czy powinnam być leczona hormonami?

Wysłane przez agnes74 

agnes74 (offline)

Post #1

13-02-2017 - 17:19:26

Rawicz 

Witam, jestem po operacji oszczędzającej piersi lewej oraz wycięciu węzła wartownika (kwiecień 2016) cT1NOMO. Opis hist-pat: fragment gruczołu piersiowego o wymiarach 4x4x2 cm z osełką skóry 4x1cm. Guz o wymiarze 20mmx4mm. Mikroskopowo rak inwazyjny, zrazikowy G3 odległy od granicy górnej 8mm, od granicy tylnej 2,5mm, dolnej 5mm, przedniej 15mm, przyśrodkowej 5mm, bocznej 0,5mm. Nadto drugie ognisko o tej samej morfologii średnica 2mm odległe 0,5mm od granicy górnej. Zmiany rakowe są rozrzucone w terenie mastopatii torbielowato-włóknistej. IHC: E-cadheryna-, ER-, PqR+50%komórek. Her 2/+/, Ki67+15%komórek. Na konsylium dostałam zalecenie 4AC, hormonoterapia oraz radioterapia - luminal B, pT2pN0M0. Podczas pierwszej chemioterapii lekarz zmienił zalecenia konsylium twierdząc, że jest to rak potrójnieujemny i zastosował: 4AC+4Docetaxel do tego sterydy przez 3 dni w trakcie chemii oraz 20 lamp radioterapii.
W dniu dzisiejszym byłam na konsultacji i lekarz zalecił jeszcze hormony - tamoksifen. Czy powinnam przyjmować ten hormon? Czy może coś jeszcze innego?
Z góry dziękuję za odpowiedz.

lulu (offline)

Post #2

13-02-2017 - 19:26:26

k/Kwidzyna 

To była dobra decyzja, dostałaś dodatkowe leczenie (Docetaxel), na pewno nie zaszkodzi. Tamoksifen nie jest hormonem, on ma za zadanie blokowanie hormonów, masz przecież PqR+50%.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Kuba (offline)

Post #3

13-02-2017 - 20:13:50

Gogolin 

Ale decydujące znaczenie ma receptor estrogenowy, a on jest ujemny. A skoro jest ujemny, rak nie jest hormonozależny.

agnes74 (offline)

Post #4

14-02-2017 - 16:49:20

Rawicz 

czyli hormonoterapia nie może być zastosowana? proszę o wytłumaczenie...
ja cały czas myślałam ze mam potrójnieujemnego raka i będę mieć tylko chemie i lampy

agnes74 (offline)

Post #5

14-02-2017 - 17:12:38

Rawicz 

-- moved topic --

Kuba (offline)

Post #6

14-02-2017 - 20:22:16

Gogolin 

agnes74
czyli hormonoterapia nie może być zastosowana? proszę o wytłumaczenie...
ja cały czas myślałam ze mam potrójnieujemnego raka i będę mieć tylko chemie i lampy
Masz raka potrójnie ujemnego. Wartość receptora progesteronowego jest bez znaczenia, skoro receptor estrogenowy jest ujemny. Hormonoterapia jest w tym przypadku bezcelowa.

agnes74 (offline)

Post #7

19-03-2017 - 20:59:53

Rawicz 

Właśnie tak samo powiedział mój profesor, który mnie operował, że estrogen jest ujemny i hormony nic nie zdziałają.
Dziękuję.

xiouken (online)

Post #9

10-11-2024 - 12:58:27

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.ru
gangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.rugeartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.ru
geophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ru
halfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ruhangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ru
hartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.ru
jobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.rujournallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.ru
kerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ru
knowledgestate.rukondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.ru
laissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.rulanguagelaboratory.rulargeheart.ru
lasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.ru
mailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.runameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.ru
navelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ru
onesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.rupapercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ru
quasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.ru
recessioncone.rurecordedassignment.rurectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ru
scarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.rustungun.ru
tacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkas
ultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 778
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024