Zoladex
Al_la (offline) |
Post #5 10-03-2015 - 20:08:55 |
k/Warszawy |
Może kup sobie ten krem [www.doz.pl]
Smarujesz miejsce, gdzie będzie zastrzyk i nic nie boli W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Al_la (offline) |
Post #7 11-03-2015 - 10:09:43 |
k/Warszawy |
Może tu Ci się otworzy [leki-informacje.pl]
A jeśli nie, to sama sobie poszukaj. To jest krem EMLA W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
magenta (offline) |
Post #14 12-03-2015 - 15:13:47 |
Warszawa |
Martus troszkę bolało... ale dałam radę.... choć od progu już krzyczałam, ze bez znieczulacza nie siadam!
jęczałam... prawie płakałam... koniecznie chciałam zobaczyć igłę, a ta chowała ja za plecami... co chwilkę jak już miała wbijac to ja myk i odpychałam jej rękę... śmiała się, ze ze mną to same problemy ma od poczatku naszych spotkań! Życie jest małą ściemniarą, francą, wróblicą, cwaniarą. Plącze nam nogi i mówi idź! |
samma (offline) |
Post #15 12-03-2015 - 21:23:39 |
|
<a href="[amazonki.net] src="[amazonki.net]; alt="samma" /></a>
No i o jeden zastrzyk mniej A przede mna jeszcze 21 zastrzyków |
sandi (offline) |
Post #16 16-04-2015 - 15:35:08 |
Galway |
Witam dziewczyny
Ja tez obecnie biore zoladex, juz 4 za mna ile jeszcze nie wiem, bo onkolog powiedziala, ze ile dam rade, najlepiej 5-10 lat. mam mamy problem, wybieram sie do Polski na urlop i akurat mi wypadnie zastrzyk. Dzwonilam do przychodni i szpitali i nikt nie chce mi tego podac tutaj podaje mi to lekarz rodzinny. Prosze napiszcie kto wam te implanty podaje, ja wybieram sie na slask, w okoloice Mikolowa, wiec gdyby ktoras z Was mogla podac jakies namiery na jakis szpital, przychodnie, bylabym baardzo wdzieczna |
sandi (offline) |
Post #18 19-04-2015 - 18:34:34 |
Galway |
Dzieki Magda 05 poszukam zatem jakiejs pielegniarki, ktora by mi to podala, a jak nie to podam sobie sama, przeciez tyle czasu klulam sie neulasta.
Mam nadzieje, ze zaczniesz sie lepiej czuc. Ja 2 razy czulam sie slabo i bolal mnie zoladek , tak ok. 3 dni po zastrzyku. Mysle, ze sie ustatkowalo i ze u Ciebie bedzie lepiej |
alicja.topolska (offline) |
Post #19 20-04-2015 - 20:47:06 |
|
Mam pytanie czy Wy tez tak tyjecie???
Ja jestem rok na Zoladexie i Tamoxyfen tez tok((( Przytyłam 20kg nie jem tłusto nie wiem co robic jak zgubić wagę ??? Man 34 lata Mam wrażenie ze puchnie Mam spuchnięta twarz Alutka11 |
grazyna1810 (offline) |
Post #20 20-04-2015 - 21:02:21 |
|
Ja też mam Tamoxyfen i Zoladex .Drugi zastrzyk mam w czwartek ,na razie schudłam 2 kg ,ale może to na początek .Prawdę mówiąc mam nadzieję że nie będę tyć .A co na to twój lekarz prowadzący ?
|
Halinka (offline) |
Post #21 20-04-2015 - 21:08:38 |
|
20 kg w rok to sporo...
Puchłam na początku, takie jakby zatrzymanie wody w organizmie. Wyczytałam, że żeby usunąć ten zastój wody to - paradoksalnie - trzeba pić dużo wody właśnie, niegazowanej. Piłam hektolitrami i faktycznie, ta "opuchlizna" minęła. Ale u Ciebie to chyba trzeba by jednak więcej ruchu i uważnie przyjrzeć się diecie. Nie tylko tłuste ma wpływ na nadmiar wagi. |
alicja.topolska (offline) |
Post #24 21-04-2015 - 23:45:41 |
|
Tak ,w trakcie chemii objawiła sie nadczynność tarczycy brałam Metizol potem to sie unormowalo i odstawiłam ,teraz mam w lipcu wizyte )
Jakaś masakra sama juz nie wiem sypie sie ((( ćwiczę trzy razy w tyg odżywiam sie dobrze . Palce sa spuchnięte widze po pierściankach ,powieki W ulotce ZOLADEXu wyczytałam ze sie chudnie u mnie w tyg po 3 kg Od jutra zaczynam jeszcze wie ej sie ruszać .))) Alutka11 |
Tomasz. (offline) |
Post #26 18-05-2015 - 19:49:48 |
Pruszków |
Zoladex to lek z grupy analogów gonadoliberyny- to grupa leków, która poprzez działanie na podwzgórze hamuje wydzielanie gonadotropin (po krótkim okresie zwiększenia ich produkcji). Więc to lek, który powoduje farmakologiczną (odwracalną) kastrację. Natomiast estrogeny w organiźmie to nie tyko są pochodzenia jajnikowego, ale wytwarza je np. tkanka tłuszczowa. Stąd tamoxyfen, który blokuje receptory estrogenowe na działanie hormonów wytwarzanych poza gonadami. Widać z tego, że tamoxyfen (lub I.A.) stosowane być muszą (jeśli chodzi o hormonoterapię raka hormonozależnego), a Zoladex to działanie nasilające działanie tamoxyfenu. Proste rozumowanie- jeśłi ktokolwiek i jakiejkolwiek płci nie ma gonad (kastracja chirurgiczna) to stosowanie Zoladexu jest pozbawione sensu. Tamoxyfenu zaś nie. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
doubleD (offline) |
Post #28 21-05-2015 - 14:04:09 |
London |
sa dane ktore wskazuja ze zoladex podawany razem z inhibtorami aromatazy moze miec lepszy efekt u mlodych kobiet, ale kastracja chemiczna (zoladex) + inhibitor aromatozy to terapia ktora niewiele kobiet jest w stanie kontynuowac. mierzalna jakosc zycia leci gwaltownie w dol i stad za i przeciw rozkladaja sie troche inaczej niz w przypadku terapi ktora jest duzo lepiej znoszalna i prawdopodbnie rownie skuteczna.
dane sa skape wiec beda obarczone konkretnym marginesem bledu, stad podejscie lekarzy jest rozne. |
Ikka (offline) |
Post #29 21-05-2015 - 15:28:12 |
Gdańsk |
... Co należy rozumieć pod pojęciem "mierzalna jakość życia" ??? Ja biorę zoladex + etruzil ( IA) od listopada ubiegłego roku i nie odczuwam jakoś bardzo dotkliwie skutków przyjmowania tych leków. Wprawdzie nie mam porównania do skutków innego zestawu leków - ale w moim przypadku nie jest źle ... Ikka ---------------------------------------------------------------------------- Zamiast zamartwiać się tym co będzie jutro - bądź szczęśliwa już dzisiaj ..... |
doubleD (offline) |
Post #30 21-05-2015 - 16:31:56 |
London |
z czego wynika ze skutki uboczne nie utrudniaja ci zycia wiec jest dobrze. doprecyzowujac moj post, mierzalna jakosc zycia u wiekszosci stosujacej ta terapie leci gwaltownie w dol.
przekonam sie o tym juz niedlugo, w przyszlym tygodniu mam pierwszy zastrzyk zoladexu bo zdecydowalam sie na prezerwacje funkcji jajnikow podczas chemioterapi. mam nadzieje ze bedzie u umnie dokladnie tak jak u ciebie |