Zoladex
AgatkaZ (offline) |
Post #4 03-01-2011 - 14:49:27 |
Kielce |
Witajcie ! ja mam uderzenia goraca i to nie male ale szczegolnie w nocy sa dokuczliwe, bo potem robi mi sie tak przerazliwie zimno ze musze przykrywac sie kocem bo nie moge sie rozgrzac. Ale mam nadzieje ze moze z czasem troche odpuszcza , bo 7 stycznia bede miala dopiero 5 zastrzyk
Przyjaciele są jak anioły, które stawiają nas na nogi, kiedy nasze skrzydła zapomniały jak się lata |
Tina (offline) |
Post #5 24-01-2011 - 23:28:56 |
|
Po jakims czasie uderzenia goraca albo sa lzejsze, albo sie do nich człowiek przyzwyczaja... Mnie po ok. roku zelzało, a na początku dramat byl - a o nocach nie wspomnę
I własnie zakończyłam terapię, ostatni zastrzyk 2 tyg temu wzielam. Co za ulga... „Siłę i istotę choroby lekarz powinien szukać w jej początku, w jej źródle, a nie w tym, co pochodzi z samej choroby, gdyż nie powinno się gasić dymu, ale płomienie. Tak samo lekarz powinien myśleć o przyczynie choroby, a nie o tym, co widać gołym okiem: objawy są tylko wskazówkami, a nie przyczyną. Podobnie jak dym, który nie jest przyczyną ognia” dr Samuel Hahnemann |
Dorotka (offline) |
Post #6 30-01-2011 - 11:57:42 |
|
A brał ktoś tylko zoladex bez kombinacji z innymi lekami o podobnym działaniu? Ja jutro zaczynam właśnie taką terapię - samym zoladexem i zastanawiam się jakich efektów mam się spodziewać, a raczej skutków ubocznych, najczęściej widzę, że terapie są skojarzone np. zoladex i tamoxifen a jak jest przy samym zoladexie?
Kocham Mojego Dziubeczka Bardzo Mocno - Martinek |
betty (offline) |
Post #9 30-01-2011 - 16:14:45 |
|
dosłowna? pewnie tak, skoro takie było pytanie
skutków ubocznych żadnych nie powinnaś się spodziewać - poza może (przepraszam za dosłowność) tyciem, bo organizm będzie zatrzymywał wodę ja brałam to razem z tamoxifenem, większość skutków ubocznych była spowodowana jego działaniem i nie martw się, po zakończeniu zoladexu wszystko wraca do normy brałam go 5 lat, 2 miesiące po zakończeniu wróciła miesiączka i wszystko jest jak dawniej |
mariela (offline) |
Post #10 09-02-2011 - 19:41:05 |
Jastrzębie-Zdrój |
Byłam dziś w Gliwicach i pani onkolog powiedziała mi że będzie musiała mi podać Zoladex, mam też Tamoxifen, bo mój guz był silnie hormonozależny, ale zapytała mnie również czy nie podjęłabym decyzji o chirurgicznym usunięciu dołu? Mam mięśniaki na macicy i częste cysty na jajnikach, ogólnie długie lata leczę się ginekologicznie i co chwila coś tam wyskakuje, powiedziała, że byłaby mniejsza obawa, że na dole coś mi się przyplącze. Jutro idę pogadać do ginki, miałyście coś takiego? choć już nie raz się denerwowałam i mówiłam, że wywale ten dół w cholere, bo co chwila antybiotyk a teraz nie wiem co zadecydować?
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 09-02-2011 - 19:42:31 przez mariela. |
Al_la (offline) |
Post #11 09-02-2011 - 21:25:06 |
k/Warszawy |
Przy wysokiej hormonozależności i problemach z dołem nie zastanawiałabym się ani chwili
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
halinar (offline) |
Post #13 10-02-2011 - 12:18:03 |
|
Mariela ,mój guz był hormonozależny i po skończeniu leczeniem zoladexem, poddałam się zabiegowi usunięcia jajników ponieważ okres powrócił a trzeba było dalej stosować kurację hormonalną .W moim przypadku powrót okresu był Darem Niebios, ponieważ okazało się, że w jajniku był przerzut,guz był maleńki miał 1,5mm i w żadnych innych badaniach nic nie wskazywało że tam sobie siedzi. Dla mnie ta tak zwana profilaktyczna operacja okazała się bardzo wczesnym momentem wykrycia zmiany.
|
AgatkaZ (offline) |
Post #15 10-02-2011 - 19:59:59 |
Kielce |
Witajcie Kobietki Mam pytanie w sprawie zastrzyków, juz jestem po 6 ale zawsze udawało mi sie w terminie tzn co 4 tygodnie, a teraz mam problem bo moj onk jest w pracy dzien przed moim terminem i 4 dni po i stad pytanie czy mozna poczekac te 4 dni czy lepiej isc dzien wczesniej? A moze wogole isc po 4 tygodniach do innego?
Przyjaciele są jak anioły, które stawiają nas na nogi, kiedy nasze skrzydła zapomniały jak się lata |
Dorotka (offline) |
Post #19 16-02-2011 - 07:59:54 |
|
Dziewczyny czy to możliwe, żeby przez Zoladex bolały jajniki? Tydzień temu dostałam pierwszy zastrzyk a wczoraj cały dzień bolało mnie w dole brzucha po prawej stronie - ból kłujący, jakby kolka, ale to chyba jajnik. Miałyście takie dolegliwości?
Kocham Mojego Dziubeczka Bardzo Mocno - Martinek |
Becia35 (offline) |
Post #23 25-02-2011 - 00:45:28 |
|
Ja wzięłam 8 zastrzyk i mam tez taki ból ,kłucie w prawym jajniku W przyszłym tygodniu wybieram się do mojej pani ginekolog,żeby sprawdzić czemu tak jest. |
zosiaa (offline) |
Post #24 29-03-2011 - 08:08:20 |
Okolice Krakowa |
Został mi jeden zastrzyk.Brałam 2lata i pani dok. nie chce dac dalej.Nie wiem co mam robic.Ide jeszcze do gina i zobacze co powie.Chyba chcialabym jeszcze bo wydaje mi sie ze to bezpieczniaj.A wczoraj kupilam jakies ziolowe tabletki antypotne,bo ja mimo tych 2 lat nadal plywam.Normalnie mnie trafia bo nie moge sie podmalowac ino wszystko spływa.Na razie łykam i czekam efektow.A moze ktos ma jakis sposob?
|
Al_la (offline) |
Post #25 29-03-2011 - 11:55:48 |
k/Warszawy |
Zosiu, zajrzyj tutaj [amazonki.net]
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
zosiaa (offline) |
Post #26 13-05-2011 - 08:00:27 |
Okolice Krakowa |
Byłam na kontrolnym badaniu u gina. Pyta lam o Zoladex. Powiedział ze zrobi konsultacje z chemikiem po przejzeniu kartoteki.Wczoraj dzwonilam i dowiedzialzm sie ze mam wskazania do dalszego brania ale to jest moja decyzja.On tylko mi zalatwi ze bede miala refundowane( bo u nas tylko 2 lata) Decyzja moja bo on nic mi nie powie bo w razie czego moge miec zal do niego ze tak zalecil a nie inaczej.Jego slowa sa takie ,,ze nie stwierdzono naukowo ze dluzsze podawanie niz 2 lata chroni od czegos,,Innymi slowy nikt po 2 latach nie przeprowadzal badan ile kto mial nawrot a ile nie. Mam czas do czwartku na myslenie.Nie wiem co robic.Moje osobiste odczucie jest takie ze czuje sie bardziej bezpieczna ,o ile wogule moge uzyc tego slowa bo i tak ciagle sie boje.
|
betty (offline) |
Post #27 13-05-2011 - 10:16:19 |
|
Zosiu, ja brałam zoladex przez pięć lat - nie było w tym żadnej mojej decyzji, tak decydował onk
Ale gdyby to zależało ode mnie, też bym brała dłużej niż 2 lata Po zakończeniu wszystko wróciło do normy, gęstość kości się poprawiła, miesiączka wróciła szybko i jest tak jak kiedyś Nie chcę wpływać na Twoją decyzję, bo ma być tylko Twoja - po prostu napisałam swoją opinię na ten temat I daj znać co i jak |