Tamoxifen
Krynia58 (offline) |
Post #1 24-01-2014 - 22:10:26 |
Warszawa |
Na mój rozum też
![]() ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
endżi (offline) |
Post #2 24-01-2014 - 22:24:13 |
Warszawa i okolice |
Dokladnie !
![]() Ja wczoraj, jak tylko wspomnialam ginekolozce o tamosiu, zaraz dostalam skierowanie na usg. Mysle Kryniu ze warto rozwazyc zmiane lekarza. Nigdy nie wiesz jak silny jesteś, dopóki bycie silnym nie stanie się jedynym wyjściem jakie masz |
Krynia58 (offline) |
Post #3 24-01-2014 - 22:31:24 |
Warszawa |
Właśnie dlatego byłam ciekawa jak to u innych wygląda.
![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
żelka (offline) |
Post #4 24-01-2014 - 22:49:26 |
Katowice |
Ja tamoxifen biorę już trzeci miesiąc i mam jedynie napady zimna i gorąca, ale nie wiem czy to po tym czy po zoladeksie. Mój gin tak się mną przejął że praktycznie co miesiąc mnie bada. A może się mu spodobałam i pragnie mnie tak często widzieć....
![]() |
airam (offline) |
Post #5 25-01-2014 - 11:27:40 |
słotwina |
Witam, czytam i nie wierze, jak to ginekolog odsyła na usg, u nas w Świdnicy, ginekolog sam robi usg dopochwowe jesli uzna ze potrzeba, nie daje zadnego skierowania ani nigdzie nie odsyła. Ale się porobiło z ta służbą zdrowia w naszym kraju, dzisiaj czytałam że w Poznaniu znów zmarł 3 letni chłopczyk, bo lekarz w przychodni nie dał skierowania do szpitala, a szpital bez skierowania go nie przyjął, coraz gorzej jest, to woła o pomste do nieba.
![]() |
Ewa46 (offline) |
Post #6 25-01-2014 - 17:49:13 |
Szczecin |
Moja ginekolog również posiada aparat usg i robi wtedy kiedy uważa za konieczne, bez żadnych skierowań. I to wszystko na NFZ.... ale to chyba zależy tylko i wyłącznie od ginekologa, czy może robić usg, czy ma sprzęt itd....
![]() ![]() ![]() ![]() |
bunia (offline) |
Post #7 28-01-2014 - 19:41:21 |
|
Ja tamoxifen biorę dwa lata i również od pierwszego dnia brania pani onkolog zaznaczyła bym pilnowała endometrium i co pół roku odwiedzała ginekologa. Tak też zrobiłam... poszłam do ginekologa (na NFZ) przedstawiłam mu moją historię i on w swoim gabinecie robi mi USG (oczywiście na NFZ). Jakoś nigdy nie robił mi z tego tytułu problemu. Raz miałam sytuację, że poszłam na kontrolę do pani onkolog i ta sobie zażyczyła bym na piśmie jej dostarczyła jakie mam endometrium, (bo mi więcej nie przepisze tamoxifenu) tak więc poprosiłam ginekologa by oprócz USG zrobił też tego opis - również nie było problemu.
Co do wybuchów gorąca to też miałam wątpliwości czy to bardziej od tamosia czy od zoladexu. Ten drugi zakończyłam przyjmować jakoś na początku grudnia i co zauważyłam... ku mojemu rozczarowaniu wybuchy nadal miewam, może troszkę nieco zelżały ![]() ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-01-2014 - 19:43:52 przez bunia. |
Ewa46 (offline) |
Post #9 03-02-2014 - 17:03:29 |
Szczecin |
Słuchajcie dziewczynki, czy Was też po Tamosiu + Zoladex boli głowa??? Na początku bolała, potem przeszło, a teraz po 3 miesiącach znowu lubi sobie poboleć i niedobrze mi trochę.... wiecie, że jedyne co mi przychodzi do głowy to..... ale mam nadzieję, że to tylko moje przewrażliwienie
![]() ![]() ![]() ![]() |
dorota79 (offline) |
Post #10 03-02-2014 - 17:25:58 |
|
od tamoxa może bolec głowa to wiem od swojej onki, poza tym czytałam w necie ze w okresie menopauzy może boleć głowa wiec to może być spowodowane nie tabletkami samymi w sobie ale stanem w jaki one nas wprowadziły.
Mnie ostatnio ćmiła łepetyna nad nosem i w skroniach , tez już mi się lampka zapaliła ale przeszło, to chyba zatoki się odzywały bo katarzycho miałam i teraz już biegam z czapeczką. Mnie z kolei czasem seducho kołacze szybciej i to tez jest ponoć jeden z objawów menopauzy, tak bynajmniej w necie piszą, może to nerwica ![]() |
Lucyna47 (offline) |
Post #13 03-02-2014 - 23:03:12 |
|
Ewo biore Tamoxifen sandoz od 4 miesiecy.czuje sie dobrze,ale niestety jest mi zawsze zimno.mialam bole glowy kilka razy ale przeszlo.dziewczyny pisaly, ze maja wybuchy goraca-czasami tez bym tak chciala,bo mna trzepie.Kazda z nas reaguje inaczej.mnie grzeje cieply koc i moj pies-juz nie pies,przyjaciel.
|
nina23 (offline) |
Post #15 07-02-2014 - 20:20:54 |
Bogatynia |
witam, dawno mnie nie było na forum ale pojawiło się coś "nowego" i do lekarza dopiero jadę ale może ktoś był w takiej sytuacji jak ja?..... Biorę tamoxifen od listopada 2011, zoladex po 2 latach skończyłam (listopad 2013) no i dzisiaj pojawiła się miesiączka
![]() |
Al_la (offline) |
Post #17 08-02-2014 - 10:19:57 |
k/Warszawy |
Nina, Nie zamartwiaj się. W czasie brania tamoxifenu można miesiączkować.
Należy być tylko pod kontrolą ginekologiczną. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
elapl (offline) |
Post #19 10-02-2014 - 03:07:00 |
|
Lucynko ja rowniez biore of 5 miesiecy tamoxifen I czuje sie dobrze ,nawet mnie ni boli glowa. Prawda jest,ze mi ciagle zimno. Super,ze masz pieska - przyjaciela. ![]() |
domina13 (offline) |
Post #20 22-02-2014 - 19:40:08 |
Piotrków Tryb. |
![]() ![]() 4xAC,4xDXL Mastektomia Carcinoma ductale infiltrans mammae.ER-TS 4/8;PR-TS 8/8;HER 2;0 ;Ki67-2%(styczeń2014); Wznowa:NST G2; ER-80%;PR-99%;HER2-0;Ki67-12,9%(maj 2015)xeloda x4;nawelbina x9;sindaxel x7;cisplatyna x3;zoladex+symex(kwiecień-sierpień),zoladex+egristrozol(wrzesień);14-25.11.16r-kastracja radiologiczna;30.11.16r-Faslodex;14.12.16r-drugi Faslodex;28.12.2016r-trzeci Faslodex;25.01.2017r-czwarty Faslodex;27.02.2017r-pierwszy wlew chemii CMF;20.03.2017-drugi wlew CMF |
wiwibis (offline) |
Post #22 27-02-2014 - 10:42:22 |
knurów |
Ewciu ja miałam takie silne bóle głowy poszłam do rodzinnego porobili badania tomograf wszystko jest ok i powiedzaił że to po tomosiu sa takie skutki ,
A co do miesiączki to ja dostałam 2 razy przy braniu zoladexu i tomosiu i lekarz powiedział że tak się moze zdarzyc ale mi się wydaje że pielęgniarka mi żle zastrzyk robiła chociaz wszyscy lekarze twierdza ze tego zastrzyku nie idzie zrobic żle, teraz znowu jeżdze na onkologie i okresu nie ma dziwne coooo |
wiola76 (offline) |
Post #23 28-02-2014 - 11:45:45 |
|
Hej dziewczynki ,za 4 tygodnie I ja zaprzyjaznie sie z hormonami,ale potrzebuje waszej pomocy I pouczenia...wczoraj mialam miec spotkanie z moim onkiem ,niestety w jego zastepstwie przyjal mnie hinduski onkolog, niestety jego angielski byl "lekko"nie zrozumialy dla mnie ,dla mojego meza,nawet pielegniarka czasami miala klopot ze zrozumieniem go ,I trudno mi bylo go wypytac szczegolowo o te tabletki tzn.jak czesto powinnam odwiedzac ginekologa , jakie badania bede musiala robic I takie tam. Dlatego prosze was o krotka lekcje na temat Tamosia!!!
![]() |
Halinka (offline) |
Post #24 28-02-2014 - 12:15:29 |
|
Gina odwiedzam co pół roku, zawsze z usg dołów. Cytologię robię sobie co rok (ale i wcześniej tak robiłam) - nikt w związku z tamosiem nie chce mi jej robić bezpłatnie częściej niż co 3 lata
![]() ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-02-2014 - 12:17:41 przez Halinka. |
sasky7 (offline) |
Post #25 28-02-2014 - 13:39:09 |
Warszawa |
Halinko Możesz rozwinąć temat standardowych badań nowotworowych? P.s. Pytam, bo 11.03 jestem umówiona na wizytę kontrolną u onkologa (wyznaczyli mi termin przy wrześniowej wizycie). Jak dotąd onkolodzy nie skierowali mnie na żadne badania , a od mastektomii niedługo miną 2 lata. (w tym czasie na własną rękę zrobiłam raz USG samotniczki i raz USG brzucha) Jestem hormonozależna. Tamoxifen biorę już 11 miesięcy. Po grudniowej "operacji dołu" przechodzę drugą już menopauzę w życiu. A tak na marginesie, żeby było "w temacie" Uderzenia gorąca, które przypisywałam wyłącznie Tamoxifenowi, złagodniały po powrocie miesiączkowania, ale po operacji ... wszystko wróciło. Plus wahadło: ciepło - zzzzzimno. I teraz nie wiem: "Tamoxifen to ... czy menopauza?" ![]() |
Halinka (offline) |
Post #26 28-02-2014 - 13:54:59 |
|
Sasky, miałam na myśli oczywiście "standardowe" badanie krwi, u nas się to nazywa "panel onkologiczny" i obejmuje: morfologię z rozmazem, glukozę, D-dimery, kreatyninę, sód, potas i kwas moczowy w surowicy oraz marker piersiowy. Na ile one są faktycznie standardowe - tego nie wiem, bo jak to u nas: co kraj to obyczaj
![]() PS. Mam dobrych lekarzy, nie szczędzą skierowań na badania i naprawdę trzymają rękę na pulsie ![]() ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-02-2014 - 14:00:25 przez Halinka. |
sasky7 (offline) |
Post #30 28-02-2014 - 16:57:19 |
Warszawa |
Też tak miałam z dołem ... jak go jeszcze miałam
![]() Najpierw (czyli po pierwszych 3 miesiącach łykania "Pana T." ![]() Przy drugim badaniu "cotrzymiesięcznym" też było Ok! Potem wróciła miesiączka i ... kolejnego "cotrzymiesięcznego" już nie było. Było ... ciach! Tamoxifen pozostał. Hm ... ma nadal hamować moje estrogeny ... których produkcja zmieniła się zapewne (zmalała?, skończyła się?) po operacji dołu? |