LAMETTA
ady (offline) |
Post #2 18-03-2016 - 22:10:57 |
|
Hej, widzę że jestesmy w mniejszości....
![]() Ada A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój.. Przekaż 1% dla mojego bratanka: [dzieciom.pl] Marcelek |
Al_la (offline) |
Post #3 19-03-2016 - 09:17:43 |
k/Warszawy |
Szkoda nowego wątku
![]() Tu jest właściwy [amazonki.net] ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
9ewa (offline) |
Post #4 07-11-2016 - 13:40:43 |
Sosnowiec |
Witam serdecznie,
Chciałabym zapytać, czy któraś z Was stosowała Lamettę? Biorę ten lek około miesiąca i mam bardzo silne zawroty głowy oraz bardzo dużą senność do południa. ![]() Może nie przeszkadzałoby mi to, gdybym nie pracowała, ale w pracy takie obiady są bardzo uciążliwe. Proszę o podpowiedź, czy istnieją jakieś inne leki hormonalne oprócz tamoxifenu (po tym leku miałam silną zakrzepicę żył głębokich w lewej nodze), czy onkolog może zaproponować inny lek niż lamettę i tamoxifen? Pozdrawiam, Ewa |
AnkaSz (offline) |
Post #6 25-11-2016 - 12:27:07 |
Warszawa |
Ewa,
Al_la - proponuję rozwinąć ten wątek Lametty, szczególnie, że jest mało informacji na ten temat. Wiem, bo sama szukałam obszernych informacji od pacjentek i miałam z tym problem. 9ewa - stosowałam Tamoxifen ale niestety mi nie służył, bolały mnie bardzo kości. Od dwóch miesięcy stosuje Lamettę i czuję się super. Jedynym problemem jest dla mnie, jak do tej pory - wypadanie włosów ale już powoli panuje nad tym. Mój onkolog poinformował mnie, że Lametta jest lekiem nowszej generacji. Poza tym stosuje się po menopauzie. Jeżeli chodzi o Twoją senność to chyba wszystkie leki zawierające Letrozol mogłyby tak działań. |
9ewa (offline) |
Post #7 25-11-2016 - 12:55:11 |
Sosnowiec |
Witaj Aniu
Dziękuję, że napisałaś. Wczoraj byłam u onkologa. Stwierdził, że lamettę mam dalej stosować i że ten lek nie może powodować senności. Gdy (na próbę) nie brałam lametty przez tydzień nie byłam taka senna. Już nie wiem co mam robić i do kogo się zwrócić. Piję pięć, sześć kaw dziennie, a jestem śpiąca. :-( Zawroty głowy jak są tak i były. TK głowy onkolog mi zlecił, ale niestety będę miała zrobione dopiero w styczniu. :-( Może powinnam udać się do neurologa (wpierw prywatnie) może to coś przyspieszy. Nie wiem co robić na te zawroty. Są bardzo męczące. A pracować trzeba... Nie mogę wiecznie zwalniać się z pracy... |
Al_la (offline) |
Post #12 13-09-2018 - 12:17:01 |
k/Warszawy |
Przeczytaj ulotkę, dowiesz się jakie mogą być [www.doz.pl]
I nie sugeruj się, jakie kto miał skutki uboczne, bo każdy może mieć inne, albo nie mieć żadnych ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Tomasz. (offline) |
Post #13 13-09-2018 - 12:46:26 |
Pruszków |
W ulotkach jest napisane wszystko. Piszą je prawnicy- aby żaden z pacjentów nie oskarżył koncernu o niepowiadomienie pacjenta o skutkach ubocznych. Jest to paranoja, ale nic tu chyba zrobić się nie da. Najgorsze w tym, że są po niktórych lekach możliwe istotne działania uboczne (czasem groźne- np. interakcje) i to jest wymieszane w koktajlu z działaniami albo nieistotnymi, albo występującymi b.rzadko. Poza tym działania niepożądane mogą wystąpić- a wcale nie muszą. Były na Forum w dziele chemioterapia wpisy- osoba przyjmujaca wlewy nie miała żadnych objawów niepożądanych i martwiła się, czy to co jej podają w ogóle bije raka.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Tomasz. (offline) |
Post #15 13-09-2018 - 16:37:47 |
Pruszków |
Agnieszce30 bóle kości po letrozolu- przeszły.
Podobnie jest z innymi działaniami- w karcie leku są podawane utrata apetytu/nadmierny apetyt, nadciśnienie/niedociśnienie tętnicze. Jest to podawane, choć to objawy przeciwwstawne. To co jest najczęstsze- to reakcje organizmu na obniżony poziom estrogenów. Marzusia je podała. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
dorotea12 (offline) |
Post #16 06-03-2019 - 19:33:22 |
Wrocław |
28 marca minie rok jak biorę Lamettę. U mnie występują bóle ramion gdy odegnę rękę do tyłu albo przygniotę ją w czasie snu. Gdy pilnuję prawidłowej pozycji ciała to jest ok. wystarczy, że zapomnę o bólu i np. zamykam za sobą drzwi i nie odwrócę się przodem do nich to przez kilka minut wracam do równowagi. Pomagam sobie Opokanem-keto w żelu. Innych skutków ubocznych nie mam.
U mnie zawroty głowy były związane z tarczycą, mam Haschimoto. Od czasu ustabilizowania tarczycy zawrotów głowy nie mam. Jestem na emeryturze ale jeszcze pracuję na cały etat, grasuję na działce i tylko mój mąż powstrzymuje mnie prze przeciążaniem organizmu zaganiając mnie na krzesełko co bym odetchnęła. |
dziubas (offline) |
Post #17 06-03-2019 - 20:29:35 |
Gdańsk |
Dorotko!
![]() I witaj na forum, bo widzę, ze to Twój pierwszy post! Z tego co piszesz jestes bardzo silna kobieta i swietnie dałas sobie radę bez naszego wsparcia! ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-03-2019 - 20:31:38 przez dziubas. |
Tomasz. (offline) |
Post #18 12-03-2019 - 06:35:21 |
Pruszków |
Co z higieną snu? Ile czasu spędzasz w łóżku całkowicie a ile jest w tym snu? Jakie cisnienie krwi, czerwone ciałka, hemoglobina, ile pijesz płynów? Jakie masz poziomy magnezu? Ja w czasie chemii interferonu z rybawiryną miałem takie ble głowy, że leżałem w łóżku (ubrany) i 6 kubków kawy z 6 tabletkami Padoltenu i 6 tabl. magnezu (1:1). W ogóle stałe picie dużych ilości kawy bardziej ma działanie p.bólowe na głowę niż podnoszące ciśnienie. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Maria Magdalena (offline) |
Post #19 17-05-2019 - 18:34:08 |
Inowrocław |
Ja biorę lametę od 3 miesięcy
|
dorotea12 (offline) |
Post #20 21-01-2020 - 17:06:29 |
Wrocław |
Dawno nie zaglądałam na forum a czas leci . Przepraszam, że nie odpowiedziałam od razu. Swoją chorobę rozpoznałam przypadkowo. Miałam zawroty głowy, poszłam do lekarza, dostałam skierowanie do neurologa i laryngologa. Stwierdzono błędnik, dostałam leki no i jakby było lepiej ale na krótko. Wyczytałam w " Życiu na gorąco" w poradach o podobnych objawach u czytelniczki i zasugerowano zrobienie badań tarczycy. Moja doktor bez problemu wypisała mi wszystkie badania no i wyszło, że tarczyca szczątkowa. Wizyta u endokrynologa i diagnoza Hashimoto, leczenie EUTHYROX-em. Zaczęłam od 25 a skończyłam na 100. W międzyczasie dostałam dożylnie żelazo (silna anemia), doczepiła się astma, przeszłam operację obu cieśni no i teraz zrazikowy G2 . Lamettę nadal dobrze znoszę, mąż zrobił mi urządzenie do ćwiczeń i ręce mniej mnie bolą. Dalej pracuję ale już tylko trzy dni w tygodniu, uprawiam działkę,dodatkowo mam dwa ogródki pod blokiem, prowadzę dom. Właściwie to jestem zdrowa bo wszystkie wyniki mam w normie.Pozdrawiam serdecznie wszystkie Forumowiczki. Trzymajcie się dziewczyny.
|