Nieaktywne DNA bierze udział w rozwoju raka
Wysłane przez Amazonki.net
Amazonki.net (offline) |
Post #1 01-03-2011 - 14:13:00 |
Forumowo |
Wyspecjalizowane regiony ciasno upakowanego nieaktywnego DNA związanego z białkami umożliwiają przeżycie uszkodzonym komórkom - wynika z pracy włoskich naukowców. czytaj więcej |
mag_dag (offline) |
Post #3 09-12-2011 - 13:22:09 |
Sosnowiec |
marakesz, ale o jakim blokowaniu piszesz?
po mojemu z dalszej części artykułu wynika, że nie chodzi o blokowanie ale o wykorzystanie wiedzy, że w nowotworach u ludzi występuje SAHF i że usunięcie go zwiększa śmiertelność komórek, czyli jak w wielu odkryciach naukowych - poznano mechanizm, a teraz należy go wykorzystać Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
marakesz (offline) |
Post #4 09-12-2011 - 13:50:35 |
|
jesli usunie sie czy zablokuje ten fragment DNA ktory odpowiedzialny jest za nierwazliwosc na smierc komorkowa to bedziemozna jak opisano w artykule skierowac komorke na droge apoptozy, a blokowac mozna w rozny sposob, osęk w tym jak to zrobić dobrze i bezpiecznie w wielu badaniach nad nowotworami wprowadza się takie blokowanie na przykład wadliwych genów, czy wprowadzanie do komorek genów prawidłowych przez co mnozaca sie komorka powiela juz prawidlowa forme genu i reaguje na leczenie
|
mag_dag (offline) |
Post #5 09-12-2011 - 14:51:20 |
Sosnowiec |
to jest jasne od dawna, bo to różni komórkę zdrową od chorej, że ma zaprogramowaną śmierć - skierowanie komórki nowotworowej na tę drogę będzie sukcesem, ale do tej pory jakoś naukowcy od tego problemu odbijają się jak od ściany, a w tym artykule, sądzę, piszą nam o tym, że znaleźli miejsce, które może im pomóc - przy czym naukowcem nie jestem i mogę się mylić, za bardzo w euforię też nie wpadam, bo wiele odkryć naukowcy publikują, ale to, że poznali mechanizm działania jakiegoś czynnika nie oznacza niestety, że szybko wykorzystają tę wiedzę i stworzą lek, który na niej bazuje Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
708
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024