Kobiety najczęściej przegrywają z rakiem płuc i szyjki macicy. Winne... wykształcenie?
Wysłane przez Amazonki.net
Amazonki.net (offline) |
Post #1 02-03-2012 - 14:32:22 |
Forumowo |
Z najnowszych danych obejmujących 2009 r., prezentowanych w czwartek (1 marca) w Centrum Onkologii w Warszawie wynika, że w Polsce żyje około 320 tys. osób z chorobą nowotworową. Alarmujący jest wzrost zachorowalności i umieralności kobiet na raka płuc. Zaskakuje fakt, że umieralność na raka szyjki macicy jest 12-krotnie wyższa wśród kobiet słabo wykształconych niż u tych z wyższym wykształceniem. czytaj więcej |
Al_la (offline) |
Post #3 02-03-2012 - 14:52:08 |
k/Warszawy |
No tak to sformułowali
![]() A w ogóle stwierdzenie, że to winien brak wykształcenia, też niezbyt oddaje sens, bo to mogłoby oznaczać - idź do szkoły, to nie umrzesz na raka ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
żaba (offline) |
Post #4 03-03-2012 - 14:58:38 |
|
Zgadzam się z Tobą! Im będzie nas (ludzi)mniej,tym bardziej zaczną o nas dbac! A może już zaczeli?? |
aga66 (offline) |
Post #5 04-03-2012 - 19:54:45 |
Warszawa |
Nasz NFZ chyba nie zaczął nadmiernie dbać, ale jak gatunek ludzki (patrz Polacy) będzie zagrożony wyginięciem jak mamuty, to może ktoś sie obudzi z ręką w nocniku
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
żaba (offline) |
Post #6 11-03-2012 - 15:20:13 |
|
Myślę,że onkologia to przyszłośc! i chyba między innymi na nas się uczy!?
Zgodzę się,że uświadomienie a co za tym idzie wyksztalcenie ma wplyw na zdrowie Polakow! Tylko po co!?Przecież jak będziemy wyksztalceni,a to znaczy ,że mądrzy,świadomi i odpowiedzialni! To medycyna niebedzie potrzebna!będziemy ZDROWI!! |
mag_dag (offline) |
Post #7 11-03-2012 - 19:24:47 |
Sosnowiec |
ciekawe jak żabo doszłaś do tego wniosku, że mądrość, świadomość i odpowiedzialność wystarczą, by choroby nas omijały ![]() Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
528
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022