Lublin: zastosowano nowoczesną metodę rekonstrukcji piersi

Wysłane przez Amazonki.net 

Amazonki.net (offline)

Post #1

23-11-2010 - 16:08:41

Forumowo 

W samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym nr 1 w Lublinie sukcesem zakończyły się pierwsze zabiegi - rekonstrukcji piersi nowoczesną metodą przeszczepu tłuszczu wzbogaconego komórkami macierzystymi

czytaj więcej

anna66 (offline)

Post #2

23-11-2010 - 17:21:30

Dzisiaj dostałam informację e-mail od prof. Polkowskiego:
"B. proszę jeszcze poczekac do przyszlego roku. Na obecnym etapie poszukujemy sposobów refinansowania tych procedur, bo NFZ nie przewiduje refunadcji.
Odtworzenie całej piersi obecnie musiałoby oprzeć się o protezę, która uzupełniona byłaby przeszczepem (nawet kilkakrotnie) wzbogaconego tłuszczu.
Proszę o kontakt po nowym roku."

ksiezyc (offline)

Post #3

22-10-2011 - 13:04:33

Toruń 

Anna66 czy cos wiadomo w tym roku o tej operacji w Lublinie?

maniaaa (offline)

Post #4

29-01-2012 - 23:38:41

Ja znalazłam na internecie rekonstrukcje piersi w Warszawie którą robi dr.Grzesiak. Jest to dla kobiet po odjęciu piersi, po radio i chemioterapii.
Ja niestety nie mam jednej piersi i kwalifikuje się do zabiegu, ponieważ komórki macierzyste tłuszczu odżywiają skórę i umożliwiają jej regenerację. Fajnie że coś takiego wymyślili w końcu pojawiło się dla mnie jakieś światełko w tunelu smiling smiley

mag_dag (offline)

Post #5

30-01-2012 - 15:29:28

Sosnowiec 

dr Grzesiak robi rekonstrukcje za pomocą przeszczepu własnego tłuszczu:

[www.dbajosiebie.info.pl]

niestety nie znalazłam nic o cenie zabiegu myśli

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

b_angel (offline)

Post #6

30-01-2012 - 16:25:15

radom 

[www.rekonstrukcjapiersi.com.pl]

tu piszą, że cena jest niska, ino nie piszą jak niska cool smiley

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

Halinka (offline)

Post #7

30-01-2012 - 18:55:03

To ciekawe... Piszą, że robią w ten sposób rekonstrukcje od 10 lat - czemu dopiero teraz o tym słyszę? I czemu w dobrych szpitalach i klinikach nie robili tego wcześniej? Mnie to wygląda raczej na lipofilling - czyli wstrzyknięcie 'całych' komórek tłuszczowych, a nie przeszczep komórek macierzystych... /?/myśli, zatem może dlatego cena jest do przyjęcia.

b_angel (offline)

Post #8

30-01-2012 - 18:58:24

radom 

no na stronie, którą wkleiłam nie ma nic o komórkach macierzystych ino jest o wszczepianiu tłuszczyku smiling smiley

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-01-2012 - 18:58:52 przez b_angel.

mag_dag (offline)

Post #9

30-01-2012 - 19:05:52

Sosnowiec 

ja też o tłuszczu pisałam, bo to na stronie owego doktora wyczytałam duży uśmiech

-----><-----

Halinka (offline)

Post #10

30-01-2012 - 19:06:12

Ale maniaaa napisała:
maniaaa
komórki macierzyste tłuszczu odżywiają skórę i umożliwiają jej regenerację.
- to samo jest napisane we "wklejce" mag-dag.

Mój lekarz też zamierzał u mnie zastosować lipofilling, ale do korekty 'poprzedniej' piersi. Z tego co zrozumiałam, to się nadaje do uzupełniania niezbyt dużych ubytków (wypełnia się np. zmarszczki, bruzdy na twarzy), a efekt jest mniej lub bardzie trwały, ale nigdy w 100% i nie na całe życie.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-01-2012 - 19:18:22 przez Halinka.

b_angel (offline)

Post #11

30-01-2012 - 19:53:43

radom 

to pani doktor jezd chichot

[www.drgrzesiak.pl]

maniaaa (offline)

Post #12

16-02-2012 - 01:00:23

Tak to Pani doktor
ja sie dowiedziałam że ten tłuszcz zostaje na całe życie, nie trzeba nic poprawiać ani dostrzykiwać, on jest jakoś odwirowywany i dlatego taki efekt
I jest specjalny system BRAVA- taki jakby stanik który rozciąga skórę a potem wstrzykują tłuszcz
Znalazłam o tym taki film o tym

wszystko pokazali dokładnie

anahata (offline)

Post #13

23-04-2012 - 14:19:25

Gdynia 

Witam.
Jestem amazonką od 1 miesiąca i 15 dni. Świeża bardzo sprawa, ale juz myslę o rekonstrukcji. Powiedziałam memu onkologowi o moim pomysle. Pochwalił go, ale powiedział, że to za wcześnie.
Mam usunięta prawą pierś oraz węzły chłonne. Nie mam przerzutów, w związku z czym nie będę miała chemii i radio (dzięki Bogu). Biorę od 2 tygodni tamoksyfen oraz zastrzyki: (1 na 3 miesiące) Lucrin przez okres 2 lat.

Mam dopiero 50 lat...:-) Właściwie to będę je miała za kilka miesięcy, ale uważam, że każdy wiek jest dobry na poprawę samopoczucia...:-)
Czytałam o rekonstrukcji Brava wykonywaej w Warszawie z własnego tłuszczu. Czy któraś z Was słyszała o tym? ma jakieś doświadczenie? Może zna kogoś, kto juz w taki sposób miał rekonstruowana pierś? Nigdize nie spotkałam się z relacjami amazonek dot. tego rodzaju rekonstrukcji. Czy to oznacza, ze nie są robione??
Jestem szczupła i tak naprawdę nie mam tłuszczu ponad normę. Przeraża mnie z lekka metoda implantu oraz własnej tkanki, bo związane jest to z kolejnym zabiegiem.
Bardzo proszę o jakies uwagi.
pozdrawiam
Hania

Hania

Halinka (offline)

Post #14

23-04-2012 - 23:37:43

Haniu, jeśli masz nie mieć radioterapii, to u Ciebie można by zastosować ekspanderoprotezę Beckera - poszukaj w temacie: Metody rekonstrukcji.
Tej Bravy to chyba żadna z forumowiczek nie stosowała (bo pewnie zaraz powstałby stosowny wątekuśmiech)

mag_dag (offline)

Post #15

23-04-2012 - 23:50:04

Sosnowiec 

anahata
Biorę od 2 tygodni tamoksyfen oraz zastrzyki: (1 na 3 miesiące) Lucrin przez okres 2 lat.

Mam dopiero 50 lat...:-)

anahato, ciekawi mnie ten lucrin u Ciebie ... czy lekarz mówił dlaczego Ci go podaje?
ostatnio dużo jest pytań do naszego eksperta w tym temacie, a dziś pojawiła się na stronie głównej i na forum taka odpowiedź:

[amazonki.net]-

-----><-----

ivok (offline)

Post #16

28-02-2015 - 18:11:54

Szczyrk 

Witam,ja interesowałam się rekonstrukcją z własnego tłuszczu u P.dr.Grzesiak w wa-wie zabieg kosztuje 8 tys,a jeśli była amputacja piersi i skóra jest przyklejona to system Brava jest konieczny i kosztuje 6,5tys.Tak więc 8+6,5tys=14,5tys zł.
Dr mówiła o innowacyjnej metodzie odwirowania tłuszczu,ale nie wspominała o komórkach macierzystych.
Byłabym niezmiernie wdzięczna gdyby któraś z Pań która miała taki zabieg podzieliła się informacjami.
Ja służe dokładniejszymi informacjami gdyby ktoś coś potrzebował smiling smileyforumowicz
Pozdrawiam-Iv

alicja.topolska (offline)

Post #17

28-02-2015 - 19:34:22

Witam.

Ja byłam na konsultacji i dr Witwickiego
Jestem po amputacji i naswietlaniach,u mnie w gre wchodzi tylko przeszczep własnym tłuszczem .
Wycenił mi na 21 tys zł trzy zabiegi po 7 tys całość 9 miesięcy jakos dużo wyszło ;(

Jestem w trakcie Herceotyny powiedział ze po zakończeniu możemy zaczynać

A ta dr Grzesiak nie jest znana persona nigdy o Niej nie słyszałam a znam duzoo lekarze ale nie wykluczam tego ze jest do rym spacjalista

IVOK po jakim jestes leczeniu ? Czy w trakcie ?

Mam również pytanie do Amazonek ktore sa w trakcie Herceptyny i Nolvadexu .
JaK funkcjunujecie bo Ja mam takie uderzenie ?Jak sobie radzicie ???

Pozd Ala

Alutka11

ivok (offline)

Post #18

28-02-2015 - 20:45:07

Szczyrk 

Ja jestem po trzech operacjach raka piersi ale nie mam amputowanych piersi tylko wycięte guzy złośliwe, więc to mocno zniekształcilo moje piersi.
Miałam oczywiście i chemioterapie i naświetlania.
Byłam na konsultacji u dr. Witwickiego ale nie chciał zrobić mi uzupełnienia i korekty własnym tłuszczem tylko namawiał na profilaktyczne usunięcie obydwu piersi i rekonstrukcje z własnych tkanek z przeszczepieniem skóry włącznie. Ja nie chce tak radykalnej operacji bo mam dość,chciałabym tylko zrobić korektę asymetrii i choć trochę wypełnić ubytki po wycięciach guzków.Znalazłam więc dr M.Grzesiak która uważa że po jednym zabiegu moje piersi będą wyglądały znacznie lepiej ale nie znalazłam osoby która by cokolwiek robiła z piersiami po przygodach onkologicznych.A moja dr.chirurg która mnie operowała powiedziała mi że rekonstrukcję może robic tylko chirurg onkolog plastyk,a dr.Grzesiak nie jest onkologiem stąd moje obawy.
Więc szukam kontaktu z osoba która robiła lipotransfer u dr.Grzesiak lub poleci mi kogos innego kto to robismiling smiley
PozdrIv

alicja.topolska (offline)

Post #19

28-02-2015 - 22:39:17

Ok ) teraz rozumiem skąd wzięła sie ta kwota za jeden zabić podalas)

Nigdy nie słyszałam o dr Grzesiak wiec sie nie moge wypowiedzieć .

Alutka11
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 437
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022