Zoladex
Melodyjka (offline) |
Post #1 12-03-2013 - 21:08:46 |
Gdańsk |
Dzięki serdeczne za odpowiedź. Czyli będzie mniej estrogenów. Wyszło mi w 90% hormonozależny. Tak, macie rację z tym wyglądem, wiele od nas to też zależy. Wskazana odpowiednia dieta, zwłaszcza przy hormonozależnym - mieszane pieczywo, ciemny makaron i ryż, dużo warzyw, owoców, ryb, a mniej tłustego mięsa i słodyczy, no i sport.
Skoro Wam wąsy nie urosły to jestem pocieszona, hahaha ![]() Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 12-03-2013 - 21:09:51 przez Melodyjka. |
kasiaf (offline) |
Post #2 12-03-2013 - 23:46:13 |
SZKLARĘBA |
hmmmm coś za coś....na szczęście wąsy mnie ominęły ale parę kg przybyło.....zoladexik co miesiąc powiększa moja opnkę ....no powiększał ...zaczęłam troszke ćwiczyc i chyba stanęło w miejscu..mam nadzieję ,że zacznie sie cofać
![]() - Żyj! - powiedziała nadzieja. - Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie. |
Melodyjka (offline) |
Post #3 10-04-2013 - 20:46:41 |
Gdańsk |
Witajcie ponownie, no na razie nie mam objawów jakichś tam po tym Zoladexie.... Nie tyję, uderzeń gorąca nie mam..Czasami, ale nie codziennie czuję chwilami takie przyjemne ciepełko
![]() ![]() |
Melodyjka (offline) |
Post #6 17-04-2013 - 00:13:56 |
Gdańsk |
Halinko, proszę, napisz cos więcej. Mnie się wcale to nie podoba, ze wyglądam teraz po prostu brzydko. Gęba na polikach jak balon, nie mogę się z tym pogodzić. To dopiero początek. A kiedy Ci to przeszło? Może onkolog coś na odwodnienie powinna mi dać? I w ogóle to tak sobie myślę, zmuszone jesteśmy teraz przyspieszyc sobie starość tym klimakterium na siłę? Czy zmarszczki też szybciej będą wychodziły ???
|
Halinka (offline) |
Post #7 17-04-2013 - 20:46:47 |
|
Ja ni mam ![]() Melodyjko, nic więcej nie mam do napisania: woda, woda, woda - i tak mi zeszło z miesiąc? półtora? ![]() |
warmonka (offline) |
Post #8 25-04-2013 - 10:22:55 |
|
hej...jestem raczkującą forumowiczką...
![]() |
Melodyjka (offline) |
Post #9 26-04-2013 - 13:29:40 |
Gdańsk |
Witaj Warmonka.. Ja też,po chemii,w trakcie naswietlań, po 2 Zoladexie i tamoxyfen..... Nie,to Ci minie... Na początku po pierwszym zastrzyku też tak miałam. Jest ok,do tej pory nawet uderzenia gorąca nie miałam... Jedynie to zauważam lekko podpuchniętą twarz,chociaż wszyscy dookoła twierdzą, że nie..ja natomiast to widzę.Lekarka powiedziała,abym jadła i piła wszystko co moczopędne... Jestem senna bardziej, ale to chyba po radio... Poza tym codziennie biegam do pracy
![]() |
Melodyjka (offline) |
Post #11 16-05-2013 - 22:49:03 |
Gdańsk |
Wiesz co...No chyba jak najszybciej wziąć zastrzyk, żeby nie dopuścić do miesiączki. Cóż innego można zrobić.... Co do samopoczucia po Zoladexie to ogólnie obecnie już w ogóle go nie czuję. Nie mam miesiączek, uderzeń gorąca też nie mam,ale w pierwszym tygodniu po wstrzyknięciu zauważyłam,że budzę się nad ranem i jestem lekko podpuchnięta,tego niklt nie widzi,ale ja tak. Po pierwszym tygodniu wraca wszystko do normy
![]() |
Al_la (offline) |
Post #12 16-05-2013 - 23:39:16 |
k/Warszawy |
Nie zapominać ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Melodyjka (offline) |
Post #14 23-06-2013 - 15:29:17 |
Gdańsk |
nina
![]() O jejku, ale dlczego tak jest??? Ja dostałam 4 zastrzyki i jest wszystko ok ![]() |
Al_la (offline) |
Post #15 23-06-2013 - 18:34:29 |
k/Warszawy |
Melodyjko, to nie po chemioterapii, tylko masz blokowane hormony i pojawia się zarost, jak u pani po menopauzie
![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Melodyjka (offline) |
Post #16 19-07-2013 - 11:33:24 |
Gdańsk |
Hej Al_la
Nie, nie, aż tak to nie. Przyjrzałam sie uważnie, każda kobieta ma taki meszek. A teraz cos ważnego. Wczoraj byłam na 5-tym zastrzyku i lekarka mówi - "no, chyba jeszcze tylko 6-ty i koniec". Pytam sie dlaczego. A no dlatego, że ostatnio na konferencjach głośno się mówi, że badania przeprowadzane wykazują, iż tak naprawdę nie odnotowano, aby Zoladex miał wpływ na hormonozależnego raka. Że odradzają podawanie go na dłuższą metę. |
kasiaf (offline) |
Post #17 19-07-2013 - 18:37:08 |
SZKLARĘBA |
No co Ty Melodyjko
![]() ![]() ale z 2 strony.....wolę brać niż nie ...może doktórka nie doczytała???? ![]() - Żyj! - powiedziała nadzieja. - Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie. |
Melodyjka (offline) |
Post #18 19-07-2013 - 19:38:51 |
Gdańsk |
kasiaf
Nie, nie. Moja doktor jeździ na konferencje i jest dobrym onkologiem. Po prostu najnowsze badania wykazuję, że Zoladex nie ma wpływu na remisję. Kobiety po menopauzie też zapadają na hormonożależnego. Owszem, jajniki wówczas już nie produkuja estrogenów, ale nie tylko one je wytwarzają. Tutaj największą rolę odgrywa Tamoxyfen, bo blokuje receptory.. Teraz podobno na tych konferencjach odradzają dłużeszego podawania tego leku, ponieważ skutki uboczne na pewno daje, ale nie gwarantuje zabezpieczenia. Tak samo zmieniła się teza, że młodsze kobiety mają gorsze rokowania - okazuje się, że wiek jednak nie ma tutaj znaczenia, jak do tej pory głoszono. Teraz za miesiąc jadę na ten 6-ty zastrzyk i jeszcze bardzo dokładnie omówię to z moją lekarką, dopytam o szczegóły. No bo jesli tak...To po co na siłę "babcieć" i mieć słabsze kości. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-07-2013 - 19:40:11 przez Melodyjka. |
Melodyjka (offline) |
Post #23 14-08-2013 - 23:32:55 |
Gdańsk |
No i jestem. Właśnie dzisiaj dostałam 6 Zoladex i moja onkolog mówi, że wystarczy,że teraz odradza się dłuższego podawania tego leku. Ostatnio na dwóch konferencjach mówili głośno, że ten zastrzyk nie ma takiego znaczenia i w/g badań nie zmnijesza częstotliwości nawrotów i że ogólnie kastracja wcale nie jest zabezpieczeniem, gdyż nie tylko jajniki produkują estrogeny, a i kobiety po menopauzie chorują na hormonozależnego. Najważniejszy jest TAMOXYFEN blokujący receptory i jego trzeba brać !
. Tak samo w/g najnowszych badań wiek też nie ma znaczenia w rokowaniach, jak niegdyś twierdzono, ze młodsze mają mniejsze szanse. W takim tylko razie jestem wściekła po co ja w ogóle dostałam te 6 zastrzyków i na siłę jakieś "starzeniowe" zmiany w organiźmie. A co mówią wasi lekarze na ten temat??? |
gosienka346 (offline) |
Post #25 17-08-2013 - 11:32:44 |
PABIANICE |
Z tego co wiem to zoladex blokuje okres sama go brałam i nie powinnaś go mieć musisz udać się do lekarza bo coś jest nie tak
|
anna 76 (offline) |
Post #27 14-09-2013 - 23:08:29 |
|
Cześć
powiedzcie mi na ile przepisuja zoladex? na 2 , na 5 czy tak jak pisala Melodyjka na pól roku? powiedzcie mi jeszcze czy wroci mi okres, zostalo mi jeszcze chyba wedlug 2 letniego planu z jakieś 8 albo 9 tych zastrzyków , na brzuchu to zrobł mi sie taki wał nieiwem czy to od tych zastryków czy jak |
b_angel (offline) |
Post #28 14-09-2013 - 23:16:25 |
radom |
zoladex w standardzie podaje się przez dwa lata - choć są badania dowodzące zasadności podawania przez 5 lat, niektórzy lekarze przedłużają swoim pacjentkom leczenie zoladexem
miesiączka może wrócić - po zakończeniu terapii zoladexem ale nie musi . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |