tamoxifen a wątroba
ewatab (offline) |
Post #1 26-05-2014 - 10:45:02 |
|
Od 6 dni zaczęłam brać tamoxifen -EGIS. A przez ostatnie 2 dni miałam boleści tak jakby od woreczka żółciowego. Wcześniej miewałam raz na parę miesięcy takie dolegliwości /mam malutki kamyczek/ więc teraz nie wiem czy woreczek odezwał się sam z siebie czy też po tamoxifenie??
Czy którąś z Was bolała wątroba albo woreczek po tym leku??? |
bogna968 (offline) |
Post #2 27-05-2014 - 13:20:09 |
Poznań |
Drogie koleżanki!
Od pół roku biorę Tamosia i Zoladex. Tamoś podobno bardzo uszkadza wątrobę. Napiszcie czy miałyście coś takiego jak wymioty samą żółcią, pojawiły mi się od niedawna, najczęściej jak się nachylam nad zlewem żeby np umyć zeby, dostaję odruchy wymiotne, na początku nic nie leci a póżniej sama żółć. Nic mnie przy tym nie boli tylko te wymioty. Miałyście coś takiego? |
bogna968 (offline) |
Post #3 27-05-2014 - 13:35:33 |
Poznań |
Cześć Ewatab!
Tamoś podobno działa ubocznie na wątrobę ( przeczytaj ulotkę, działania niepożądane) ja biore tamosia od pół roku chyba od tego zaczynam zwracać żółcią, poza tym niemam żadnych boleści. Tylko dziwi mnie trochę że Ciebie dopadły skutki uboczne już po 6 dniach może to jednak ten woreczek, tak czy tak skonsultuj się ze swoją onką. |
bogna968 (offline) |
Post #6 27-05-2014 - 22:21:02 |
Poznań |
Mnie dla odmiany brzuch ani wątroba nie boli, zaczęły mnie boleć za to co raz bardziej nogi jak dużo stoję, zawsze miałam z tym problem a teraz nasiliło mi się jeszcze bardziej, no i ta czkawka o której pisałam wcześniej ( Gizi wie o czym pisze) no i teraz te wymioty zółcią!!!!!!!!! Chyba już tylko do uśpienia się nadaje!!!!!!
|
Gizi (offline) |
Post #8 27-05-2014 - 22:31:17 |
Warszawa |
Bogna, proszę Cię nie mów takich rzeczy, są nielegalne w Polsce. Może lekarz by Ci zlecił inny lek. A swoja drogą to nie masz refluksu? Może gastroskopię warto zrobić no i oczywiście próby wątrobowe i trzustkowe? Tak nieśmiało próbuję wymyślić inną przyczynę tych wymiotów.
Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
ewatab (offline) |
Post #9 28-05-2014 - 09:00:34 |
|
Na razie dolegliwości ustąpiły - utrzymywały się przez 3 dni. Tak, że albo organizm się przyzwyczaił albo faktycznie to mój woreczek się podrażnił...Przeczytałam w necie że tamoxifeny są różne: EGIS, EBEWE i SANDOZ. Ja mam EGIS, który chyba najbardziej działa na wątrobę / tak wynika z ulotek/. Będę 10.06 u mojego lekarza to popytam,
|
Gizi (offline) |
Post #10 28-05-2014 - 13:12:30 |
Warszawa |
I właśnie też zauważyłam tą ulotkową różnicę. Problem polega na tym że substancja czynna jest ta sama - podobno. To skąd te różnice w ulotkach. Też spróbuje się na innego producenta przerzucić.
Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |