Tamoxifen

Wysłane przez Amazonki.net 

annzaw (offline)

Post #1

09-05-2014 - 11:57:47

Tarnów 

przekonalyscie mnie- zwyciezca jest Nolvadex! a kiedy to brac? moja onka twierdzi zeby poczekac do konca radio ale ja bym juz schrupala, moze odczekam ze dwa tygodnie od ostatniej chemii?

nikulam (offline)

Post #2

09-05-2014 - 13:19:20

warszawa 

Ania, moja onka uważa,że można a chyba nawet trzeba? zacząć go brać po chemii,receptę dostałam tydzień po ostatniej chemii w piątek i miałam łykać od poniedziałku, ale zaczełam od czwartku,czyli jak piszesz 2 tygodnie od ostatniego wlewu, zastrzyk lucrin wczoraj.Radio natomiast zaczynam dopiero 19-ego maja.

dana23 (offline)

Post #3

09-05-2014 - 13:35:33

Gdańsk, Saarbruecken 

Sylwetko,przy tamoksyfenie miesiączki mogą być nieregularne.

dexterka (offline)

Post #4

09-05-2014 - 17:28:24

Kochane, dziękuję ogromnie za wszystkie rady i infosmiling smiley! Podjęłam decyzję o braniu Tamośki i tak sobie ją chrupię już kilka dnismiling smiley. Oby wyszła na zdrowie! A tak przy okazji, czy można w czasie brania Tamoxifenu łyknąć coś przeziębieniowego jak Gripex? I czy któraś z Was pije jednocześnie herbatkę z liści papai (która ma ponoć właściwości antyrakowe). Buziakismiling smiley!

Z chwilą gdy decydujesz się stawić czoło problemom, przekonujesz się, że możesz więcej, niż ci się zdawało. - Paulo Coelho

ira (offline)

Post #5

09-05-2014 - 18:07:01

Pabianice 

Można przy Tamosiu łykać przeciw grypie i nie tylko grinning smiley

bunia (offline)

Post #6

09-05-2014 - 22:22:58

ja również biorę Nolvadex przeszło dwa lata! Skutki uboczne: uderzenia gorąca moody smiley (i tak w kółko) i z rana zesztywniałe kości.
Wiele dziewczyn pisze, że Nolvadex daje mniejsze skutki uboczne niż inny Tamoś to aż się boję co by to było gdybym brała co innego!!!! niezdecydowany
Wydaje mi się, że na każdą z nas działa to inaczej.

Gizi (offline)

Post #7

09-05-2014 - 22:37:20

Warszawa 

Ja z Tamosia przejdę na Nolvadex przy następnej okazji to będę mieć porównanie. Ale póki co mam jeszcze 40 dnie z Tamosiem. Uderzenia gorąca co kilka minut kiepsko mi służą.

Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego.

bunia (offline)

Post #8

09-05-2014 - 23:27:07

a dlaczego zmieniasz rodzaj leku?

Gizi (offline)

Post #9

10-05-2014 - 12:24:08

Warszawa 

Tak właściwie to nie zmieniam leku tylko jego producenta. Nolvadex i Tamoxifen to ten sam lek, producent jest inny. Dziewczyny piszą że lepiej się czują po Nolvadexie. Może być tak samo jak z prazolami. Jest z 20 różnych nazw, niby produkt leczniczy taki sam, a po jednym mi lepiej po innym nie. Podobnie mam z Ketonalem. Po Ketonalu boli mnie żołądek a po Ketoprofenie - nie.
Zmienię, zobaczę to powiem Wam czy w tym przypadku ma to znaczenie.

zuzia1 (offline)

Post #10

10-05-2014 - 13:51:10

Gdańsk 

annzaw
(...)zwyciezca jest Nolvadex! a kiedy to brac? moja onka twierdzi zeby poczekac do konca radio ale ja bym juz schrupala, moze odczekam ze dwa tygodnie od ostatniej chemii?
Moja onka też sugerowała, że po radio, ale dr. radiolog na pierwszej wizycie kontrolnej po tygodniu naświetlań spytała mnie czy już biorę. Powiedziałam, że nie, że po radio. Dr. radiolog wypisała mi receptę i kazała zacząć od razu, żeby po zakończonych chemiach nie było za dużej przerwy w leczeniutak. I tak po(ś)lubiłam Nolvadex jeszcze w trakcie radio. duży uśmiech

Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca.

elapl (offline)

Post #11

10-05-2014 - 14:51:44

Mi tez kazala pani doktor zaczac przygode z Tamoksifenem przed radio.Mowila,ze trzeba dzialac szybko. Pozdrawiam kolezanki tamosiowebuzki.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-05-2014 - 14:52:32 przez elapl.

lulu (offline)

Post #12

10-05-2014 - 20:22:42

k/Kwidzyna 

Ja odniosę się do postu Gizi w sprawie usunięcia dołu. Mój gin też był przeciwny temu, ale to ja podjęłam decyzję, że usuwamy. Ponieważ moje endometrium było bardzo nieregularne, okazało się, że były tam ukryte mięśniaki. Regularne badanie usg nie wykazywało tego, miały się gdzie ukryć. Nie mam zamiaru nikogo straszyć. Po sugestii onkologa zdecydowałam się na usunięcie, bo dla mnie ważny był mój spokój wewnętrzny a nie to co myśli gin.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Gizi (offline)

Post #13

11-05-2014 - 11:45:45

Warszawa 

Lulu, zobaczymy jak będzie się sytuacja rozwijać. Dla mnie mój spokój jest też najważniejszy, zwłaszcza że mam go naprawdę mało. Mój gin jest jednocześnie onkologiem. Mam wrażenie że wie co mówi. Argumentacja onkologa - chemika, też nie jest głupia. A ja najbardziej boję się nietrzymania moczu, które może się pojawić nawet lata po zabiegu.bezradny

lulu (offline)

Post #14

11-05-2014 - 14:14:46

k/Kwidzyna 

Gizi, akurat nietrzymanie moczu, jest w tym wypadku najmniejszym zagrożeniem. Mam koleżanki, które mają cały dół i kłopoty z tą przypadłością. Niestety to też przychodzi z wiekiem.
Ja osobiście u mnie nie widzę różnicy, nawet rzekłabym, że po wywaleniu dołu poprawiło mi się (może mnie zszyli ciasnorotfl), jeśli systematycznie opróżniam pęcherz to nie ma problemu, jak przetrzymam to ..... ale o tym sza...
Tak ginekolodzy mają odmienne zdanie, mój też, jak powiedziałam o co chodzi zaczął tak, my ginekolodzy mamy odmienne zdanie .....

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Krynia58 (offline)

Post #15

11-05-2014 - 15:27:40

Warszawa 

annzaw
przekonalyscie mnie- zwyciezca jest Nolvadex! a kiedy to brac? moja onka twierdzi zeby poczekac do konca radio ale ja bym juz schrupala, moze odczekam ze dwa tygodnie od ostatniej chemii?

Annzaw, ja dostałam receptę na Tamosia po chemii- miałam przedoperacyjną- z sugestią żeby brać po operacji. Chirurg która mnie operowała potwierdziła to i wyznaczyła datę- trzy tygodnie po operacji. i tak zaczęłam go łykać jeszcze przed radio.

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

Gizi (offline)

Post #16

11-05-2014 - 15:57:22

Warszawa 

A wpadam z zapytaniem. Czy po Tamosiu miałyście wysypkę. Ja mam drobnogrudkową, bladą i właściwie na całym ciele, nie swędzi tylko denerwuje.

bunia (offline)

Post #17

11-05-2014 - 17:52:30

ja swego czasu miałam wysypkę na brzuchu... skończyło się na wizycie u dermatologa i przepisaniu specyfiku na różowawe plamki, niektóre mnie swędziały a niektóre nie. Jakoś przeszło i odpukać teraz jest oki!!!oczko

airam (offline)

Post #18

14-05-2014 - 11:51:06

słotwina 

Pani Doktor, jestem 2 lata po operacji raka piersi, po zakończonej chemioterapii i radioterapii od kwietnia 2012 r. Teraz przyjmuję Tamoxifen.
Zastanawiam się czy mogę brać antyoksydanty. Jakie witaminy można przyjmować w mojej sytuacji?

Odpowiedź:

Może Pani brać antyoksydanty, jak również wszystkie inne witwminy w ilościach wynikających z zapotrzebowania organizmu. Nie zaleca się przyjmowania dużych dawek witamin z grupy B (jak np. stosowana w stanach zapalnych nerwów witamina B12).
niektóre koleżanki piszą że zrezygnowały z magnezu z wit. B6, niesłusznie jak widać z odpowiedzi eksperta mozna przyjmować wit. z grupy B, ale nie przesadzać z ilością .

annzaw (offline)

Post #19

14-05-2014 - 12:58:07

Tarnów 

lepiej pojesc migdalow i czekolady gorzkiej smiling smiley

zuzia1 (offline)

Post #20

14-05-2014 - 19:51:06

Gdańsk 

Mmmm.... masz rację, smaczniejsze. Przyjemne z pożytecznym. myśli

Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca.

Gizi (offline)

Post #21

14-05-2014 - 20:50:27

Warszawa 

Dzięki dziewczyny, czyli wysypka to też norma. Smaruję się aptecznym balsamem, jest lepiej. Mam nadzieję że to się jakoś z czasem unormuje.papa

Vivolaa (offline)

Post #22

15-05-2014 - 14:04:11

Witam

Pokótce powiem, że jestem po mastektomii i świeżo po radioterapii.

Przepisano mi zastrzyki - TAMOXIFEN na zatrzymanie miesiączki (nowotwór hormonozależny)
Dostałam zastrzyk 28 kwietnia, a okres przypadał mi na 2 maja.
10 maja zaczęło się krwawienie, którego już powinno nie być.
Czy zastrzyki nie działają?
Miałyście podobną sytuację?

Pozdrawiam.

pyszczek (offline)

Post #23

15-05-2014 - 14:44:40

Piaseczno 

Vivolaa, nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam Twój wpis...Tamoxifen nie jest w zastrzykach i nie jest na zatrzymanie miesiączki.
Pozdrawiam,

Vivolaa (offline)

Post #24

15-05-2014 - 14:54:50

ALE GAFA, BARDZO WAS PRZEPRASZAM - CHODZIŁO MI O ZOLADEX
;/

Al_la (offline)

Post #25

15-05-2014 - 16:24:35

k/Warszawy 

Vivolaa, wątek na temat Zoladexu masz tu [amazonki.net]

Odpowiem Ci tutaj, ale nie kontynuuj swoich pytań w tym wątku.

Zoladex zaraz po podaniu powoduje duży wzrost estrogenu. Dopiero po około 2-3 tygodniach następuje spadek, który nazywany jest "farmakologiczną kastracją". Po drugim zastrzyku już nie powinnaś miesiączkować.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

bunia (offline)

Post #26

15-05-2014 - 22:14:48

Gizi
Dzięki dziewczyny, czyli wysypka to też norma. Smaruję się aptecznym balsamem, jest lepiej. Mam nadzieję że to się jakoś z czasem unormuje.papa
pewnie, że się kiedyś unormuje przewraca_oczy
wysypka... bóle głowy... ból w nodze... sama to przerabiałam... choć były to krótkotrwałe dolegliwości, największym (u mnie) skutkiem ubocznym tamoxifenu to WYBUCHY GORĄCA... Prawie trzy lata dzień w dzień po kilkanaście razy dziennie moody smiley MASAKRA!!!! aż tu nagle od poniedziałku zauważyłam, że wybuchy minęły myśli czy to możliwe??? przecież nie zmieniałam leku, cały czas zażywam Nolvadex. Nie żebym na to narzekała, wręcz przeciwnie to cudowne uczucie, jak po tylu latach w końcu nie jest mi gorąco radocha zastanawiam się tylko czy to normalne???
Oby już tak zostało!!! prosi

wiola76 (offline)

Post #27

16-05-2014 - 10:58:49

Wczoraj wieczorem zapomnialam o T ,wzielam dzisiaj rano ,czy wieczorem mam wziasc kolejna tabletke ,czy czekac do jutra myśli, moze jestem ciemna ale ulotki troche nie kumam, pisze ze wrazie pominiecia tabletki wziasc najszybciej jak to mozliwe ale nie brac podwojnej dawki,czy ta wieczorna bedzie sie liczyc jako podwojna dawkabezradny .Boze ja naprawde nie kumata, nie dobrze gdy pochemijny mozg nie dziala jak nalezy nie

dana23 (offline)

Post #28

16-05-2014 - 12:47:08

Gdańsk, Saarbruecken 

Wiolu,ja bym wzięła tę tabletkę wieczorem,ale możliwie jak najpóźniej, a następnego dnia już normalnie. A co na to inne dziewczyny?myśli

mea (offline)

Post #29

16-05-2014 - 13:34:16

Piaseczno 

Ja też bym wzięła normalnie tabletkę wieczorem, ale tak jak pisze Dana wydłóż maxymalnie czas. A następną jutro normalnie.

With or without you...

ira (offline)

Post #30

16-05-2014 - 14:16:02

Pabianice 

Ja kiedyś nie pamiętałam, czy wzięłam (brałam w południe), zaaplikowałam sobie wieczorem tabletkę, być może drugą.
Na wszelki wypadek zadzwoniłam do onka. Powiedział, że jeśli nawet wzięłam dwie, to nie jest to nic złego.

dana23 dobrze radzi uśmiech

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 876
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024