Nowe badania podważają skuteczność mammografii
Amazonki.net (offline) |
Post #1 22-11-2011 - 23:08:44 |
Forumowo |
Mammografia, służąca wczesnemu wykrywaniu raka piersi u kobiet, jest mniej skuteczna w ratowaniu ich życia, niż na ogół się wydaje - sugerują autorzy badań opublikowanych na łamach najnowszego wydania "Archives of Internal Medicine on Monady". czytaj więcej |
Al_la (offline) |
Post #2 25-02-2012 - 18:28:50 |
k/Warszawy |
[www.naukawpolsce.pap.pl]
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
lulu (offline) |
Post #3 06-03-2014 - 23:36:26 |
k/Kwidzyna |
[fakty.interia.pl]
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
bozena_stanczyk (offline) |
Post #4 07-03-2014 - 10:16:09 |
Tomaszów Mazowiecki |
No masz ci los
|
Renka623 (offline) |
Post #8 17-03-2014 - 17:45:14 |
|
A ja podważam skuteczność badania pelpacyjnego /zależy u ktorej kobiety/w moim przypadku przy dużych piersiach i głęboko usadowionego paskudztwa i do tego 1cm przez 4lata to doktory badali i to wielu i nic a mammografia i usg wykryło a jak jest już wyciek albo wciągnieta brodawka to przewaznie musztarda po obiedzie na zapobieganie już za pózno zostaje tylko leczenie
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-03-2014 - 17:49:24 przez Renka623. |
aga66 (offline) |
Post #9 17-03-2014 - 17:52:53 |
Warszawa |
Renka, ale przecież rakowi nie można zapobiec, więc o jakim zapobieganiu piszesz? Fakt faktem, że można go wcześniej wykryć i wyleczyć, ale późniejsze też są wyleczalne, o czym świadczy obecność wielu dziewczyn na Forum. Taka to nasza nieprzewidywalna choroba "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
Gizi (offline) |
Post #11 18-03-2014 - 07:33:20 |
Warszawa |
Renka, samobadanie, mammografia, USG, RM i cobyśmy tam sobie jeszcze nie wymyślili nie ma na celu zapobiegania tylko wczesne zdiagnozowanie. Najlepiej było by gdybyśmy mogły robić tylko RM, reszta z tych badań nie jest do końca wiarygodna. Wiem to z opisu Pań, które wykonywały te badania systematycznie, na nowych aparatach, w dobrych ośrodkach i trafiały na onkologię z guzem nawet 5 cm. Szok.
Ja swój sobie wymacałam, miał 2,5 cm. Przy okazji podważam teorię o tym że otyłość sprzyja rakowi piersi. J Jeżdżę na chemię od 6 miesięcy i widzę pojedyncze przypadki pań z nadwagę, reszta to same szczupłe dziewczyny. Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 18-03-2014 - 07:36:30 przez Gizi. |
annzaw (offline) |
Post #12 18-03-2014 - 07:45:08 |
Tarnów |
Gizi z tą otyłością to chyba chodzi o gromadzenie estrogenu w tkance tłuszczowej, które podobno tam jest zwiększone. A ja napiszę ciekawostkę, że przed operacją byłam poddawana badaniom klinicznym z użyciem tzw. termografii. Przykładali mi do piersi takie reflektory, ktore pokazują podobno nawet mikroobszary o minimalnie podwyższonej temperaturze, która to podobno jest objawem zmian, nawet małych i wczesnych. I faktycznie guzior świecił wspaniale. Fajnie chyba, zwłaszcza że metoda kompletnie bez wpływu na ustrój, bez szkodliwego promieniowania. Pewnie ma swoje wady ale zawsze coś
|
Gizi (offline) |
Post #13 18-03-2014 - 08:03:24 |
Warszawa |
Termografia mi się podoba, trzeba się tematem zająć. Prawdopodobnie badanie bez skutków ubocznych, jak np: tomografia, która może powodować zmiany mutacyjne.
Myślę że jak badanie dopuszczą do użytku termograf to będzie hit. Badanie też nie powinno być drogie. Fajnie że o tym napisałaś. Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |