Powrót miesiączki w czasie hormonoterapii
elka50 (offline) |
Post #1 16-11-2015 - 22:55:07 |
bydgoszcz |
do lekarza ginekologa idę 24 11 a na kontrole po radioterapi to w styczniu takie są terminy usg robię prywatnie i do lekarza też prywatnie żeby spokojnie czekać do stycznia
![]() |
bunia (offline) |
Post #3 22-12-2015 - 14:00:46 |
|
Powrót miesiączki był a teraz jest jego zguba
![]() Pierwszei3-4 cykle po powrocie miesiączki trwały ok. 45 dni później się to unormowało i miesiączka występowała po ok 32-33 dniach czyli dość regularnie. ..... aż tu nagle w grudniu nici... okresu nie ma do dnia dzisiejszego. Oczywiście robiłam test (nawet dwa) czy aby przypadkiem nie zaciążyłam ale był negatywny. I tak się teraz zastanawiam czy przyjmowany tamoxifen może wpływać na wynik takiego testu ![]() |
dziubas (offline) |
Post #4 22-12-2015 - 14:08:02 |
Gdańsk |
z tego co wiem to endometrium chyba moze powodowac wieksze krwawienie a nie jeo brak...
![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
marta78 (offline) |
Post #8 20-11-2016 - 11:06:28 |
Olsztyn |
I ja dołączam do grona kobitek, którym okres wrócił w trakcie brania tamoksyfenu. Już teraz wiem dlaczego równo 2 tygodnie temu bardzo bolał mnie jajnik...
No właśnie. Jutro miałam mieć wizytę u ginekologa, żeby sprawdzić jak moje torbiele, które już mi zdążyły urosnąć po tamosiu. No ale w związku z powyższym chyba trzeba będzie tę wizytę przesunąć... We wtorek z kolei mam spotkanie z moją onko. Na początku leczenia mówiła mi, że za "stara" jestem na Zoladex. Czy teraz z racji powrotu miesiączki, torbieli na jajniku i powiększonego endo jest szansa, a przede wszystkim potrzeba dokładania Zoladexu? Mój rak był wysoce hormonozależny. Z jednej strony cieszę się, że okres wrócił, z drugiej niepokoję ze względu na tę hormonozależność i czy to leczenie które mam jest wystarczające. Eh, ciągle dylematy... |
aquila (offline) |
Post #9 20-11-2016 - 23:42:37 |
|
w wieku mocno-przed-menopauzalnym okres przy tamoxifenie jest najzupełniej normalny, może być że zaniknie, ale zazwyczaj tak się nie dzieje
przy okazji - jak masz okres to (zwykle) nie masz uderzeń gorąca i innych tego typu atrakcji, ale to nie znaczy że tamoś nie działa aczkolwiek, jeśli masz dochtorów z kategorii "dmuchamy na mrożone", to może Ci coś drastycznego w gratisie zaproponują It's just a ride ... |
mychula (offline) |
Post #10 21-11-2016 - 07:43:51 |
|
ja tez caly czas miesiaczkuje na tamoksifenie. co dwa miesiace ale jednak. ginekolog sie dziwi ale na usg wszystko w porzadku endometrium 4 mm. onkolog twierdzi ze to noramlne i nie ma czym sie przejmowac. tez mam takie dylematy jak ty Marta ale co zrobic....zoladeksu tez nie dostalam ...
...W przeciwnościach jest też życia sens i smak...póki miłość jest w nas..." |
marta78 (offline) |
Post #11 21-11-2016 - 08:33:57 |
Olsztyn |
Nie aquila, moje dochtory raczej działają zachowawczo i obserwują... Choć ostatnio usłyszałam od onko, że jak endo będzie dalej rosło, to może warto pójść i pozbyć się dołu. No ale gin nie jest póki co tak skory do tego.
Mychulo, Ty taka młodziutka i nie dostałaś Zoladexu? Moja onko mówiła, że dają kobietkom poniżej 35 r.ż. Może przypytaj jeszcze swojego doktora |
marta78 (offline) |
Post #13 22-11-2016 - 14:18:55 |
Olsztyn |
Dziś na wizycie kolejny raz usłyszałam, że zoladex dają tylko do 35 r.ż.
![]() Czytałam też Wasze wypowiedzi odnośnie zoladexu - że pomógł w sytuacji gdy tamoś zdążył już napsuć na "dole". Wspomniałam onkolożce o swoich problemach z tamosiem, powiedziała że pomyślą nad tym zoladexem. Kurczę, nie to, że się napraszam na ten zoladex, ale oczekiwałam, że ktoś mi wytłumaczy jak "chłopu na miedzy", dlaczego on w moim przypadku jest niewskazany. W kółko słyszę, że do 35 r.ż. Coraz częściej nabieram przekonania, że jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. |
bunia (offline) |
Post #14 24-11-2016 - 14:48:53 |
|
A mnie się wydaje. , że to wszystko zależy na jakiego lekarza się trafi i jakie obecnie obowiązują przepisy i zalecenia. Ja dostałam zoladex na 2 lata (miałam wówczas 29 lat) i takie były zalecenia NFZ.
Po tych dwóch latach zastrzyków po pół roku dostałam okres i każdy lekarz mi się o to pytal... jak mówiłam ze miesiaczkuje to jakoś specjalnie ich to nie ruszalo aż któregoś razu na wizycie kolejny lekarz zadał to samo pytanie a ja odpowedzialam TAK OD 2,5 roku miesiaczkuje i przyjmuje nadal tamoxifen.... to doktorek zaczął się zastanawiać czy aby nie włączyć z powrotem zoladexu mimo że do końca terapii hormonalnej pozostało mi kilka miesięcy. Nowe rozporządzenia zalecają zoladex na 5 lat tak mi odpowiedział jak zobaczył moją zdziwiona minę... |
doria (offline) |
Post #17 20-12-2016 - 21:51:30 |
Kraków |
Renatko, też tak miałam. Biorę tamosia ponad 3 lata i jestem w okresie około menopauzalnym. Przez ten czas zdarzało mi się mieć takie krwawienia może 3-4razy, które były wynikiem przerostu endo. Lekarz powiedział mi ,że mogą się takie zdarzać przy tamosiu, ale trzeba kontrolować przez usg to endo i tak też robię. Miałam już nawet skierowanie na zabieg, ale zanim do niego doszło sprawa się sama rozwiązała. |
anna70 (offline) |
Post #20 21-04-2017 - 07:51:29 |
|
Okres miałam na początku marca, wtedy też zaczęłam brać tamoxyfen i do dzisiaj miałam spokój, a rano niespodzianka- okres. Myślałam, że po to biorę tamoxyfen, aby zablokować okres. U ginekologa byłam 3 tygodnie temu wszystko było ok. Za dwa tygodnie mam wizytę u onkologa to się dokładnie dopytam, ale to jeszcze dwa tygodnie. Czy takie pojawienie się okresu jest normalne, bo już zaczynam się martwić czy lek działa prawidłowo?
|
Iwo_Iwo_123 (offline) |
Post #23 09-05-2017 - 20:24:00 |
Józefosław |
Po 4 miesiącach od odstawienia Zoladexu wrócił mi okres...
Boje się trochę, jakoś tak pewniej bez niego mi było... Za to jak dobrze się czuje fizycznie, jakbym wracała "do siebie". |
Iwo_Iwo_123 (offline) |
Post #24 13-06-2017 - 06:35:39 |
Józefosław |
Witam serdecznie
![]() Dziwna sprawa...W zeszłym miesiącu okres wrócił, a w tm już go nie ma... Nie zeby mi jakoś przykro z tego powodu było, ale trochę to dziwne. Czy któraś z Pań miała podobnie? Ciąże raczej wykluczam. |
beata31 (offline) |
Post #25 10-02-2018 - 10:45:35 |
Koszalin |
Dziewczyny biorę zoladex juz 2.5 roku od roku reseligo.Od kilku dni bolalo mnie podbrzusze i dzisiaj chyba dostałam okres.jest to możliwe? Co mam robić?
Uwierz, że potrafisz i juz jesteś w połowie drogi ![]() Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 10-02-2018 - 10:47:03 przez beata31. |
aaaniaaa (offline) |
Post #30 01-04-2018 - 09:24:58 |
|
Od 18 stycznie 2018 r. przyjmuje reseligo. ostatni, trzeci z kolei zastrzyk 15.03.2018 r. Wczoraj zaczelam miesiaczkowac... nie jest to zwykla miesiaczka,ale bardzo intensywna i bolesna, blona sluzowa "wypadla" nimalze w 1 kawalku wielkosci ogromnej,suszonej sliwki. do gosereliny dolaczono mi etruzil,ktorego nie mozna przyjmowac przed menopauza (mam 30 lat). Co mam robic? z uwagi na swieta nie mam mozliwosci skontaktowac sie z ginekologiem/onkologiem. w zwyklym szpitalu mnie odeslano. myslicie,ze powinnam przyjmowac etruzil do czasu wizyty u dr?
|