Lublin: zastosowano nowoczesną metodę rekonstrukcji piersi
Amazonki.net (offline) |
Post #1 23-11-2010 - 16:08:41 |
Forumowo |
W samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym nr 1 w Lublinie sukcesem zakończyły się pierwsze zabiegi - rekonstrukcji piersi nowoczesną metodą przeszczepu tłuszczu wzbogaconego komórkami macierzystymi czytaj więcej |
anna66 (offline) |
Post #2 23-11-2010 - 17:21:30 |
|
Dzisiaj dostałam informację e-mail od prof. Polkowskiego:
"B. proszę jeszcze poczekac do przyszlego roku. Na obecnym etapie poszukujemy sposobów refinansowania tych procedur, bo NFZ nie przewiduje refunadcji. Odtworzenie całej piersi obecnie musiałoby oprzeć się o protezę, która uzupełniona byłaby przeszczepem (nawet kilkakrotnie) wzbogaconego tłuszczu. Proszę o kontakt po nowym roku." |
maniaaa (offline) |
Post #4 29-01-2012 - 23:38:41 |
|
Ja znalazłam na internecie rekonstrukcje piersi w Warszawie którą robi dr.Grzesiak. Jest to dla kobiet po odjęciu piersi, po radio i chemioterapii.
Ja niestety nie mam jednej piersi i kwalifikuje się do zabiegu, ponieważ komórki macierzyste tłuszczu odżywiają skórę i umożliwiają jej regenerację. Fajnie że coś takiego wymyślili w końcu pojawiło się dla mnie jakieś światełko w tunelu ![]() |
mag_dag (offline) |
Post #5 30-01-2012 - 15:29:28 |
Sosnowiec |
dr Grzesiak robi rekonstrukcje za pomocą przeszczepu własnego tłuszczu:
[www.dbajosiebie.info.pl] niestety nie znalazłam nic o cenie zabiegu ![]() Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
b_angel (offline) |
Post #6 30-01-2012 - 16:25:15 |
radom |
[www.rekonstrukcjapiersi.com.pl]
tu piszą, że cena jest niska, ino nie piszą jak niska ![]() . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
Halinka (offline) |
Post #7 30-01-2012 - 18:55:03 |
|
To ciekawe... Piszą, że robią w ten sposób rekonstrukcje od 10 lat - czemu dopiero teraz o tym słyszę? I czemu w dobrych szpitalach i klinikach nie robili tego wcześniej? Mnie to wygląda raczej na lipofilling - czyli wstrzyknięcie 'całych' komórek tłuszczowych, a nie przeszczep komórek macierzystych... /?/
![]() |
Halinka (offline) |
Post #10 30-01-2012 - 19:06:12 |
|
Ale maniaaa napisała:
- to samo jest napisane we "wklejce" mag-dag. Mój lekarz też zamierzał u mnie zastosować lipofilling, ale do korekty 'poprzedniej' piersi. Z tego co zrozumiałam, to się nadaje do uzupełniania niezbyt dużych ubytków (wypełnia się np. zmarszczki, bruzdy na twarzy), a efekt jest mniej lub bardzie trwały, ale nigdy w 100% i nie na całe życie. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-01-2012 - 19:18:22 przez Halinka. |
b_angel (offline) |
Post #11 30-01-2012 - 19:53:43 |
radom |
to pani doktor jezd
![]() [www.drgrzesiak.pl] . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
maniaaa (offline) |
Post #12 16-02-2012 - 01:00:23 |
|
Tak to Pani doktor
ja sie dowiedziałam że ten tłuszcz zostaje na całe życie, nie trzeba nic poprawiać ani dostrzykiwać, on jest jakoś odwirowywany i dlatego taki efekt I jest specjalny system BRAVA- taki jakby stanik który rozciąga skórę a potem wstrzykują tłuszcz Znalazłam o tym taki film o tym wszystko pokazali dokładnie |
anahata (offline) |
Post #13 23-04-2012 - 14:19:25 |
Gdynia |
Witam.
Jestem amazonką od 1 miesiąca i 15 dni. Świeża bardzo sprawa, ale juz myslę o rekonstrukcji. Powiedziałam memu onkologowi o moim pomysle. Pochwalił go, ale powiedział, że to za wcześnie. Mam usunięta prawą pierś oraz węzły chłonne. Nie mam przerzutów, w związku z czym nie będę miała chemii i radio (dzięki Bogu). Biorę od 2 tygodni tamoksyfen oraz zastrzyki: (1 na 3 miesiące) Lucrin przez okres 2 lat. Mam dopiero 50 lat...:-) Właściwie to będę je miała za kilka miesięcy, ale uważam, że każdy wiek jest dobry na poprawę samopoczucia...:-) Czytałam o rekonstrukcji Brava wykonywaej w Warszawie z własnego tłuszczu. Czy któraś z Was słyszała o tym? ma jakieś doświadczenie? Może zna kogoś, kto juz w taki sposób miał rekonstruowana pierś? Nigdize nie spotkałam się z relacjami amazonek dot. tego rodzaju rekonstrukcji. Czy to oznacza, ze nie są robione?? Jestem szczupła i tak naprawdę nie mam tłuszczu ponad normę. Przeraża mnie z lekka metoda implantu oraz własnej tkanki, bo związane jest to z kolejnym zabiegiem. Bardzo proszę o jakies uwagi. pozdrawiam Hania Hania |
mag_dag (offline) |
Post #15 23-04-2012 - 23:50:04 |
Sosnowiec |
anahato, ciekawi mnie ten lucrin u Ciebie ... czy lekarz mówił dlaczego Ci go podaje? ostatnio dużo jest pytań do naszego eksperta w tym temacie, a dziś pojawiła się na stronie głównej i na forum taka odpowiedź: [amazonki.net]- Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
ivok (offline) |
Post #16 28-02-2015 - 18:11:54 |
Szczyrk |
Witam,ja interesowałam się rekonstrukcją z własnego tłuszczu u P.dr.Grzesiak w wa-wie zabieg kosztuje 8 tys,a jeśli była amputacja piersi i skóra jest przyklejona to system Brava jest konieczny i kosztuje 6,5tys.Tak więc 8+6,5tys=14,5tys zł.
Dr mówiła o innowacyjnej metodzie odwirowania tłuszczu,ale nie wspominała o komórkach macierzystych. Byłabym niezmiernie wdzięczna gdyby któraś z Pań która miała taki zabieg podzieliła się informacjami. Ja służe dokładniejszymi informacjami gdyby ktoś coś potrzebował ![]() ![]() Pozdrawiam-Iv |
alicja.topolska (offline) |
Post #17 28-02-2015 - 19:34:22 |
|
Witam.
Ja byłam na konsultacji i dr Witwickiego Jestem po amputacji i naswietlaniach,u mnie w gre wchodzi tylko przeszczep własnym tłuszczem . Wycenił mi na 21 tys zł trzy zabiegi po 7 tys całość 9 miesięcy jakos dużo wyszło ;( Jestem w trakcie Herceotyny powiedział ze po zakończeniu możemy zaczynać A ta dr Grzesiak nie jest znana persona nigdy o Niej nie słyszałam a znam duzoo lekarze ale nie wykluczam tego ze jest do rym spacjalista IVOK po jakim jestes leczeniu ? Czy w trakcie ? Mam również pytanie do Amazonek ktore sa w trakcie Herceptyny i Nolvadexu . JaK funkcjunujecie bo Ja mam takie uderzenie ?Jak sobie radzicie ??? Pozd Ala Alutka11 |
ivok (offline) |
Post #18 28-02-2015 - 20:45:07 |
Szczyrk |
Ja jestem po trzech operacjach raka piersi ale nie mam amputowanych piersi tylko wycięte guzy złośliwe, więc to mocno zniekształcilo moje piersi.
Miałam oczywiście i chemioterapie i naświetlania. Byłam na konsultacji u dr. Witwickiego ale nie chciał zrobić mi uzupełnienia i korekty własnym tłuszczem tylko namawiał na profilaktyczne usunięcie obydwu piersi i rekonstrukcje z własnych tkanek z przeszczepieniem skóry włącznie. Ja nie chce tak radykalnej operacji bo mam dość,chciałabym tylko zrobić korektę asymetrii i choć trochę wypełnić ubytki po wycięciach guzków.Znalazłam więc dr M.Grzesiak która uważa że po jednym zabiegu moje piersi będą wyglądały znacznie lepiej ale nie znalazłam osoby która by cokolwiek robiła z piersiami po przygodach onkologicznych.A moja dr.chirurg która mnie operowała powiedziała mi że rekonstrukcję może robic tylko chirurg onkolog plastyk,a dr.Grzesiak nie jest onkologiem stąd moje obawy. Więc szukam kontaktu z osoba która robiła lipotransfer u dr.Grzesiak lub poleci mi kogos innego kto to robi ![]() PozdrIv |
alicja.topolska (offline) |
Post #19 28-02-2015 - 22:39:17 |
|
Ok ) teraz rozumiem skąd wzięła sie ta kwota za jeden zabić podalas)
Nigdy nie słyszałam o dr Grzesiak wiec sie nie moge wypowiedzieć . Alutka11 |