CITAL a Tamoxifen i Lametta a Tamoxifen

Wysłane przez aniach25 

aniach25 (offline)

Post #1

02-10-2019 - 16:53:09

Warszawa 

cześć, czy może wiecie coś na ten temat. Szczególnie chodzi mi o Cital z Tamoxifenem. Czytałam sprzeczne opinie a niestety przez pewien czas brałam oba leki i teraz mam wyrzuty sumienia, że sobie zaszkodziłam.
Teraz biorę Lamettę i nie znalazłam przeciwwskazań.
Będę wdzięczna za informację

Tomasz. (offline)

Post #2

02-10-2019 - 21:51:59

Pruszków 

Cital należy do leków SSRI. A leki te mogą wchodzić w interakcje z tamoxyfenem- co może skutkować zmniejszeniem siły działania ochronnego. Stąd nie zaleca się łaczyć SSRI z tamoxyfenem. Tym niemniej- podobnie działające SNRI (np. wenlafaxyna)- choć też hamuje wychwyt serotoniny i jest metabolizowana przez te same izoenzymy- nie są p.wskazane. Na pewno nic się nie stało zażywajac tamoxyfen z Citalem. 10 lat temu żona zażywała inny SSRI z tamoxyfenem- i -odpukać- nic się nie stało.
W kartach SSRI i tamoxyfenu ja nie znalazłem informacji, aby tych leków nie łączyć. Jeśłi jednak są inne leki, a przy SSRI obecnie wiemy, że może (może) z. mniejszać się poziom ochronnego działania tamoxyfenu- to lepiej stosować inne leki, lub przejść na inhibitory aromatazy.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 493
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022