Witamina D

Wysłane przez Al_la 

domina13 (offline)

Post #1

14-10-2016 - 05:50:41

Piotrków Tryb. 

[dieta.mp.pl]

4xAC,4xDXL Mastektomia Carcinoma ductale infiltrans mammae.ER-TS 4/8;PR-TS 8/8;HER 2;0 ;Ki67-2%(styczeń2014);
Wznowa:NST G2; ER-80%;PR-99%;HER2-0;Ki67-12,9%(maj 2015)xeloda x4;nawelbina x9;sindaxel x7;cisplatyna x3;zoladex+symex(kwiecień-sierpień),zoladex+egristrozol(wrzesień);14-25.11.16r-kastracja radiologiczna;30.11.16r-Faslodex;14.12.16r-drugi Faslodex;28.12.2016r-trzeci Faslodex;25.01.2017r-czwarty Faslodex;27.02.2017r-pierwszy wlew chemii CMF;20.03.2017-drugi wlew CMF

marta78 (offline)

Post #2

14-10-2016 - 06:36:22

Olsztyn 

Fajny artykuł
U siebie zauważyłam, że odkąd regularnie zażywam wit. D nie mam takich wybuchów gorąca i zlewnych potów. Nie wiem czy ma to związek, ale takie moje spostrzeżenie smiling smiley

kryskow (offline)

Post #3

26-03-2019 - 22:28:17

Warszawa 

Od 2,5 roku jestem na letrozolu. Suplementuję się każdego dnia:
Calperos 1000 - 1 tab.
Magne B6 - 1 tab.
Vitrum D3 forte - 4000 jed.

Po 1,5 roku zażywania sprawdziłam poziom wit. D3 wzrósł mi nieznacznie z 37 na 39.
Podejrzewam, że vitrum słabo się u mnie wchłania.
Pani w aptece poleciła mi Vigantoletten 1000. Powiedziała, że to jest lek a nie suplement diety a więc został przebadany jak lek.
Mówiła również, że pojawiła się nowa forma wit. D3 tzw. liposomalna podobno dobrze wchłaniana.
Czy ktoś ją zażywa jeżeli tak to jakie macie spostrzeżenia?

Tomasz. (offline)

Post #4

27-03-2019 - 11:37:43

Pruszków 

Polecam Juvit D3. Lek na receptę, ale na 100% tańszy od suplementów i przyswajanie nie budzące wątpliwości.

Al_la (offline)

Post #5

06-05-2019 - 00:04:43

k/Warszawy 

[www.poradnikzdrowie.pl]

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

MonikaaS (offline)

Post #6

16-03-2023 - 10:44:50

Warszawa 

Wpierw zanim rozpocznie się suplementacje witaminą D warto zrobić badania, aby sprawdzić jej poziom w organizmie i na tej podstawie dobrać dawkę. Na rynku jest bardzo dużo różnych preparatów, ale ja preferuje lek oraz formę kapsułki (bo wit. D jest rozpuszczalna w tłuszczach) poniżej link do artykuły gdzie można dowiedzieć się więcej na ten temat winking smiley
[leki.pl]

dziubas (offline)

Post #7

20-11-2023 - 18:45:00

Gdańsk 

MonikaaS
Wpierw zanim rozpocznie się suplementacje witaminą D warto zrobić badania, aby sprawdzić jej poziom w organizmie i na tej podstawie dobrać dawkę. Na rynku jest bardzo dużo różnych preparatów, ale ja preferuje lek oraz formę kapsułki (bo wit. D jest rozpuszczalna w tłuszczach) poniżej link do artykuły gdzie można dowiedzieć się więcej na ten temat winking smiley
[leki.pl]

Zgadzam sie z toba, że lepsze sa kapsułki i chyba krople, ale gdy uzywa sie tabletki warto w posiłku przed lub po zjeść choćby bułke z masłem. Podane preparaty nie zawierają witaminy K2, bo pewnie gdy publikowano tę listę jeszcze głośno nie mówiło się, że dobrze jest razem z wit.K2 suplementować wit.D3. Można oczywiście dokupić osobno preparat wit. K2, ale ja bym nie wiedziała ile jej używać. A na dodatek jest to dodatkowy koszt. Dlatego używam VITUM D3 4.000 jm. + K2 MK firmy Oleofarm. Nie jest to preparat tani, ale w internetowej aptece Gemini znacznie tańszy niż w aptekach. Można zmówić się z kikoma osobami i wspólnie złożyć zamówienie, każdy na swoje suplementy lub produkty drogeryjne i ponad jakiejś sumy zamówienia nie płaci sie za dostarczenie. Ale koniecznie trzeba te informację sprawdzić na stronie internetowej apteki albo zadzwonic do Punktu Obsługi Klienta. Powtarzam za Moniką: to jest niezwykle ważne, by wszystkie dorosłe osoby, zwłaszcza te po diagnozie raka, zbadały poziom wit D3. we krwi. Badanie jest w wiekszości prywatne i kosztuje nawet do 100 zł. Na NFZ moga wystawiać skierowania endokrynolodzy i onkolodzy. Naprawdę nie wiem na co czeka Ministerstwo Zdrowia i wszyscy lekarze, by spowodować możliwość tego badania na NFZ!

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

xiouken (online)

Post #9

10-11-2024 - 10:09:28

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkas
инфоинфо
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 403
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024