Powrót miesiączki w czasie hormonoterapii

Wysłane przez kabaja 

elka50 (offline)

Post #1

16-11-2015 - 22:55:07

bydgoszcz 

do lekarza ginekologa idę 24 11 a na kontrole po radioterapi to w styczniu takie są terminy usg robię prywatnie i do lekarza też prywatnie żeby spokojnie czekać do styczniapocieszaale tak już jest a ludzi coraz więcej choruje . szejść lat temu zachorowała moja mama lewa pierś radykalna operacja ja teraz w tym roku też lewa oszczędnościowa a wczoraj napisała do mnie kuzynka guz w prawej koszmar ale trzeba brać się w garść i tak jak piszecie do lekarza

kasiaf (offline)

Post #2

18-11-2015 - 23:17:15

SZKLARĘBA 

zoladex zatrzymuje okres,pędź do medyka myśli

- Żyj! - powiedziała nadzieja.
- Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie.

bunia (offline)

Post #3

22-12-2015 - 14:00:46

Powrót miesiączki był a teraz jest jego zguba myśli
Pierwszei3-4 cykle po powrocie miesiączki trwały ok. 45 dni później się to unormowało i miesiączka występowała po ok 32-33 dniach czyli dość regularnie. ..... aż tu nagle w grudniu nici... okresu nie ma do dnia dzisiejszego. Oczywiście robiłam test (nawet dwa) czy aby przypadkiem nie zaciążyłam ale był negatywny. I tak się teraz zastanawiam czy przyjmowany tamoxifen może wpływać na wynik takiego testu myśli albo czy te endometrum może powodować zatrzymanie okresu? Ostatnio miałam USG we wrześniu i było ok. Wizytę u ginekologa mam na 26 stycznia i nie wiem czy z tym fantem czekać czy iść gdzieś prywatnie? A wy dziewczyny którym wrócił okres miesiączkujecie regularnie?

dziubas (offline)

Post #4

22-12-2015 - 14:08:02

Gdańsk 

z tego co wiem to endometrium chyba moze powodowac wieksze krwawienie a nie jeo brak...myśli

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Kass (offline)

Post #5

22-12-2015 - 14:24:24

ale juz za to Tamos moze rozregulowac cykl..

mychula (offline)

Post #6

30-12-2015 - 17:24:14

Bunia - mam obecnie ten sam problem, podczas pierwszych 4 miesięcy hormonoterapii miesiaczkowałam regularnie co 30 dni a teraz cisza. tez sie zastanawiam czy to normalne. Ginekologa mam umówionego 2.02....

...W przeciwnościach jest też życia sens i smak...póki miłość jest w nas..."

bunia (offline)

Post #7

04-01-2016 - 09:14:17

Ja wczoraj dostałam okres.... nie wiem co to było... w grudniu był zastój aż tu wczoraj zaskoczenie. Ja wiem ze tamoś może rozregulować okres ale skoro mialam prawie jak w zegarku przez dobry rok czasu to te rozregulowanie mnie zaskoczyło.

marta78 (offline)

Post #8

20-11-2016 - 11:06:28

Olsztyn 

I ja dołączam do grona kobitek, którym okres wrócił w trakcie brania tamoksyfenu. Już teraz wiem dlaczego równo 2 tygodnie temu bardzo bolał mnie jajnik...
No właśnie. Jutro miałam mieć wizytę u ginekologa, żeby sprawdzić jak moje torbiele, które już mi zdążyły urosnąć po tamosiu. No ale w związku z powyższym chyba trzeba będzie tę wizytę przesunąć... We wtorek z kolei mam spotkanie z moją onko. Na początku leczenia mówiła mi, że za "stara" jestem na Zoladex. Czy teraz z racji powrotu miesiączki, torbieli na jajniku i powiększonego endo jest szansa, a przede wszystkim potrzeba dokładania Zoladexu? Mój rak był wysoce hormonozależny. Z jednej strony cieszę się, że okres wrócił, z drugiej niepokoję ze względu na tę hormonozależność i czy to leczenie które mam jest wystarczające. Eh, ciągle dylematy...

aquila (offline)

Post #9

20-11-2016 - 23:42:37

w wieku mocno-przed-menopauzalnym okres przy tamoxifenie jest najzupełniej normalny, może być że zaniknie, ale zazwyczaj tak się nie dzieje
przy okazji - jak masz okres to (zwykle) nie masz uderzeń gorąca i innych tego typu atrakcji, ale to nie znaczy że tamoś nie działa
aczkolwiek, jeśli masz dochtorów z kategorii "dmuchamy na mrożone", to może Ci coś drastycznego w gratisie zaproponują

It's just a ride ...

mychula (offline)

Post #10

21-11-2016 - 07:43:51

ja tez caly czas miesiaczkuje na tamoksifenie. co dwa miesiace ale jednak. ginekolog sie dziwi ale na usg wszystko w porzadku endometrium 4 mm. onkolog twierdzi ze to noramlne i nie ma czym sie przejmowac. tez mam takie dylematy jak ty Marta ale co zrobic....zoladeksu tez nie dostalam ...

marta78 (offline)

Post #11

21-11-2016 - 08:33:57

Olsztyn 

Nie aquila, moje dochtory raczej działają zachowawczo i obserwują... Choć ostatnio usłyszałam od onko, że jak endo będzie dalej rosło, to może warto pójść i pozbyć się dołu. No ale gin nie jest póki co tak skory do tego.
Mychulo, Ty taka młodziutka i nie dostałaś Zoladexu? Moja onko mówiła, że dają kobietkom poniżej 35 r.ż. Może przypytaj jeszcze swojego doktora

mychula (offline)

Post #12

21-11-2016 - 10:40:19

marta pytalam juz dwa razy. uwazaja ze wiecej z tego szkody niz pozytku....ze u nich zadna pacjentka nie dostala....nie wiem ....mysle o tym wciaz....

marta78 (offline)

Post #13

22-11-2016 - 14:18:55

Olsztyn 

Dziś na wizycie kolejny raz usłyszałam, że zoladex dają tylko do 35 r.ż. bezradny Że według badań najwięcej korzyści odnosi właśnie ta grupa wiekowa. Dysponujecie może tekstem tychże badań?
Czytałam też Wasze wypowiedzi odnośnie zoladexu - że pomógł w sytuacji gdy tamoś zdążył już napsuć na "dole".
Wspomniałam onkolożce o swoich problemach z tamosiem, powiedziała że pomyślą nad tym zoladexem.
Kurczę, nie to, że się napraszam na ten zoladex, ale oczekiwałam, że ktoś mi wytłumaczy jak "chłopu na miedzy", dlaczego on w moim przypadku jest niewskazany. W kółko słyszę, że do 35 r.ż. Coraz częściej nabieram przekonania, że jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze.

bunia (offline)

Post #14

24-11-2016 - 14:48:53

A mnie się wydaje. , że to wszystko zależy na jakiego lekarza się trafi i jakie obecnie obowiązują przepisy i zalecenia. Ja dostałam zoladex na 2 lata (miałam wówczas 29 lat) i takie były zalecenia NFZ.
Po tych dwóch latach zastrzyków po pół roku dostałam okres i każdy lekarz mi się o to pytal... jak mówiłam ze miesiaczkuje to jakoś specjalnie ich to nie ruszalo aż któregoś razu na wizycie kolejny lekarz zadał to samo pytanie a ja odpowedzialam TAK OD 2,5 roku miesiaczkuje i przyjmuje nadal tamoxifen.... to doktorek zaczął się zastanawiać czy aby nie włączyć z powrotem zoladexu mimo że do końca terapii hormonalnej pozostało mi kilka miesięcy. Nowe rozporządzenia zalecają zoladex na 5 lat tak mi odpowiedział jak zobaczył moją zdziwiona minę...

Renata_72 (offline)

Post #15

20-12-2016 - 21:28:11

Wrocław 

hej, ja biorę Nolvadex D od roku i wczoraj dostałam nagle miesiączkę, dziś to już praktycznie masakryczne krwawienie. Nigdy w życiu nie miałam tak silnego krwawienia w ciągu 3 godzin przemoczyłam tampon, podpaskę super chłonna i jeansy jak że lało mi się po nogach sad smiley Czy któraś z was tak miała?

marzusia (offline)

Post #16

20-12-2016 - 21:38:16

Cieszyn 

Takie masywne krwawienie może być wynikiem przerostu endometrium po tamoksyfenie..Kiedy miałaś ostatnio usg dopochwowe?

doria (offline)

Post #17

20-12-2016 - 21:51:30

Kraków 

Renata_72
hej, ja biorę Nolvadex D od roku i wczoraj dostałam nagle miesiączkę, dziś to już praktycznie masakryczne krwawienie. Nigdy w życiu nie miałam tak silnego krwawienia w ciągu 3 godzin przemoczyłam tampon, podpaskę super chłonna i jeansy jak że lało mi się po nogach sad smiley Czy któraś z was tak miała?
Renatko, też tak miałam. Biorę tamosia ponad 3 lata i jestem w okresie około menopauzalnym. Przez ten czas zdarzało mi się mieć takie krwawienia może 3-4razy, które były wynikiem przerostu endo. Lekarz powiedział mi ,że mogą się takie zdarzać przy tamosiu, ale trzeba kontrolować przez usg to endo i tak też robię. Miałam już nawet skierowanie na zabieg, ale zanim do niego doszło sprawa się sama rozwiązała.

Renata_72 (offline)

Post #18

20-12-2016 - 22:22:58

Wrocław 

Ostatnie badania miałam we wrześniu, chyba muszę na szybko umówić się ponownie sad smiley

Renata_72 (offline)

Post #19

09-02-2017 - 19:27:15

Wrocław 

Hejka, zrobiłam badania, endometrium linijne, więc ginekologiczne ok. Onkolog dołożyła mi do nolvadexu zastrzyk Reseligo na zablokowanie jajników, choc według ginekolog był to raczej jednorazowy incydent. Zobaczymy co dalej.

anna70 (offline)

Post #20

21-04-2017 - 07:51:29

Okres miałam na początku marca, wtedy też zaczęłam brać tamoxyfen i do dzisiaj miałam spokój, a rano niespodzianka- okres. Myślałam, że po to biorę tamoxyfen, aby zablokować okres. U ginekologa byłam 3 tygodnie temu wszystko było ok. Za dwa tygodnie mam wizytę u onkologa to się dokładnie dopytam, ale to jeszcze dwa tygodnie. Czy takie pojawienie się okresu jest normalne, bo już zaczynam się martwić czy lek działa prawidłowo?

wiwibis (offline)

Post #21

21-04-2017 - 07:58:50

knurów 

Przy tomoxifenie normalnie bedziesz miesiączkowac tylko jak bys miala do tego zoladex llb zamiennik reseligo to nie powinnas miesiączkowac.

bunia (offline)

Post #22

21-04-2017 - 12:43:23

Dokładnie jest tak jak mówi Wiwibis. To Zoladex ma za zadanie wstrzymanie pracy jajników by okresu nie było. Ja przy tamoxifenie miesiaczkowalam cały czas regularnie jak w zegarku

Iwo_Iwo_123 (offline)

Post #23

09-05-2017 - 20:24:00

Józefosław  

Po 4 miesiącach od odstawienia Zoladexu wrócił mi okres...
Boje się trochę, jakoś tak pewniej bez niego mi było...
Za to jak dobrze się czuje fizycznie, jakbym wracała "do siebie".

Iwo_Iwo_123 (offline)

Post #24

13-06-2017 - 06:35:39

Józefosław  

Witam serdeczniesmiling smiley
Dziwna sprawa...W zeszłym miesiącu okres wrócił, a w tm już go nie ma...
Nie zeby mi jakoś przykro z tego powodu było, ale trochę to dziwne. Czy któraś z Pań miała podobnie? Ciąże raczej wykluczam.

beata31 (offline)

Post #25

10-02-2018 - 10:45:35

Koszalin 

Dziewczyny biorę zoladex juz 2.5 roku od roku reseligo.Od kilku dni bolalo mnie podbrzusze i dzisiaj chyba dostałam okres.jest to możliwe? Co mam robić?

Uwierz, że potrafisz i juz jesteś w połowie drogidrink.gif

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 10-02-2018 - 10:47:03 przez beata31.

renatar (offline)

Post #26

10-02-2018 - 10:48:46

sieradz 

Beatko ja bym odwiedziła ginekologa bo na zoladexie czy na jego zamienniku nie powinnaś tego mieć.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

marzusia (offline)

Post #27

10-02-2018 - 11:54:28

Cieszyn 

Może masz przerost błony śluzowej macicy i trzeba zrobić abrazję. Bierzesz z zasrzykami tamoksyfen czy inhibitory?

beata31 (offline)

Post #28

10-02-2018 - 12:57:01

Koszalin 

Udało mi się dzisiaj znalezc ginekologa i jest powiększone endometrium mam 13mm dostałam skierowanie na abrazje.Z zastrzykami dostaje inhibitor aromatazy (anastrozol)

Uwierz, że potrafisz i juz jesteś w połowie drogidrink.gif

marzusia (offline)

Post #29

10-02-2018 - 13:00:47

Cieszyn 

A jak Beatko się czujesz?bierzesz kwas?

aaaniaaa (offline)

Post #30

01-04-2018 - 09:24:58

Od 18 stycznie 2018 r. przyjmuje reseligo. ostatni, trzeci z kolei zastrzyk 15.03.2018 r. Wczoraj zaczelam miesiaczkowac... nie jest to zwykla miesiaczka,ale bardzo intensywna i bolesna, blona sluzowa "wypadla" nimalze w 1 kawalku wielkosci ogromnej,suszonej sliwki. do gosereliny dolaczono mi etruzil,ktorego nie mozna przyjmowac przed menopauza (mam 30 lat). Co mam robic? z uwagi na swieta nie mam mozliwosci skontaktowac sie z ginekologiem/onkologiem. w zwyklym szpitalu mnie odeslano. myslicie,ze powinnam przyjmowac etruzil do czasu wizyty u dr?
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 514
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022