Tamoxifen

Wysłane przez Amazonki.net 

lulu (offline)

Post #1

31-05-2014 - 12:40:15

k/Kwidzyna 

Wiola, ja od tamosia miałam przerost endometrum, po zmianie na egistrozol, było to samo i skończyło się wywaleniem całego dołu. Nie odczuwałam nic, endometrium sobie rosło po cichutku i było na dodatek niejednorodne. Z badania histopat wyszło, że między fałdami były mięśniaki, na USG nie było ich widać. Nie stresuj się tym co piszę, u Ciebie nie musi tak być. Ważne abyś kontrolowała endometrium systematycznie. Nocne poty na początku normalka, ale też nie u wszystkich. Przy braniu leków każdy inaczej reaguje i nie ma co się niepokoić. Masz ogólnie znane dolegliwości, czyli norma.
Jeśli będziesz pod stałą kontrolą lekarza, to nie ma zmartwienia.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

DorisS65 (offline)

Post #2

03-06-2014 - 19:16:51

Dołączam do grupy połykaczek Tamosia. Biorę go już dwa tygodnie i nogi mam jak większość z was - "drewniane", a o uderzeniach gorąca się już nawet nie mówi. Przeczytałam całe forum, boję się o "dół" (muszę się gdzieś udać!).Gizi ,uśmiałam się z twego snu i lubię twoje komentarze z podtekstemradocha

airam (offline)

Post #3

03-06-2014 - 21:14:41

słotwina 

witaj DorisS65 w naszej tamosiowej rodzinie brawo

elapl (offline)

Post #4

04-06-2014 - 14:47:01

DorisS65 i ja Ciebie witam cieplutkobuzki

dorota79 (offline)

Post #5

04-06-2014 - 14:58:16

Ja zaobserwowałam u siebie jakiś czas temu, że przed uderzeniem gorąca serducho zaczyna mi mocniej bić. Też tak macie? Czy to jakaś niezależna arytmia?

kasia363 (offline)

Post #6

04-06-2014 - 15:07:58

Łódź-okolice 

Dorotko chyba to od tamosia, bo ja tez przed uderzeniem gorąca mam takie palpitacje, jakby coś z ciśnieniem i nawet w trakcie uderzenia też tak mam. A za chwilę mi zimno...

dorota79 (offline)

Post #7

04-06-2014 - 15:16:18

a tez tak masz Kasiu, że uderzenia pojawiają się intensywnie jak tylko się zdenerwujesz? ja tak mamzałamka

kasia363 (offline)

Post #8

04-06-2014 - 15:34:44

Łódź-okolice 

Dokładnie tak Dorotko. Jak sie wkurze na cos to normalnie mi pot wychodzi i czuję taki przypływ krwi do głowy oraz to że robię sie bordowa.

airam (offline)

Post #9

10-06-2014 - 15:08:46

słotwina 

Witajcie. Zarówno chirurg jak i ginekolog zalecaja mi pożegnanie z tamosiem i zamiane na inny lek, powodem tego jest niedrożność żył w nogach i endometrium 11 MM. Jaki lek powinnam dostać, moze któraś z was miała takie problemy.

Al_la (offline)

Post #10

10-06-2014 - 16:50:49

k/Warszawy 

Na pewno dostaniesz lek z grupy inhibitorów aromatazy [amazonki.net]

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

lulu (offline)

Post #11

11-06-2014 - 01:18:13

k/Kwidzyna 

Airam, nie będę polemizowała z doktorami, ale moje endometrium jak poszybowało na 22 mm, to wtedy zajęliśmy się tym problemem. Wiem, że przy braniu tamosia i nie tylko, przy badaniu USG występuje coś takiego, jak "urojone" (to moje określenie, bo nie pamiętam fachowego) endometrium. Ja jak szłam na operację usunięcia całego dołu, moje endometrium miało właśnie 22 mm. Z histopatu wyszło dużo mniejsze, lekarz chyba się spodziewał jakiejś mojej ostrej reakcji, że operacja pewnie była niepotrzebna, bo bardzo delikatnie mi te milimetry wyjaśniał. A ja tylko sobie żartowałam, że pewnie tak długo czekali z badaniem, aż endometrium sobie przyschło.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Rudzia (offline)

Post #12

11-06-2014 - 22:47:24

Warszawa 

Mgiełko pokłony swe oddaje, widzę żeś podobna Dusza smiling smiley troszkę jak ja podchodzisz do "powagi pewnych aspektów Naszego życia" oczko .
Torbiel jakaś tam już jest, endo... po grudniowym zabiegu znowu wróciło do swych rozmiarów i póki gin...nie alarmuje ja tym bardziej nie będę wszczynać awantur. Szczęście, że Pan doktor od dawien dawna mnie "bada" i gada ze mną jak z człowiekiem i podejmuje dobre decyzje. Nie wciska głupot, odpowiada na pytania, pomaga w ów problemach... jednym słowem dobry człowiek i fachowiec. Owszem ciut wrażliwy bo jak to rak działa na ludzi... "Och...".
Co do Tamosiowych spostrzeżeń, biorę go 15 miesięcy i ... chyba ten najgorszy okres za mną, zaaklimatyzowałam się i chyba się już lubimy. Trochę uderzenia wróciły (ale to pikuś w porównaniu do tych z przed roku) i te "kolorki" na licu kiedy się wkur... rotfl. Okres się zatrzymał i chwała mu za to bo jego powrót po 1,5 roku nieobecności trochę mi popsuł szyki śmiech. Teraz grzecznie łykam Tamosia i zaciskam kciuki aby te "krwawe dni" nie wróciły...bo znów będę musiała sobie podwozie naprawiać.
Lulu... no proszę u mnie przy 16mm zaciągnęli na stół ale tylko na abrazji się skończyło... mam nadzieję, że jeszcze pozwolą moim jajnikom i innym narządom cieszyć się szalonym życiem jezor

"Cha do dhuin doras nach d’fhosgail doras"

asia_lap (offline)

Post #13

19-06-2014 - 22:46:29

Cześć dziewczyny,

mam pytanie odnośnie leku Tamoxyfenem. Moja siostra dostała go na 5 lat jako terapia zabezpieczająca, żeby nic się nie pojawiło.
Miała operację, ale nie ma przerzutów, mimo wszystko dostała hormony.

Ma 22 lata.
Martwię się, że nie będzie mogła mieć dzieci. Dzwoniłyśmy do kliniki leczenia bezpłodności - dr powiedział, że nie musi mieć zamrażanych komórek jajowych, bo nie powinno być problemu z ciążą. Ważne, żeby przez te 5 lat nie zaszła w ciążę. Czy są mogą pojawić się jakieś problemy z płodnością?

Poza tym, jakie są najczęściej występujące skutki uboczne?

Dzięki za odpowiedzi!

Ulżyło mi, że nie będzie chemii, ale ta hormonoterapia jakoś do mnie nie przemawia...

Seja (offline)

Post #14

20-06-2014 - 08:43:51

Witam w klubie smiling smiley
Z tymi snami coś jest. Nawet kolorowo zaczęło mi się śnić smiling smiley

dorota79 (offline)

Post #15

01-07-2014 - 18:36:32

Tamosiowe dziewczynki, czy łykacie wapno z wit d3 ?
Można wit d3?

zuzia1 (offline)

Post #16

01-07-2014 - 18:49:09

Gdańsk 

Wczoraj dostałam od onki skierowanie na badanie we krwi poziomu wapnia, magnezu, sodu i potasu. I mam zacząć łykać wapno z magnezem. Nasz przyjaciel tamoś wypłukuje wapno z kościzly i trzeba je uzupełniać. A oprócz tego zaczął u mnie powodować bardzo mocne nocne skurcze mięśni nóg.załamka I na to mam zażywać magnez. O D3 nic nie mówiła. Ale może któraś z Was wie cos na ten temat.uśmiech

Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca.

dana23 (offline)

Post #17

01-07-2014 - 19:15:24

Gdańsk, Saarbruecken 

Dziewczyny,mieszkam w Niemczech i tutaj zalecają przy raku piersi kontrolować poziom wit. D3 i nie jest to związane z łykaniem tamosia,ale z samym rakiem,ponoć niedobór D3 ma jakiś wpływ na rozwój nowotworu. Większość Europejek ma za niski poziom tej witaminy. U mnie ten poziom też był za niski i łykam jej aż 20000 jednostek 2 razy w tygodniu przez 3 miesiące. Innych witamin nie mam przepisanych. Pozdrawiam gorąco!buzki

Margo75 (offline)

Post #18

02-07-2014 - 10:30:34

Gostyń 

Witam dziewczynki polykajace tamoxifen,widze ze objawy mam podobne do Waszych a myslalam ze to ja jakies dziwadlo jestem a wiec mam dretwienie nog,uderzenie goraca no i potliwosc w nocy nie wspominajac juz o bordowej twarzy podczas wkurzenia no ale mam nadzieje ze to przetrwam i bedzie tylko lepiej POZDRAWIAM KOBIETKI duży uśmiech

wiola76 (offline)

Post #19

04-07-2014 - 12:48:59

No i tamos zaczyna mi mieszac, bolal mnie brzuch to poszlam na usg, dzisiaj lekarz poinformowal ,ze jest przerost endometrium i jest cysta na jajniku,glupia zapomnialam zapytac o wymiary nie proszonych gosci ,u mnie w UK jest tak durnowato ze rodzinny daje skierowanie na usg potem wyniki ida do niego i on decyduje co dalej,no i tym sposobem za dwa tygodnie mam wizyte u ginekologa ,pewnie kolejne badania, przewraca_oczy

Gizi (offline)

Post #20

04-07-2014 - 21:18:00

Warszawa 

Wiola, małżeństwo z Panem T należy do tych trudnych. Trzeba ciągle coś kontrolować, mnie od czasu do czasu boli dół brzucha. Na razie nie chodzę sprawdzać. Wizytę mam we wrześniu. Zobaczymy co będzie. A endometrium raz rośnie, raz maleje.
Dana, bardzo dobra ta Twoja uwaga. Jak coś będziesz jeszcze wiedzieć to pisz. Znam jedną z Amazonek, która zrobiła badanie i niestety wyszedł duży niedobór. Ciekawe czy rodzinna da skierowanie na poziom vit D3?
Na razie łykam wapno z vit D3 i magnez z B6. Densytometria wyszła dobrze, zobaczymy jak będzie za rok.

Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego.

nikulam (offline)

Post #21

04-07-2014 - 21:22:12

warszawa 

Gizi rodzinna nie moze dac skierowania na witamine D

nikulam (offline)

Post #22

04-07-2014 - 21:35:42

warszawa 

Dana-ale mega dawka!Wychodzi 40 tys.tygodniowo!Ja mam brac tygodniwo 28 tys. I juz to wydawalo mi sie jakos mega duzosmiling smiley

dana23 (offline)

Post #23

04-07-2014 - 21:54:47

Gdańsk, Saarbruecken 

Nikulam,mnie na początku kazała rodzinna łykać dziennie 1000 j., po paru miesiacach mój wynik się podniósł,tzn. z 17 na 22,ale nadal to poniżej normy. Mój ginekolog-onkolog zalecił 20000 2 razy w tygodniu,bo u nas poziom wit D3 powinien być nawet w górnych granicach normy,a po dawce 1000 jednostek dziennie poziom witaminy we krwi zbyt wolno się podnosił. Pozdrawiam kwiatek

nikulam (offline)

Post #24

04-07-2014 - 22:04:07

warszawa 

Dana ja mam lykac 4tys.dziennie,ale to pewnie za malo z tego co piszesz,w poniedzialek ide do gina-onkologa jeszcze jego podpytam bo ja mam ten poziom dramatycznie niski,niecale 6sad smiley

zuzia1 (offline)

Post #25

05-07-2014 - 12:44:42

Gdańsk 

Dziewczyny, to jest chyba cos dla nas. okJak onka kazała mi zacząć łykać magnez z wapniem, to poleciałam do zaprzyjaźnionej apteki i Pani poleciła mi Vitrum Osteo. Tj. wapń + magnez + wit. D3. 60 tabletek kosztuje niestety ok. 30zł. , ale wystarcza na 2 miesiące, bo bierze się tylko 1x dziennie.[www.doz.pl]

Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca.

dorota79 (offline)

Post #26

05-07-2014 - 13:02:55

ja żałuje że nie kupiłam sobie tego zestawu z magnezem, ale następnym razem się zdecyduje
za 30 tabl sam wapń i d3 zapłaciłam tyle samosmutny

zaobserwowałam jeszcze ze jak mam teraz ponad tyg. przerwę w nordic walking to moje stawy sa o niebo w lepszym stanie. już tak nie dokucza poranna sztywność w kostkach. jednak takie 6 km odcinki codziennie przy tamosiu menopauzie to dodatkowe obciążenie dla stawów

nikulam (offline)

Post #27

05-07-2014 - 13:04:37

warszawa 

Zuzia, dla mnie za słabe, D3 jest tam tylko 800j, a w tej mojej 2000j , ale rodzinna powiedziała,że generalnie preparaty Vitrum są bardzo dobre.

dorota79 (offline)

Post #28

05-07-2014 - 13:07:55

Nika a Ty co masz za preparat z taką dużą dawką D3?

nikulam (offline)

Post #29

05-07-2014 - 13:21:24

warszawa 

Dorotka, ja mam łykać D3 oddzielnie i taką dawkę mam w preparacie vitrum o w tym:
[www.doz.pl]

dorota79 (offline)

Post #30

05-07-2014 - 13:29:25

a wapń tez łykasz?

lekarka zleciła kontrole tej wit d3? po jakim czasie? pytam bo ciekawi mnie jak długo trzeba stosować te preparaty, żeby były widoczne skutki

u mnie to tej wit d3 jest 200j więc tyle co nic chyba

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 638
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024