Antydepresanty zabronione przy tamoxyfenie
basia04 (offline) |
Post #4 07-09-2010 - 20:16:15 |
Olsztyn |
Zaliczyłam dzisiaj i dentystę i psychiatrę i Klub Amazonek, ale do rzeczy...Rozmawiałam dzisiaj z lekarką, na temat paroksetyny i ...zdecydowałam, że nie będę zmieniać póki co. Lekarka powiedziała, że owszem nie powinno się łączyć tamoxifenu z tymi lekami, ale dotyczy to również i innych leków hormonalnych. Na oddziale dziennym w tej przychodni była kobieta z rakiem piersi biorąca tamoxifen, której lekarze onkolodzy polecali antydepresanty. Zwariować można... co lekarz to opinia. Mam mętlik w głowie...Nie chcę sobie zaszkodzić, na razie biorę leki co drugi dzień po pól tabletki...Porozmawiam jeszcze z onkolog....
|
Następna (offline) |
Post #5 07-09-2010 - 20:43:12 |
Krosno |
Zabronione są leki z grupy tzw. selektywnych inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny. Nie wiem, czy dobrze to nazywam, alec mnie więcej... One wchodzą w różne interakcje z tamoksyfenem, z których najmniejszą jest zniesienie dzialania. (SSRI) - chyba tak sie na nie mówi. Natomiast inne antydepresanty z grupy np. SNRI można zażywać. Co drugi dzień i pół tabletki, to jest tylko szkodzenie sobie. Trzeba zamienic antydepresant, poniewaz jest ich duży wybór, a w "antyhormonach" wyboru nie ma. Przeczytaj dokładnie, co mówi na ten temat nasz Pan Ekspert i będziesz wszystko wiedzieć. Mnie zamieniono sertralinę na wenlafaksynę, czyli symfaxinER i nawet przeszło to dosyć bezboleśnie. Głowa do góry i nie bój się! Mag-dag też dokładnie wylicza, jakich leków nie wolno. Ale reszte wolno! Wenlafaksyna ma jeszcze miliony odpowiedników, np. Efectin, więc psychiatra na pewno cos Ci dobierze. Zmniejsza się dawkę poprzedniego, potem, jak sie da, ze 2 dni bez i wchodzi nowy. Ja nie mogłam byc bez, bo rozstroiło mnie zupełnie i płakałam, szlochałam, nie wiadomo czemu, a wcale nie było mi źle. Więc moja pani dr psychiatra kazała wziąć symfaxin bez przerwy i zaraz wszystko przeszło. Więc biegnij do psychiatry i niczym się nie martw!Szybciutko! Pozdrawiam!
"...od jutra będzie nam się wiodło coraz to lepiej i lepiej..." |
ToJa (offline) |
Post #10 09-01-2011 - 15:46:57 |
|
biorę Miansec - nie przytyłam hm, znaczy ciutke mi sie oponka powiększyla, ale ja tak mam zawsze zimową porą |
tarantella (offline) |
Post #13 26-01-2012 - 20:19:28 |
Kielce |
|
Al_la (offline) |
Post #14 26-01-2012 - 21:28:06 |
k/Warszawy |
O lek zapytaj może w tym wątku, bo tutaj zaglądają być może tylko osoby biorące Tamoxifen
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
tarantella (offline) |
Post #15 27-01-2012 - 13:20:17 |
Kielce |
|
planetoida (offline) |
Post #16 01-06-2012 - 19:34:39 |
Jastrzębie Zdrój |
|
Al_la (offline) |
Post #17 01-06-2012 - 22:51:23 |
k/Warszawy |
Mozarin to Escitalopramum [www.doz.pl]
Trittico CR to Trazodonum [www.doz.pl] Jak widzisz pierwszy jest na liście zakazanych, drugiego nie ma. W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
dziubas (offline) |
Post #19 11-06-2013 - 19:38:53 |
Gdańsk |
A ja w trakcie radio i hormonoterapii zmieniłam antydepresant na fluoksetynę, a potem na forum przeczytałam, że zabroniona przy tamosiu, więc wpadłam w popłoch, natomiast zarówno onk na radio, jak i w przychodni, powiedzieli, ze mam się nie przejmować i łykac spokojnie obydwa dalej
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Al_la (offline) |
Post #20 11-06-2013 - 23:26:40 |
k/Warszawy |
Dziubasku, a ja bym poprosiła jednak o zmianę leku
Prof. Wysocki, to jednak autorytet i zaufałabym Jego wiedzy. Wymienione antydepresanty w połączeniu z Tamoxifenem osłabiają działanie antyhormonu, więc może on nie blokować skutecznie komórek nowotworowych. W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Perełka (offline) |
Post #21 11-06-2013 - 23:51:17 |
|
Kiedyś rozmawiałam z moją onkolog na ten temat i powiedziała mi to samo co mówi Ala.
Tu nie chodzi o to, że niektore antydepresanty "gryza się" z Tamosiem, ale o to, że osłabiają jego działanie i to w znacznym stopniu. Dlatego uważam podobnie jak Ala. Jeśli miałabym stosować antydepresanty to takie, ktore nie osłabiaja działania Tamosia. Jak juz łykać to w przekonaniu, że pomaga zarówno jeden lek, jak i drugi. Dziubasku przemyśl to kochana. |
dziubas (offline) |
Post #22 17-06-2013 - 13:43:15 |
Gdańsk |
Dzieki za rady! Spytali mnie czy mam jakieś skutki uboczne. Owszem - zwiększona potliwość, ciepło+duszno i na poczatku bóle w dole brzucha jak drzewiej przed miesiączka bywało. Od niedawna tez nie mogę 1-2 godz. zasnac.Ale to może byc z powodu zwiekszonej dawki FLUOKSETYNY A MOŻE BYĆ OD TAMOSIA. A MOŻE BYĆ Z POWODU trwajacej ostatnio 6 tygodni deprechy, kiedy spałam w ciagu doby tyle, że sama byłam zdumiona, ze w nocy sie nie wybudzam i generalnie cała dobe przewaznie leżałam w łóżku (ibałam sie, że odlezyny to zrobia mi sie nawet na malzowinach usznych! Co do dołu to po upływie pół roku od poczatku tamosia wybieram sie do gina, choc w życiu byłam z nim na bakier, a gdy poznalam diagnozę od razu poprosiłam znajomego, żeby mnie zbadał ( endometrium 3 mm)
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-06-2013 - 13:45:00 przez dziubas. |
agnieszka30 (offline) |
Post #24 30-06-2013 - 09:02:31 |
Będzin |
ja tez miewam depresje ,tylko dotychczas myslalalam ze to moj wymysl bo tez powodu zadnego nie mialam,wmawialam sobie ze to moze przez to ze jestem obustronnna amazonka i nie moge na to patrzec bo ludzie patrza na mnie jak na kogos z innej planety.ale czasami jest tak ze te niedognosci wcale nie maja dla mnie zadnego znaczenia.wiec to chyba raczej po tamoxie przybieram se to wszystko do glowy.tyle ze ja pracuje na produkcji i bywam bardzo wykonczona wiec nie mam czasu zeby o tym myslec,i nic nie biore.
|
kinnys (offline) |
Post #28 31-10-2016 - 22:08:05 |
Wwa/Lbn |
Dzień dobry. Dwa lata temu mama zachorowała na raka piersi. W tej chwili jest w trakcie brania tamoksyfenu. Dodatkowo bierze też lek antydepresyjny o nazwie escitaloparm. Czy ktoś orientuje się czy te dwa lekarstwa można ze sobą mieszać? Mama nie czuje się najlepiej. Pozdrawiam
|
lulu (offline) |
Post #29 31-10-2016 - 22:14:21 |
k/Kwidzyna |
A lekarz który przepisywał escitaloparm wiedział jakie leki mama bierze? Jeśli tak, to nic innego nie możecie zrobić, jak wrócić do tego lekarza, może znajdzie inny.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
Tomasz. (offline) |
Post #30 31-10-2016 - 22:36:34 |
Pruszków |
Podczas leczenia tamoxyfenem przeciwskazane są leki z całej grupy SSRI w tym escitalopram. Poczytaj tu [amazonki.net] .
Można za to stosować SNRI (wenlafaxyna) NSSA (mianseryna, mirtazapina) ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |