Hormonoterapia a opalanie
Wysłane przez Marta
Marta (offline) |
Post #1 19-07-2011 - 15:55:27 |
|
Niedawno odwiedziliśmy rodzinę we Włoszech. Spędziliśmy kilka dni nad morzem. Nie zamierzałam leżeć plackiem na słońcu ale w stroju pochodziłam trochę po plaży, brodziłam troszeczkę w wodzie. Na drugi dzień całe moje ciało pokryło się czerwonymi plamami. Biorę Zoladex i Tamoksifen. Wystraszyłam się i kolejne dni nawet nie wkładałam stroju. Brałam kilka dni Zyrtek, plamy zlały się w większe, później zbledły i całe szczęscie zniknęły. Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Pozdrawiam wszystkich ciepło i wakacyjnie.
|
jano0244 (offline) |
Post #2 19-07-2011 - 20:47:49 |
Mrągowo |
Marto, moja żona jest na Tamoksie od 1 marca 2010. W poprzednie lato nie było problemów. W tym roku jest jednak inaczej. Wystarczy kilka minut na otwartym słońcu by skóra zareagowała swędzącym czerwonym uczuleniem, zwłaszcza pod szyją (dekolt). Natomiast na ręce po operowanej stronie (bez węzłów), pojawia się czerwony zygzak, niczym na grzbiecie węża. Zygzak bardzo szybko znika, pod szyją potrzeba już sporo czasu, by uczulenie ustąpiło. Zauważyliśmy też, że przypadkowa opalenizna, nabyta np. w czasie jazdy rowerem, jest teraz bardzo trwała.
Z powyższych względów konieczne okazało się używanie kremów z silnym filtrem UV. Nas dwoje, choroba tylko jedna... |
suchal (offline) |
Post #4 19-07-2011 - 23:32:39 |
Uzdrowisko |
Ja w 2009 miałam pierwszy kontakt ze słońcem po operacji i leczeniu. Nie było to celowe opalanie. Ot tak, podczas chodzenia słoneczko mnie dosięgło. I również dostałam uczulenia w miejscu naświetlanym.
Kiedy poszłam do dermatologa, pani dr. powiedziała, że to jest uczulenie i dostałam maść, po trzech dniach intensywnego smarowania przeszło. Teraz widzę, że przy tamoxifenie tam gdzie słońce omiata promieniami pękają mi szybciej naczynia krwionośne(pajęczynki). Dowiedziałam się, że mamy stosować filtry wysokie, nawet 50( jak dla niemowlaków). Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-07-2011 - 23:34:18 przez suchal. |
terka138ster (offline) |
Post #5 26-03-2012 - 11:15:19 |
|
Pytałam mojego lekarza przy ostatniej wizycie, co z przebywaniem na słońcu. Stwierdził, że mam uzywac kremów z fitrami i będzie ok. Biorę Tamoxifen od 3 mięsięcy, narazie nic mi po nim nie dolega........
![]() |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
1063
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024