Witaminy

Wysłane przez Al_la 

Al_la (offline)

Post #1

05-04-2011 - 14:07:55

k/Warszawy 

Naukowcy: zażywanie witamin nie ochroni przed rakiem lub chorobą serca

* PAP/Rynek Zdrowia
* 28-03-2011 10:54

Zażywanie preparatów multiwitaminowych nie zmniejsza ryzyka zgonu z powodu choroby nowotworowej lub choroby serca - potwierdzają najnowsze wyniki badań, które publikuje pismo "American Journal of Epidemiology".

Naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego w Honolulu przeprowadzili badania w zróżnicowanej pod względem etnicznym grupie ponad 182 tys. kobiet i mężczyzn o średniej wieku 60 lat. Zebrano dane na temat zażywania przez nich preparatów z zestawem witamin i minerałów, a stan ich zdrowia śledzono średnio przez następne 11 lat. W tym czasie odnotowano niemal 29 tys. zgonów z różnych przyczyn.

Okazało się, że ogólny odsetek zgonów, jak również zgonów z powodu raka i chorób układu sercowo-naczyniowego, nie różnił się między grupą zażywającą preparaty multiwitaminowe a grupą, która ich nie stosowała. W każdej z nich na 100 osób około sześć zgonów było związanych z chorobą serca, pięć z chorobą nowotworową, a cztery miały inne przyczyny.

Nie zaobserwowano też, by preparaty witaminowe chroniły przed zachorowaniem na nowotwór złośliwy ani przed nowotworami płuca, jelita grubego i odbytnicy, prostaty czy piersi.

Prawidłowość ta została wykazana po uwzględnieniu takich czynników, jak wiek, przynależność etniczna, wskaźnik masy ciała, występujące wcześniej schorzenia, palenie papierosów, stosowanie hormonalnej terapii zastępczej.

Zdaniem autorów badań, potwierdzają one zalecenia amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia, że lekarze powinni przepisywać preparaty witaminowe jedynie osobom, które mają niedobory witamin w organizmie i wymagają ich uzupełnienia, które z różnych względów nie mogą spożywać wystarczających ilości pokarmów będących źródłem witamin lub których organizm nie przyswaja dostatecznie witamin z diety, a co za tym idzie nie wykorzystuje ich odpowiednio.

Obecnie trwają duże badania kliniczne, które mają ostatecznie zweryfikować, czy witaminy mogą zapobiegać niektórym schorzeniom i przedwczesnym zgonom.

[www.rynekzdrowia.pl]

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Al_la (offline)

Post #2

10-02-2012 - 18:05:15

k/Warszawy 

[www.rynekzdrowia.pl]

Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Al_la (offline)

Post #3

06-04-2012 - 22:51:11

k/Warszawy 

Nadmiar witaminy E może niekorzystnie wpływać na kości

aquila (offline)

Post #4

06-04-2012 - 23:24:32

Al_la
Nadmiar witaminy E może niekorzystnie wpływać na kości

wogle witaminy/minerały z tabletek to zuo
powinny być używane tylko w przypadku stwierdzonych niedoborów, albo na wyraźne zalecenie lekarza;

It's just a ride ...

vabena (offline)

Post #5

08-04-2012 - 16:00:21

"Witamina to taka substancja, która powoduje chorobę tylko wtedy, gdy jej nie spożywamy". - Albert Szent-Gyorgyi

aquila (offline)

Post #6

08-04-2012 - 18:56:06

ciekawe więc skąd pojęcie hiperwitaminozy ;-)

It's just a ride ...

vabena (offline)

Post #7

08-04-2012 - 22:06:10

A co jest przyczyną hipowitaminozy?

aquila (offline)

Post #8

08-04-2012 - 22:32:40

niedobór
ale nadmiar też jest szkodliwy
a jedząc normalnie trudno przedawkować witaminy
jedząc tabletki - bardzo łatwo

It's just a ride ...

amor (offline)

Post #9

09-04-2012 - 08:14:48

Siemianowice Sl. 

Hiperwitaminoza – zespół objawów chorobowych wywołany nadmiarem witamin w organizmie, dotyczy on przede wszystkim witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Przeciwieństwem jest awitaminoza.

amor (offline)

Post #10

17-04-2012 - 21:58:22

Siemianowice Sl. 

Wszystko o witaminie B

[www.eioba.pl]

kolakinka (offline)

Post #11

08-11-2012 - 14:10:23

Mysle ze wszystko jest dla ludzi, ale oczywiscie jesli my sami zachowamy umiar. Tak naprawde wtedy tez dane leki, suplementy będą odpowiednio działac.

Kajka (offline)

Post #12

08-06-2013 - 10:38:16

Katowice 

Witajcie, co myślicie o witaminie B12 w przypadku już stwierdzonej choroby nowotworowej. Lekarka przepisała mi falvit, a tam jest B12. Z mojej wiedzy wynika, że nie powinnam zażywać B12. Jednak znalazłam informację, że stanowi ona ochronę przed nowotworami. Jednak uwaga - w przypadku chorób nowotworowych układu krwiotwórczego witamina B12 będzie silniej przyswajana przez komórki nowotworowe, a słabiej przez organizm, więc witaminę B12 można polecać chorym na nowotwór dopiero po dokładnym zdiagnozowaniu (przecież nie wszystkie nowotwory są nowotworami krwi).

Wiecej: [www.eioba.pl]

Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam,
Kajka

braja (offline)

Post #13

10-06-2013 - 00:42:06

A ile tam jest tej B12? Bo może tyle samo bys zjadła w dodatkowej szklance mleka czy opakowaniu jogurtu? je

Grazyna S (offline)

Post #14

15-07-2013 - 20:47:10

Mnie jak mnie bolał kregoslup dostałam zastrzyki Dexak i Milgamma w której jest witamina B12 ,jak miałam półpaśca to dostałam od lekarza witaminę B compleks,zapytałam swojego onkologa jak to jest z witaminą B to odpowiedział ,jezeli lekarz to przepisuje to wie co robi mozna brać ,ale nie mozna samemu naduzywać witaminy B12,za drugi razem nie było mojego lekarza rodzinnego i poszłam do innej młodej lekarki rodzinnej to mi powiedziała ,ze nie mozna brać żadnej witaminy B,wiec jak to jest co lekarz to inaczej mówibezradny

"nadzieja ma skrzydła,przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów,
która nigdy nie ustaje,
a jej najsłodsze dźwięki słychać nawet podczas wichury”

Emily Dickinson

Grażyna1 (offline)

Post #15

23-07-2013 - 20:03:03

Warszawa 

Mnie mój onkolog stanowczo zabronił jakiejkolwiek witaminy z grupy "B".
Powiedział , że mogę łykać np. magnez - ale bez witaminy B. Dlatego biorę Magnezin zawierający sam magnez.
Czy miał rację - nie wiem.

Jolar (offline)

Post #16

23-07-2013 - 20:15:56

niedaleko Warszawy 

Grażynko ja od początku, czyli 2004 roku biorę magnez z vit. B. Nikt mi niczego nie mówił...podobno vit. "B" jest potrzebna do lepszego działania magnezu..., ale jak jest na prawdę...bezradny

" Nie daj się ludzie niech swoje myślą...
Nie daj się z diabłem do piekła wyślą...
Nie daj się warto być zawsze tylko sobą..."

Grażyna1 (offline)

Post #17

23-07-2013 - 21:22:24

Warszawa 

Jolar - a czy pytałaś o to onkologa ?
Ja miałam raka bardzo mocno hormonozależnego - może dlatego takie zalecenie dostałam ....niezdecydowany a magnezu po prostu większą dawkę biorę .....

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-07-2013 - 21:24:02 przez Grażyna1.

b_angel (offline)

Post #18

24-07-2013 - 08:46:14

radom 

dr Wiraszka uważa, że można łykać witaminy z grupy B

Za J.Norrisem:

WITAMINA B12 A NOWOTWORY

Istnieje trochę dowodów na to że zbyt małe dawki wchłanianej witaminy B12 mogą odgrywać rolę w rozwoju nowotworów. Aby się o tym upewnić należało by przeprowadzić mnóstwo badań przekrojowych związanych z niedoborami dietetycznymi a nowotworami. Do maja 2002 było zaledwie jedno doniesienie o tego rodzaju badaniach (związek między witaminą B12 a nowotworami, ale nie przeprowadzono to na ludziach o szczególnych niskich zawartościach witaminy B12. Z drugiej strony istnieją poszlaki, aby stwierdzić: zbyt niskie pobieranie witaminy B12 powoduje wzrost liczby uszkodzeń DNA mogące prowadzić do nowotworów.

Witaminy na raka

Okazuje się, że kwas foliowy i witamina B6 zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi u kobiet. W „Journal of the National Cancer Institute” przedstawiono wyniki badań 1424 pielęgniarek (połowa z rozpoznanym rakiem piersi). Prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi było mniejsze, jeżeli w osoczu wzrastało stężenie kwasu foliowego (witaminy M). Podobne działanie wywierała witamina B6. Nie wszystkie witaminy działają jednak tak korzystnie. Na przykład podwyższone stężenie witaminy B12 zwiększało ryzyko zachorowania u kobiet przed menopauzą.

EUREKALERT, WOM

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

ira (offline)

Post #19

24-07-2013 - 13:46:14

Pabianice 

Ja jestem z tych strachliwych i jak mi onkolog zabronił, to nie łykam. Oprócz C w rutinoscorbinie (też rzadko), innych syntetycznych nie.
Ale to było dawno, muszę przy najbliższej kontroli dopytać ponownie.

Teresa1957 (offline)

Post #20

22-08-2013 - 03:50:08

Kraśnik 

Al_la (offline)

Post #21

22-08-2013 - 12:22:31

k/Warszawy 

Ciekawy artykuł. Dziękuję Teresko uśmiech

xiouken (online)

Post #22

05-10-2024 - 12:45:12

xiouken (online)

Post #23

10-11-2024 - 11:15:09

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkas
сайтсайт
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 656
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024