Antydepresanty zabronione przy tamoxyfenie

Wysłane przez mag_dag 

mag_dag (offline)

Post #1

20-08-2010 - 19:18:05

Sosnowiec 

Ekspert naszego portalu, dr Piotr Wysocki na naszą prośbę podał listę leków antydepresyjnych, których nie należy brać łącznie z tamoksifenem:

* fluoksetyna

* citalopram,

* escitalopram

* paroksetyna

* sertralina

* fluwoksamina,

* dapoksetyna

* zimelidyna

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 20-08-2010 - 19:19:45 przez mag_dag.

basia04 (offline)

Post #2

20-08-2010 - 19:21:08

Olsztyn 

Ojej, a ja biorę Seroxat (Paroxetinum) i lekarka chemiczka mówiła mi, że nie ma przeciwkazańbezradny

reniula (offline)

Post #3

20-08-2010 - 19:21:32

Różanki k.Gorzowa Wlkp. 

ooo super napewno się przyda ta informacja

Następna (offline)

Post #4

20-08-2010 - 20:11:07

Krosno 

No, nieźle. Ja też biorę sertralinę i za nic nie chcę jej przerywać. A skąd wziąć więcej info? Czy one wchodzą w interakcję na przykład?:gafa

"...od jutra będzie nam się wiodło coraz to lepiej i lepiej..." pies

Hala1962 (offline)

Post #5

20-08-2010 - 20:23:50

Szczecin 

Fajnie, ja biorę Cital.... Mnie też interesuje dlaczego nie można łączyć tych leków...

basia04 (offline)

Post #6

20-08-2010 - 20:29:53

Olsztyn 

Mag_dag a mógłby Pan doktor napisać coś więcej, np. co powoduje jednoczesne podawanie tych leków. Ja trochę tłumaczyłam strony angielskie się przetstraszyłam. Dzięki za info, moja chemiczka mówiła o lekach na nadciśnienie a nie o antydepresantach. Musze z nią w środę porozmawiać a do środy nie biorę...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 20-08-2010 - 20:31:56 przez basia04.

mag_dag (offline)

Post #7

20-08-2010 - 20:52:11

Sosnowiec 

dziewczyny, doktor mówił o tym na wykładzie w Ciechocinku w czerwcu i przyznam, że nie do końca zapamiętałam (bo nie jestem hormonozależna) poprosiłam tylko doktora by wysłał nam listę leków

chyba chodziło o to, że leki te osłabiają działanie tamoksifenu
ale było nas tam więcej wtedy - może się odezwą dziewczyny z mniejszą sklerozą, jeśli nie - zapraszam do panelu "pytaj eksperta" na stronie głównej - można zadawać pytania

-----><-----

magda2411 (offline)

Post #8

20-08-2010 - 21:05:48

Olsztyn 

Basiu04, nie wiem, czy takie odstawianie leków (np. do środy nie biorę) więcej Ci nie zaszkodzi niż ich branie, skoro zapisane masz przez lekarza onkologa, chemika. Antydepresantów nie odstawia się tak od razu... Chyba nie można tak robić, że ktoś napisze posta w Internecie, a my od razu odstawiamy leki!!! Tym bardziej, że Mag do końca nie pamięta dlaczego nie można ich zażywać... Ja byłabym ostrożna w działaniu Basiu... W końcu leczą nas nasi lekarze, a nie koleżanki z Forum...
Napisałam może trochę za ostro, ale sama kiedyś mojej onkolożce naopowiadałam, jak powinna mnie leczyć - zresztą naczytałam się tu, na I Forum, a Ona odpowiedziała mi, że skoro jestem taka mądra to powinnam sobie pieczatke wyrobić i się leczyć sama... Trzeba pilnować leczenia, słuchać porad i doświadczeń Forumowiczek , pytać lekarzy prowadzących, ale nie odstwiać leki!!! Tak myślę...

mag_dag (offline)

Post #9

20-08-2010 - 21:10:50

Sosnowiec 

magdo, zauważ, że to co jest napisane w pierwszym poście, to nie jest moje widzimisię ani domysły, tylko wyraźnie to co powiedział doktor na wykładzie - "nie powinno się łączyć tych leków z tamoksifenem"

nie pamiętam tylko dlaczego - to już jest inna sprawa i tu podałam z zaznaczeniem, że tego nie jestem pewna, że chodzi o spowolnienie działania tamoksifenu

nie zmienia to treści pierwszego postu - nie jest to moja teoria tylko cytat z maila od doktora Wysockiego

-----><-----

Perełka (offline)

Post #10

20-08-2010 - 21:12:07

Nie można zażywać, bo antydepresant hamują wchłanianie Tamoxifenu, a wiec w takim wypadku Tamoxifen nie zabezpiecza nas w wystarczającym stopniu przed wznową , przerzutami. Na angielskich stronach jest masa artykułów na ten temat. Wczoraj na czacie rozmawiam o tym z jedna z forumowiczek i podałam jej 2 czy 3 linki.
Moja onka, choć byłam w fatalnym stanie po śmierci mamy nie zapisała mi leków z tej grupy. zaleciła Narvomix lub Persen nic poz tym.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 20-08-2010 - 21:24:04 przez Perełka.

magda2411 (offline)

Post #11

20-08-2010 - 21:16:08

Olsztyn 

Mag napisałam do Basi04, żeby nie odstawiała sama leków, bez swojego lekarza ... o to mi chodziło najbardziej...

kudlatam (offline)

Post #12

20-08-2010 - 21:49:50

krakow 

A co mówią o dobrym czerwonym winie w towarzystwie przyjaciólki?
Alkohol i tamoxifen?

Masza70 (offline)

Post #13

20-08-2010 - 22:08:33

podbijam pytanie kudłatej.
Jak to z alkoholem jest? Czy można odrobinę od czasu do czasu, czy raczej nie? I ile to jest ta odrobina co można duży uśmiech (jeśli można)
Ja też słyszałam o tym, że nie wolno niektórych antydepresantów brać jednocześnie z tamoxyfenem. Piszą o tym w ulotce.

Al_la (offline)

Post #14

20-08-2010 - 22:18:21

k/Warszawy 

mag_dag
......ale było nas tam więcej wtedy - może się odezwą dziewczyny z mniejszą sklerozą,

Byłam na szkoleniu i też pamiętam, co mówił dr Wysocki.
W notatkach mam napisane, ze w obecności niektórych antydepresantów Tamoxifen nie działa.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

lulu (offline)

Post #15

20-08-2010 - 22:49:15

k/Kwidzyna 

Jak zaczęłam brać Tamoxifen (EGIS-na ulotce zakaz alkoholu, EBWE, HEXAL- na ulotce brak uwag o alkoholu) to zapytałam onkę o % i powiedziała, że można byleby nie nadużywać.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Hala1962 (offline)

Post #16

21-08-2010 - 10:39:13

Szczecin 

Na ulotce do Citalu (Citalopramum) jest cała masa leków przy których może zajść interakcja... tamoksifen nie jest wymieniony, lekarka wiedziała jakie leki przyjmuję.... kurcze, od dziś zmniejszam dawkę o połowę i idę po niedzieli do lekarza...się zmartwiłam smutny

basia04 (offline)

Post #17

21-08-2010 - 15:44:10

Olsztyn 

Ja też czytałam ulotki i nic nie było a paroxetinie. Jest w internecie literatura po angielsku i tam jest napisane, że spowalnia działanie tamoxifenu. Dobrze, że Magda napisała o tym, dzięki Madziujablkoróże. Teraz trza się uświadomić u swoich lekarzy....Swoją drogą po polskiemu nic nie ma, czyli....nam nie szkodzi w świecie szkodzi....bezradny

amor (offline)

Post #18

21-08-2010 - 20:35:07

Siemianowice Sl. 

Ja od czasu do czasu biore tabletke pramolan - nie ma go na liscie. Jest to jednak lek starej generacji, myslalam by isc po cos nowszego co mozna brac tylko doraznie...Teraz mam dylemat. Pytam sie zawsze onki czy moge zazywac inne leki przy nolwadexie, nie miala na razie zastrzezen. Ja biore najmniejsza dawke Betaloc ,biore go przy wypadaniu platka , dziala na obnizenie cisnienia a wiem ,ze te leki tez zmniejszaja dzialanie tamoksifenu. Onka powiedziala ,ze brac .

basia04 (offline)

Post #19

21-08-2010 - 20:45:32

Olsztyn 

Amor musimy popytać się swoich lekarzy i podzielić się informacją.

basia04 (offline)

Post #20

25-08-2010 - 21:01:31

Olsztyn 

Rozmawiałam dzisiaj z onką o Tamo i antydepresantach (głownie o paroxetynie). Mówiła, że takie są tendencje światowe, aby nie podawać tych obu leków razem, bo paroxetyna blokuje działanie tamoxifenu, ale tylko u niektórych osób. Jest to kwestia metabolizmu. W Polsce takie badania nie są na razie prowadzone, jest to kwestia kosztów. Powiedziała, żeby nie szaleć i nie odstawiać od razu, ale przy najbliższej wizycie u lekarza trzeba z nim porozmawiać i o ile to możliwe zmienić leki. Powiedziała wyraźnie żeby nie panikowac....uśmiech

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 25-08-2010 - 21:02:49 przez basia04.

amor (offline)

Post #21

25-08-2010 - 21:51:36

Siemianowice Sl. 

Ide w przyszlym tygodniu pierwszy raz do psychiatry , popytam o te leki..Mnie interesują brane doraznie , w razie duzego stresu...

luska (offline)

Post #22

26-08-2010 - 20:51:52

Gdynia 

Właśnie wróciłam od psychiatry dostałam Lorafen i Parogen

Ciesz się
drobnymi rzeczami,
gdyż pewnego dnia
możesz odkryć,
że były one wielkie.

Hala1962 (offline)

Post #23

26-08-2010 - 21:41:24

Szczecin 

a ja wczoraj omówiłam z lekarką odstawienie Citalu - co to będzie co to będziemyśli...jak przyjdą skutki odstawienneszok niby mam mieć objawy grypowe itp przyjemności...

Następna (offline)

Post #24

26-08-2010 - 21:58:09

Krosno 

Nie odstawiaj citalu, tylko troszkę pozmniejszaj i niech Ci pani dr zamieni delikatnie na lek z "innej rodziny", np. efectin. Mnie tak zrobiła i właśnie jestem trzeci dzien na małej dawce poprzedniego zoloftu i za kilka dni zacznę brać efectin. On się nie gryzie z tamoksyfenem, sprawdziłyśmy z moją panią dr dokładnie. Poza tym można sobie przez ten czas pomóc benzodiazepinami, np sedam, ub inny uspokajacz i zamiana pójdzie jak z płatka. Spróbuj swoją panią dr namówić - po co się męczyć, jak można złagodzić objawy? A mówi Ci to stara wyjadaczka antydepresantów zamienianych na różne inne, po to, żeby znaleźć najlepszy. No, a kiedy się znalazł (zoloft) , to po roku zażywania muszę go odstawić przez ten niedobry tamoksifen. Ale to wszystko nic wobec braku groźby chemii!rotfl
Poczytajcie odpowiedź na moje pytanie dotyczące interakcji tych leków udzielonąthumbs up przez naszego Eksperta.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 26-08-2010 - 22:00:42 przez Następna.

basia04 (offline)

Post #25

26-08-2010 - 23:11:59

Olsztyn 

luska

Ale Parogen to paroxetyna

Następna (offline)

Post #26

27-08-2010 - 09:15:20

Krosno 

w literaturze różne rzeczy są napisane po angielsku... że nie tylko spowalnia przyswajanie... Cały czas odsyłam do Pana Eksperta. A doraźnie dobre są nie antydepresanty, tylko antylękowce, np. afobam - jak sama nazwa wskazuje, przeciw fobiom - ja tu absolutnie nie robię za lekarkę, dzielę się tym, co poczytałam i porozmawiałam z doktorami. Albo inne benzodiazepiny. Można się od tego uzależnić, ale co z tego? Ja już kilka lat biorę sedam 3, na pewno jestem uzależniona, ale dawki nie zwiększam, bo i tak mi pomaga, nawet przed operacją kazali połknąć i tak sobie zażywam i jestem najspokojniejszy człowiek na świecie. Od czegoś w końcu trzeba być uzależnionym, lepiej od malutkiego leku, niż od lęku, co myślicie? Afobam właśnie biorę doraźnie, a on odwdzięcza mi się tym, że w razie skoku ciśnienia cudownie mi je obniża. A nadciśnieniowe nie przeszkadzają ( nie w skokach, tylko przy tamoksyfenie, oczywiście!)niedowiarekgafachichot- też Ekspert, bo tu wątek o psychotropach...

Następna (offline)

Post #27

27-08-2010 - 09:23:22

Krosno 

a mój ukochany "zoloft" to sertralina, żeby była jsność.nie Natomiast efectin to venlafaxinum i nie gryzie się z tamoks.spinning smiley sticking its tongue out

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 27-08-2010 - 09:25:24 przez Następna.

luska (offline)

Post #28

27-08-2010 - 10:12:24

Gdynia 

basia04

Ale Parogen to paroxetyna

Basiu04 ja mam receptory ujemne i nic nie biorę

Ciesz się
drobnymi rzeczami,
gdyż pewnego dnia
możesz odkryć,
że były one wielkie.

basia04 (offline)

Post #29

27-08-2010 - 15:38:13

Olsztyn 

Hala1962
a ja wczoraj omówiłam z lekarką odstawienie Citalu - co to będzie co to będziemyśli...jak przyjdą skutki odstawienneszok niby mam mieć objawy grypowe itp przyjemności...

Halu, nie zamartwiał się. Mnie kiedyś zabrakło leków i byłam przez 2 tygodnie bez paroxetyny. I nie miałam efektów odstawiennych, czasami n iepokój. Pomagały mi lekkie uspokajacze, brane bardzo rzadko. Różne antydepresanty biorę z przerwami od 1997 roku. Mam depresję endogenną.kot z którą radzę sobie jak tylko mogę...

Grażyna1 (offline)

Post #30

28-08-2010 - 19:55:13

Warszawa 

A czy któras bierze lek o nazwie Miansec ? Ostatnio mi to przepisał lekarz i sama nie wiem czy to się nie gryzie z Tamoksifenem ?myśli
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 676
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024