Rak zrazikowy naciekający

Wysłane przez Amazonki.net 

Pollik (offline)

Post #1

14-06-2018 - 19:45:39

Warszawa 

Cześć Iflo, cieszę się, że tu jesteś, powodu obecności współczuję. Nie miałam zrazika, trzymam za Ciebie mocno kciuki pociesza

Wyląduję, zrobię pierwszy krok i kolejny, i kolejny...
mastektomia prawostronna z węzłami wartowniczymi.
rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5%
Od 20 stycznia 2017 Tamoxifen[/small]

IFLO (offline)

Post #2

14-06-2018 - 21:55:26

Pruszków 

marzusia
Bardzo dobre, oczywiście jak na raka, receptory. Lepszych mieć nie można. To tzw. rak luminalny A.srednio złośliwy. Miałam prawie takie same receptory tylko ki67 było wyższe. Nie wiem jaka jest wielkość guza i co z węzłami chłonnymi bo nie napisałaś A to bardzo istotne kwestie jeśli chodzi o leczenie. Rak zrazikowy lubi być wieloogniskowy, czasami nie widać tego w badaniach obrazowych. Może tez mieć tzw. indiańskie ścieżki czyli bardzo cienkie pasma komórek nowotworowych wychodzących z guza, które widać tylko pod mikroskopem. W tej sytuacji mastektomia to bardzo dobra opcja, żeby potem nie było konieczności docinki. Jeśli guz nie jest duży i węzły będą czyste to chemioterapii ani radioterapii nie będzie . Tylko czeka cie hormonoterapia przez 10 lat. W przypadku operacji oszczedzajacej radioterapia zawsze jest konieczna A przy mastektomii i czystych węzłach nie. Napisz jeszcze jak duży guz i co z węzłami

Bardzo dziekuję za informacje. Wielkość guza wg opisu 39 x 18 mm, a węzły chłonne wg usg czyste. Innych badan węzłów nie miałam. Lekarz stwiedził, że piersi są obfite i musi byc całkwoite usunięcie, a nie operacja oszczędzająca.

Rak inwazyjny zrazikowy, podtyp Luminalny A, złosliwość G2, e-kadheryna 0%, oba receptory 100%, Her2 - 0%, Ki67 - <14%, wielkośc 3,9x1,8 cm, od czerwca 2018 letrozol Aromek
Wyniki histopatlogiczne
Guz pierwotny ypT/m/1c , okoliczne wezły liczba ocenianych 4, zajetych 0 - ypNO/sn/ , przerzuty odległe pMx

marzusia (offline)

Post #3

14-06-2018 - 22:08:50

Cieszyn 

Dopiero badania pooperacyjne będą w 100% pewne jeśli chodzi o wielkość guza i węzły. Po mastektomii jest duża szansa na brak radioterapii A samo leczenie powinno być ograniczone do hormonoterapii. Nie wiem ile masz lat bo czasami chemioterapia jest zalecana dla młodych osób z uwagi na większą agresywności raka .
Doczytałam w kwestii wieku i chemioterapia chyba Ci nie grozi gafa

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-06-2018 - 22:10:22 przez marzusia.

Tomasz. (offline)

Post #4

14-06-2018 - 22:14:15

Pruszków 

Drobna poprawka- wg obecnej wiedzy proponowana hormonoterpia do 10 lat. Inne kwestie były poruszone u przedmówczyń.

IFLO (offline)

Post #5

14-06-2018 - 22:17:08

Pruszków 

Dziekuję Wam za informacje. Sama już trochę czytałam, ale od osób które się same zetknęły z problemem zawsze można jeszcze coś usłyszeć.
Dziekuję bardzo smiling smiley

Rak inwazyjny zrazikowy, podtyp Luminalny A, złosliwość G2, e-kadheryna 0%, oba receptory 100%, Her2 - 0%, Ki67 - <14%, wielkośc 3,9x1,8 cm, od czerwca 2018 letrozol Aromek
Wyniki histopatlogiczne
Guz pierwotny ypT/m/1c , okoliczne wezły liczba ocenianych 4, zajetych 0 - ypNO/sn/ , przerzuty odległe pMx

marzusia (offline)

Post #6

14-06-2018 - 22:19:10

Cieszyn 

Tomasz.
Drobna poprawka- wg obecnej wiedzy proponowana hormonoterpia do 10 lat. Inne kwestie były poruszone u przedmówczyń.
Przecież pisałam o tym, że 10 lat hormonoterapia więc nie wiem czego dotyczy poprawka duży uśmiech

daltonka (offline)

Post #7

22-07-2018 - 18:04:06

Katowice 

Witam, od piątku jestem zrazikowa - rak zrazikowy naciekający G2 z przerzutem do węzła. Na razie wiem tyle. Od jutra zaczynam dalszą diagnostykę. Będę tu często zaglądać.

marzusia (offline)

Post #8

22-07-2018 - 23:22:51

Cieszyn 

To tak jak ja, dzisiaj mam trzecią rocznicę operacji. Gdybyś miała jakieś pytania to pisz, pozdrawiam

IFLO (offline)

Post #9

23-07-2018 - 08:31:04

Pruszków 

Witaj Daltonka, trzymaj się i bądż dobrej mysli. Ja jestem smiling smiley

Wyniki histopatlogiczne

Krynia58 (offline)

Post #10

23-07-2018 - 10:55:11

Warszawa 

Daltonko kwiatek cześć, ja też zrazikowa obustronnie. W maju minęło sześć lat od operacji. Też miałam przerzut w jednym węźle.

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

daltonka (offline)

Post #11

23-07-2018 - 17:37:30

Katowice 

Dziękuję Wam za wsparciesmiling smiley Wiem, że będzie dobrze i musi być dobrze. Mam 6-letnią córkę i nie wyobrażam sobie żebym mogła ją "zostawić". Wkurza mnie tylko to czekanie na dalsze badania a w konsekwencji na decyzję co do leczenia. Wizytę w Gliwicach w poradni chirurgii onkologicznej wyznaczoną mam na jutro ale oprócz wyniku biopsji gruboigłowej nie mam jeszcze żadnych innych badań. Dziś odebrałam "szkiełka" z materiałem z biopsji. Rozumiem, że badanie receptorów, rtg i usg pozostałych narządów zleci onkolog na jutrzejszej wizycie? Jak długo czekałyście na leczenie od momentu postawienia diagnozy? Chciałabym już działać a nie czekać.stres

Krynia58 (offline)

Post #12

23-07-2018 - 19:06:20

Warszawa 

Daltonko, receptory ER, PR i Her powinny być określone w wyniku biopsji. Dostałaś wynik na papierze?
U mnie od mammografii wykonanej w ramach badań przesiewowych do pierwszej chemii minęło półtora miesiąca. W tym czasie była rozszerzona diagnostyka, czyli usg piersi, powtórna mammografia i biopsja gruboigłowa w Centrum Onkologii, a w oczekiwaniu na wynik biopsji scyntygrafia, TK i echo serca, bo chirurg - onkolog do której trafiłam podejrzewała rozsiew i od razu też powiedziała że zaczniemy od chemii.
Jeśli receptory nie zostały zbadane, to na pewno zostanie to zlecone. Dobrze ze wizytę masz szybko.

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-07-2018 - 19:07:36 przez Krynia58.

daltonka (offline)

Post #13

24-07-2018 - 14:01:48

Katowice 

Jestem już po wizycie. Pani onkolog zleciła badanie receptorów ponieważ nie wykonano go razem z biopsją. Dziś zrobiono mi RTG klatki oraz USG piersi i pozostałych narządów. Niestety już kilka węzłów ma niepokojące zmiany. W poniedziałek mam konsultacje z lekarzem przed Konsylium i mammografię. W międzyczasie mam zrobić również USG ginekologiczne. Czy lekarz robiący USG innych narządów ma obowiązek poinformować mnie jeśli widzi coś niepokojącego? Pytałam i p doktor stwierdziła, że jest wszystko ok ale jakoś nie mam zaufania do radiologów po kliku miesiącach słuchania, że mój guzek w piersi to nic groźnegozałamka

Renis (offline)

Post #14

31-07-2018 - 08:26:55

Hej daltonka ja tez od dwoch tygodni zrazikowa i w trakcie badan , podobno bedzie operacja i co dalej nie wiem nipepewnosc i strach ogromny

marzusia (offline)

Post #15

31-07-2018 - 12:51:39

Cieszyn 

Renis A masz już wyniki receptorów z biopsji gruboigłowej?

daltonka (offline)

Post #16

02-08-2018 - 11:52:49

Katowice 

Hej Reniskwiatek Wszystkie się boimy ale trzeba być dobrej myślipociesza Suwaczki dziewczyn świadczą o tym, że walkę można wygrać i tego się trzymajmyuśmiech Gdzie jesteś diagnozowana i będziesz leczona? Ja też jeszcze jestem w trakcie badań ale mam już wyznaczony termin konsylium na piątek 10.08. Nie mam pojęcia jaką drogę leczenia dla mnie obiorą ale mam nadzieję, że zacznie się już niedługo.

Pollik (offline)

Post #17

02-08-2018 - 13:00:43

Warszawa 

Kibicuję Wam dziewczyny.
Trzymajcie się dzielniepociesza

rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5%

Renis (offline)

Post #18

08-08-2018 - 09:33:25

No właśnie nie zrobili nie wiem co teraz

Renis (offline)

Post #19

08-08-2018 - 10:18:26

Dziewczyny czy któraś leczyła się w szpitalu onkologicznym w Kielcach - jakieś opinie i sugestie moze jaki lekarz najlepszy?

Al_la (offline)

Post #20

08-08-2018 - 10:34:55

k/Warszawy 

Renis, taka moja podpowiedź:

To jest wątek o raku zrazikowym, więc teoretycznie zaglądają tu dziewczyny "zrazikowe", a takie mogą się nie leczyć w Kielcach.
Pooglądaj inne działy i wątki.
Tu masz dział "Gdzie się leczyć" [amazonki.net]
Sprawdź czy jest w nim wątek dotyczący Kielc. Jeśli nie ma, załóż nowy i zadaj pytanie uśmiech

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Pollik (offline)

Post #21

08-08-2018 - 10:46:26

Warszawa 

Radzę jeszcze przeszukać googla wpisując w różny sposób pytanie, może znajdziesz coś nawet na innym forum

BepaKrabamar (offline)

Post #22

18-05-2021 - 20:17:37

przydatne informacje

toilaai (offline)

Post #23

09-05-2023 - 05:33:44

Hello, I am one of the most impressed people in your article. 안전놀이터 I'm very curious about how you write such a good article. Are you an expert on this subject? I think so. Thank you again for allowing me to read these posts, and have a nice day today. Thank you.

xiouken (online)

Post #24

04-10-2024 - 13:33:55

xiouken (online)

Post #25

09-11-2024 - 11:59:54

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkas
сайтсайт
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 710
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024