepaKrabamar (offline)

Post #16

18-05-2021 - 20:15:32

przydatne informacje

Fox85 (offline)

Post #17

17-12-2021 - 17:40:13

Żagań 

Witam, już trochę od Was wiem smiling smiley

Śluzowy, g1, hormonozalezny (receptory 90 i 100%), ki67 -15%, her2-0.
czy dobrze koncypuję, że najprawdopodobniej czeka mnie hormonoterapia?
Jestem już po usunięciu guza, pierwotnie miał nie być zlośliwy, po operacji i histo jest jak jest... Jestem jeszcze przed pierwszą wizytą u onkologa (zaplanowana na koniec grudnia).
Gdzieś mi mignęło, że hormonoterapia przyspieszy klimakterium, czy to prawda?

Tomasz. (offline)

Post #18

17-12-2021 - 18:45:25

Pruszków 

1. Wskazania do antyhormonow są przy każdym raku inwazyjnym a daje poczucie bezpieczeństwa w każdym raku hormonozaleznym.
2. Antyhormony powodujące farmakologiczna menopauzę należą do II i III linii leczenia. Tamoxyfen w I linii leczenia stricte nie wywołuje menopauzy. Ale objawy menopauzalne są odczuwalne choć z różnym natężeniem.
3. Nie ma dowodów na to że antyhormony przyspieszają naturalna menopauzę.

Fox85 (offline)

Post #19

20-12-2021 - 09:10:10

Żagań 

Tomasz, dziękuję za odpowiedź. Na razie jestem na etapie: im więcej wiem tym więcej wiem jak mało wiem oczko

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 20-12-2021 - 09:11:12 przez Fox85.

słoneczniki (offline)

Post #20

29-12-2021 - 23:05:50

Mam raka:naciekający przewodowy.Jestem po operacji oszczędzającej i usuniętych węzłach pachowych. usunięto 22 węzły i 2 były zajęte.G2,ER +100%,PR +75%,HER-2odczyn ujemny.Ki67 20-30%. pT1c.Może ktoś miał podobną sytuację, Chciałam przeczytać uwagi odnośnie rokowań.Bardzo dziękuję za wszystkie opinie

renatar (offline)

Post #21

30-12-2021 - 05:23:50

sieradz 

Dla mnie sytuację wyjściową masz bardzo dobrą, wysoka hormonozależność [er i pr] daje szansę na użycie leków tzw antyhormonów [bardzo skuteczne], her ujemny to bardzo dobrze, ki masz wysokie to trochę gorzej ale trzeba szybko zastosować leczenie. G2 to znaczy średnia złośliwość, guz malutki, troche gorzej że węzły dwa zajęte ale po oszczędzającej i tak będzie radioterapia. Poniżej tego wątku masz wątek o raku przewodowym.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Tomasz. (offline)

Post #22

30-12-2021 - 14:14:36

Pruszków 

słoneczniki
Mam raka:naciekający przewodowy.Jestem po operacji oszczędzającej i usuniętych węzłach pachowych. usunięto 22 węzły i 2 były zajęte.G2,ER +100%,PR +75%,HER-2odczyn ujemny.Ki67 20-30%. pT1c.Może ktoś miał podobną sytuację, Chciałam przeczytać uwagi odnośnie rokowań.Bardzo dziękuję za wszystkie opinie
Są jawne wskazania do przedłużonej terapii antyhormonami do 10 lat. Jeśli przy guzie T1c były przerzuty do węzłów to sytuacja wymaga ścisłego monitorowania. Kluczowe są marginesy. Jeśli najmniejszy miał co najmniej 2 mm- nie jest źle, tylko radioterapia na sutek i lożę po guzie. Można rozważyć, czy zastosować leki II rzutu (inhibitory aromatazy i ew analog GnRH dla zablokowania czynności jajników).

Edzia 77 (offline)

Post #23

01-08-2022 - 21:28:01

Piotrków Trybunalski  

Cześć. Co sądzicie o mięsaki. Czy któraś z Was się leczyła pod kątem tego nowotwóru. Jakie leczenie było wdrożone

Tomasz. (offline)

Post #24

02-08-2022 - 13:57:31

Pruszków 

Mięsaki to nowotwory złośliwe wywodzące się z tkanki łącznej. Nie słyszałem, aby w raku piersi mięsaki mogły występować. Poza tym leczy się nie od rodzaju nowotworu, a wg jego klasyfikacji. Ogólnie mięsaki uchodzą za nowotwory o większej złośliwości niż raki.

mgiełka (offline)

Post #25

02-08-2022 - 21:48:02

Radom 

Tomku, no to Ci powiem, że ja nie tylko słyszałam, a znam kobietę, która mając raka piersi (trójujemnego), ma jednocześnie mięsaka przy aorcie brzusznej... To znaczy - jest po kolejnej operacji i usunięciu tego mięsaka.
W leczeniu na tę chwilę na Xelodę (to drugie podejście do leczenia, ponieważ była wznowa), a co do mięsaka nadal myślą lekarze (różne konsultacje).
W przypadku wielorakowości konieczne jest, by nie tylko chora osoba zrobiła badania genetyczne, ale cała rodzina, szczególnie dzieci. Badanie w kierunku zespołu Li-Fraumeni.

Edzia77 - czemu o to pytasz, masz taki problem?

Z amazonki.net od 2006 roku.

braja (offline)

Post #26

02-08-2022 - 23:00:56

Edzia77, nie było tutaj dużo osób z takim ropoznaniem. Za to jeden z najsłynniejszych przypadków miesaka w piersi trafił pare lat temu na pierwsze strony gazet- dziewczynka miała zaledwie 8 lat! U niej zrobiono tylko operację. Jest to podstawowa metoda leczenie tego typu nowotworu, jezlei jest zaawanoswany to jak w raku piersi, będzie dodatkowo radio i chemioterapia.

Tomasz. (offline)

Post #27

02-08-2022 - 23:03:50

Pruszków 

Teraz dopiero zauważyłem, że się źle wyraziłem. W raku piersi mięsaki mogą występować. Mięsak gruczołu sutkowego- nie nie słyszałem o czymś takim. Miałem na myśli to drugie wyrażenie.

Edzia 77 (offline)

Post #28

03-08-2022 - 07:00:37

Piotrków Trybunalski  

Dziś odbieram Mame ze szpitala bo miała powtórna biopsję. I będę miała wynik. Mama wspominała o miesaku.????

Edzia 77 (offline)

Post #29

03-08-2022 - 14:12:29

Piotrków Trybunalski  

Rozpoznanie patomorfologiczne. Biopunkty gruboiglowa zawierajace mięśniówka prążkowana i utkanie Sarcoma. High grade (CKPAN-CK7-CK20-E KADHERYNA). ZE ZNACZNA aktywnością mitotyczna do 7/10Hpe.Leczeniegemcytabina oraz docetaksel..
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 610
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024