Nowotwór nieokreślony
filipinka35 (offline) |
Post #1 20-02-2012 - 22:11:24 |
|
Mialam dwa guzy. Jeden określony a drugi no własnie nieokreślony. Co to znaczy ? To dobrze czy żle ?
Co to znaczy,ze nieokreślony ? Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
filipinka35 (offline) |
Post #2 21-02-2012 - 19:35:54 |
|
Juz wszystko wiem na ten temat. Dowiedziałam sie dziś.
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
filipinka35 (offline) |
Post #4 21-02-2012 - 20:01:02 |
|
Mag chetnie sie podzielę. A jakże.
Pierwszy to nowotwór złośliwy określony a drugi to też złośliwy tylko nie do konca okreslony a mianowicie chodzi tu o parametry tego guza,jego receptory. Więcej w temat nie wnikam wystarczy mi wiedzieć to co sie dowiedziałam. Natomiast mam pytanie. Czy ktoś z Was miał podobną w/w sytuację ? Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
mag_dag (offline) |
Post #6 21-02-2012 - 20:24:27 |
Sosnowiec |
to chyba nie ma nic wspólnego z receptorami,
chyba chodzi o położenie guza znalazłam takie coś - pod zdjęciem mammograficznym po prawej stronie znajduje się klasyfikacja ICD-10: [pl.wikipedia.org] C 50.9 nie określony Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
filipinka35 (offline) |
Post #7 21-02-2012 - 22:11:57 |
|
Dziekuje mag.
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
magda2411 (offline) |
Post #9 11-04-2014 - 17:55:54 |
Olsztyn |
Nie określona część piersi. Tu klasyfikacja cała:
C50.0 - Brodawka i otoczka brodawki sutkowej C50.1 - Centralna część piersi C50.2 - Ćwiartka górna wewnętrzna piersi C50.3 - Ćwiartka dolna wewnętrzna piersi C50.4 - Ćwiartka górna zewnętrzna piersi C50.5 - Ćwiartka dolna zewnętrzna piersi C50.6 - Część pachowa piersi C50.8 - Zmiana przekraczająca granice piersi C50.9 - Pierś, nie określony |
mala misia (offline) |
Post #10 15-08-2015 - 22:18:27 |
|
A moze ktos wiec co oznacza D48.6 ?
|
wu. (offline) |
Post #12 30-06-2017 - 16:19:39 |
|
Nowotwór o nieokreślonym charakterze, czyli to niekoniecznie musi być nowotwór? Pytam, ponieważ właśnie u mnie stwierdzono takie rozpoznanie , martwię się ponieważ moja mama rok temu zmarła na złośliwego raka sutka (również lewa pierś). U mnie guzek ma 12 na 10. Wizyta u chirurga onkologa dopiero w poniedziałek i pewnie dopiero skierowanie na biopsję.
|
wu. (offline) |
Post #15 01-07-2017 - 12:52:04 |
|
Al_la, w szpitalu zrobiono mi tylko USG piersi. Lekarz wymemrał coś, że niezaciekawie to wygląda i konieczna biopsja.
USG piersi; Piersi o strukturze gruczołowej. W kwadracie górno-bocznym lewego sutka widoczna guzkowata zmiana o wymiarach 12/10mm o nieregularnych obrysach. Węzły pachowe bez cech adenopatii. Konieczna BACC. Ogólnie do szpitala trafiłam z powodu szybkiego chudnięcia, słabych płytek krwi i kołatań serca. Wiek 28 lat. |
Al_la (offline) |
Post #16 02-07-2017 - 15:58:43 |
k/Warszawy |
Ta nieregularność obrysów guza jest niepokojąca, ale wszystko rozstrzygnie BACC.
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
waga65 (offline) |
Post #20 03-09-2017 - 18:03:54 |
|
Dla mnie też nie do końca jest to zrozumiałe .Ja też mam w papierach nowotwór złośliwy sutek nieokreślony C50.9.
A poniżej napisane, rak piersi lewej zrazikowy i przewodowy G2. No to na logike ,chyba określony jako zrazikowy i przewodowy.I daje to do myślenia. Przewodowy G2,Zrazikowy G2 :pT2(m) pN1c(sn) |