Suplementy diety - czy warto?

Wysłane przez JadwigaOs 

goja66 (offline)

Post #1

26-03-2019 - 22:32:25

Ozorków 

Kuba
Kurkumina i piperyna są słabymi i odwracalnymi inhibitorami MAO-A, przez co wpływają na podniesienie nastroju. Jednak jeżeli miałbym coś polecić o podobnym działaniu to kwercetyna, która jest zarówno IMAO-A jak i inhibitorem COMT!, a więc blokuje za jednym zamachem dwie możliwe ścieżki biodegradacji serotoniny i noradrenaliny. Z suplementów diety, to jeden z najsilniejszych antydepresantów. Serotoninę można też uzupełnić stosując ekstrakt z Griffonia Simplicifolia, zwany też pod nazwą 5-HTP. Jest to aminokwas 5-hydroksytryptofan, czyli bezpośredni prekursor serotoniny, w wątrobie ulega on dekarboksylacji do 5-hydroksytryptaminy, czyli właśnie serotoniny. Jednak ma on tą wadę, że jedynie ok. 10% 5-HTP ulega konwersji do serotoniny, a stosowany w dużych dawkach powoduje przykre nudności i wymioty. Jednakowoż posiada on pewne działanie terapeutyczne, także pomagające zrzucić zbędne kilogramy. Oczywiście efekty stosowania wszystkich wyżej wymienionych nie są tak spektakularne jak takich cząsteczek jak: 2-fenyloetyloamina czy fenibut. Jednak skuteczność tych ostatnich jest limitowana przez zjawisko tachyfilaksji (fenibut) i uzależnienia fizycznego (nieodpowiedzialnie stosowany fenibut), a także uzależnienia psychicznego (2-fenyloetyloamina). Fenibut i 2-PEA są środkami jak najbardziej legalnymi, jednakże ich działanie daleko wykracza poza "zwyczajne" suplementy diety i na pewno nie można tego działania określić jako słabego czy nawet przeciętnego - jest ono wyraźnie wyczuwalne już od pierwszej dawki. Poniżej link do fenibutu, jakby ktoś wątpił w moje słowa:

[pl.swissherbal.eu]

Aczkolwiek łatwo się w to to wkręcić...

Kuba I love you….for ever….and always ...Ale do brzegu ...do brzegu....Co mam połknąć ,żeby schudnąć i nie umrzeć ...Bo nie zrozumiałam...a jestem chętna ...tzn ...żeby schudnąć ...no nie ,żeby to drugie …
Bo jakbym miała umrzeć szczupła to w sumie tez zainteresowana jestem...aż mnie korci ,żeby napisać ,że wtedy look też jest znowu ważny...Ale nie napiszę tego...bo nie

NST Gx po chemioterapii ypT3N3
Er- 30% ,Pr-0 , HER2-0 , Ki67-18-20%

Kuba (offline)

Post #2

27-05-2019 - 08:58:24

Gogolin 

Jak ktoś się boi wynalazków typu fenibut, zresztą co tu dziwnego, jego mechanizm działania daleko wykracza poza mechanizm działania suplementu diety (agonizm GABA-B, w dużych dawkach także GABA-A, antagonizm kanału wapniowego α2δ, wewnętrzny agonizm TAAR1), to dużo łagodniej działa pikamilona, czyli chemiczne połączenie GABA z niacyną, które po dotarciu do OUN wskutek reakcji hydrolizy rozpada się na GABA i niacynę. Samo GABA w jakimkolwiek skleie z suplami to jedno wielkie oszustwo, bo taki związek natychmiast rozpada się m.in. do kwasu masłowego. Nieco więcej, choć i tak ciągle bardzo mało, przenika do OUN w przypadku zażycia GABA podjęzkowo. Jednak prawda jest taka, że jedynymi suplementami GABA o działaniu ośrodkowym są fenibut i pikamilon.

Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie wrzucił wzoru chemicznego język
Działanie wzmacnia suplementacja magnezu i witaminy B6; jest łagodna i przyjemna relaksacja. I trwa ok 1-2 h. Dawka max to 150-300 mg/d.

Syla11 (offline)

Post #3

18-11-2019 - 17:17:21

Cześć Wam,

Przeczytałam wątek „od dechy do dechy” i niestety, uważam, że pojawia się tutaj mnóstwo różnego rodzaju nieścisłości, tj. niektóre wpisy (wydawać by się mogło, ze merytoryczne) są po prostu zwykłą reklamą. Dlatego ja pójdę od innej strony.

Potrzebuję opinii o konkretnym środku, tj. Piperinox: https://valleymedicenter.com/pl/piperinox-tabletki-opinie-sklad-i-gdzie-kupic/ - niby skład wygląda dobrze, ale... mam wątpliwości. Cena produktu jest bardzo wysoka, nie mniej – przeczytałam kilka recenzji i wszędzie jest napisane to samo. Czy faktycznie ten produkt jest taki super?

Dodam, że stosuję dietę i chudnę. Chcę wspomóc to suplementacją tylko i wyłącznie po to, aby podkręcić tempo redukcji (obecnie około 2-3 kilogramy na miesiąc). Czy ma to sens?

Safi (offline)

Post #4

18-11-2019 - 17:58:52

Zapytaj lekarza

ira (offline)

Post #5

18-11-2019 - 19:48:03

Pabianice 

Syla11 a czy Twoje pisanie na takim forum ma sens? Jesteś jedną z nas, czy tylko tą, która chudnie?

goja66 (offline)

Post #6

18-11-2019 - 20:27:54

Ozorków 

Syla11-zapytaj dziecko swojego onkologa ...to ci doradzi...

NST Gx po chemioterapii ypT3N3
Er- 30% ,Pr-0 , HER2-0 , Ki67-18-20%

kosmo (offline)

Post #7

10-04-2020 - 20:48:40

Kwercetyna to bardzo fajna substancja, jednak w praktyce ciężko mi sobie wyobrazić, by dawała odczuwalną poprawę samopoczucia. Stosowanie 5-HTP terapeutycznie budzi trochę kontrowersji, a szczególnie gdy jest stosowane bez dodatków. W badaniach dopiero połączenie z karbidopa dawało odpowiednie efekty, ponieważ samo 5-HTP zbyt szybko konwertuje do serotoniny w układzie obwodowym. No i przy stosowaniu przewlekłym może trochę namieszać... Informacje stąd https://grananerwach.pl/5-htp-prekursor-serotoniny/

Bogunia77 (offline)

Post #8

26-06-2020 - 13:52:44

Witajcie,
zmagam się z poważnym problemem, od jakichś 2 lat zajadam swoje smutki. Przybrałam bardzo dużo na wadze, co zapętlało moje złe samopoczucie. Jednak postanowiłam się podnieść. Od jakiegoś miesiąca ćwiczę, lepiej jem, myślę pozytywniej - jest trochę lepiej. smiling smiley
Jednak czuję że powoli motywacja mi maleje. Potrzebuję jakiegoś nowego bodźca czy może coś poradzicie?
Przepatrzałam trochę ten wątek. Widziałam, że kilka osób polecało taki naturalny suplement, który ponoć zwiększa efektywnośc diety i treningu. Znalazłam kolejny wpis z pozytywną opinią o tym produkcie. Czy może któraś z Was próbowała takich rozwiązań? Jak organizm na nie reaguje? Wydaje mi się, że potrzeba mi trochę podkręcenia tempa. Co sądzicie?

dziubas (offline)

Post #9

26-06-2020 - 15:41:47

Gdańsk 

Bogusiu!!! Litości!!! Na takim forum wklejasz taka reklamę! niedowiarekA nawet dla zdrowych to - precz z suplementami na odchudzanie!!! wnerwionywnerwionywnerwionyzałamka

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

xiouken (offline)

Post #11

10-11-2024 - 10:22:52

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listsnameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting

xiouken (offline)

Post #12

10-01-2025 - 12:31:04

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 817
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024