Czy hormonoterapia jest konieczna? Reseligo 3.6 mg
myślepozytywnie (offline) |
Post #1 30-06-2021 - 16:20:42 |
|
Witam moja mama jest po chemioterapi i po mastektomi całkowitej z węzłem wartownikiem. Ki67 jest 95% (slaby odczyn jadrowy w 1% komorek )eris 1 ps1 ts2 . Podobno w takim przypadku lekarz powiedział że hormonoterapia działa tylko na ten 1%. Natomiast konsylium zarządziło przez 5 lat hormonoterapię i co trzy tygodnie zastrzyki Reseligo 3.6 mg. Czy ktoś wie w jakim celu taka hormonoterapię się stosuje skoro ma działać tylko na ten 1%? Proszę o wyjaśnienie, z góry dziękuję
![]() |
Post #4 30-06-2021 - 16:44:24 |
|
Czyli to wogole nie będzie działać? Oprócz tego dostala Etruzil 2.5 mg. Na początku leczenia lekarz również mowil ze nie będzie to raczej działać w tym przypadku tylko na ten 1 %. Czy to w takim razie w celu zapobiegawczym moze być przepisane ?
|
Tomasz. (offline) |
Post #5 30-06-2021 - 16:53:56 |
Pruszków |
Głównie chodzi tu chyba o zabezpieczenie się w związku z Ki67. Tak wysoki wskaźnik jest zasadniczo obserwowany tylko w rakach bezreceptowych. Poza tym jest niejasne. Czy chora jest w klimakterium czy nie. Jeśli dostała Etruzil to jest w menopauzie. Po co ma być zatem Reseligo?
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Post #6 30-06-2021 - 17:00:39 |
|
Będą wywoływać menopauzę tym etruzilem, żeby estrogeny nie wzrastały. Mama jeszcze nie miała menopauzy. Z tego co wiem jest to złośliwy rak sutka z her-2 ...
|
Post #7 30-06-2021 - 17:01:59 |
|
Sama nie rozumiem w jakim celu ma być to zastosowane, czytamy na Internecie, ale martwi nas to ze lekarz sam powiedzial ze w mamy przypadku to raczej nie będzie działać.
|
Tomasz. (offline) |
Post #8 30-06-2021 - 17:19:57 |
Pruszków |
Dziwna kolejność. Bez menopauzy Etruzil nie działa kompletnie. A nawet może działać paradoksalnie. Wpierw podaje się Reseligo z Tamoxyfenem. Po miesiącu gdy jest menopauza podaje się I. A. Receptory AR warto przeprowadzić w każdym przypadku. A w takim szczególnie.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-06-2021 - 17:23:27 przez Tomasz.. |
Post #9 30-06-2021 - 17:27:44 |
|
Teraz nie wiadomo czy to brac czy nie. Mama jest zalamana nie dość że ma niby to w jej przypadku nie działać praktycznie wcale ( słowa lekarza ) to jeszcze nawet nie ma kogo zapytać się w jakim celu ma być to stosowane. Tyle wiemy co same wyczytaliśmy bądź powiedziala parę słów pielęgniarka..
|