woda z kokosa
Wysłane przez nikulam
nikulam (offline) |
Post #1 19-02-2014 - 16:14:13 |
warszawa |
Znacie? Pijecie? Nie mleczko,ale woda z zielonych kokosów. Właśnie sobie popijam i całkiem niezła w smaku
Właściwości: - jest źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6) - jest bogata w proteiny, wapń, żelazo, magnez, potas i cynk - wspomaga i wzmacnia układ immunologiczny dzięki dużej ilości kwasu laurynowego - ma właściwości antygrzybiczne, antywirusowe i antybakteryjne - zawiera kinetynę, która opóźnia proces starzenia się skóry - jest niskokaloryczna (100 ml napoju zawiera 19-24 kcal) - zawiera dobry cholesterol i łatwo przyswajalne przez organizm tłuszcze - nawadnia organizm ZNACZNIE lepiej niż jakikolwiek napój izotoniczny - jest antyalergiczna i nie zawiera laktozy - regularne picie wody kokosowej wspomaga odchudzanie - przyśpiesza przemianę materii Wyczytałam, że skład wody kokosowej jest niemal identyczny jak osocze ludzkiej krwi. Podczas II Wojny Światowej, rannym w bitwach stoczonych na Pacyfiku zamiast krwi przetaczano właśnie wodę kokosową. Ten proceder praktykuje się wciąż w krajach trzeciego świata. |
braja (offline) |
Post #4 19-02-2014 - 21:26:16 |
|
Jest pyszna! Oczywiście produkty z supermarketu moga sie różnic od świezych... No i może to tez być kwestia odmiany- sa odmiany "słone", mniej smaczne i "słodkie". Kokos musi być zielony (ta z dojrzalego kokosu nadaje się do gotowania ale w piciu jest wstrętna) i potrząśnijcie nim, czy słychac że chlupie. Nie może też być pekniety, bo zawartośc bedzie skiśnieta.
Tym którzy wybieraja się w egzotyczne podróże kokosy szczegołnie polecam- są całkowicie bezpieczne, w przeciwienstwie do często fałszowanej w niektórych krajach wody butelkowanej, w dodatku maja wszystkie niezbedne elektrolity, więc w upale daja niesamowity zastrzyk energii. Wszystko co Nikulam napisała o kokosie jest prawdą, a nawet to nie jest jeszcze cała prawda! Pijcie kokosy na zdrowie! Ja też jak pierwszy raz spróbowałam uważałam, że okropny. Ale zawiniła moja nieznajomość tematu, potem już zawsze wybieralam słodkie (w Indiach nazywają się malayam) |
karina889 (offline) |
Post #6 26-02-2014 - 10:37:15 |
|
Jasne, że to wszystko prawda i nie jest to nowe odkrycie. O fakcie dobrego działania wiedziano już np. w czasie II wojny światowej. Polecam lekturę artykułu
Naprawdę, jeżeli jakiś składnik ma szerokie zastosowanie to niekoniecznie musi to być największa ściema. Takie rzeczy ISTNIEJĄ i mają się dobrze, ale cena jest wyższa z uwagi na trudniejszy sposób przygotowania i dostarczenia np. do Polski. Im też produkt mniej popularny tym cena wyższa - muszą jedną sprzedażą nadrobić to, co inne produkty nadrabiają sprzedażą 10 sztuk. |
aquila (offline) |
Post #7 26-02-2014 - 17:54:46 |
|
dlatego w Polsce powinniśmy pić soki z naszych rodzimych roślinek, a importowane cudeńka stosować od wielkiego dzwonu skorzystaliby wszyscy, a środowisko najbardziej It's just a ride ... |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
588
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024