Tamoxifen
alicja.topolska (offline) |
Post #1 14-03-2015 - 11:27:32 |
|
Ja nie wiem co podzialalo na pewno nie mam skłonności do tycia orzed choroba mówili wszyscy ze wyglądam jak anorektyczka
Mam szczupła budowę ) Ja jestem pi 9 zastrzyku Słyszałam ze jak sie kończy hormonoterapia to wszystko wraca do normy Moje koleżanki te co miały na minusie ER PGR przytyly po 3 kg tylko Alutka11 |
bunia (offline) |
Post #2 14-03-2015 - 11:52:46 |
|
witam!
ja łykam taoxifen przeszło 3 lata, wcześniej przez dwa lata był jeszcze Zoladex... rzeczywiśie, zauważyłam że mimo iż jadłam tak samo waga szybciej rosła... z 55 kg doszłam do 60 kg, zapisałam się więc na siłownię i basen i lekko spadła... ale teraz już mniej ćwiczę i jak na razie (odpukać) waga stoi w miejscu ok. 56 kg ale nie wiem czy nie miało na to wpływ pojawienie się miesiączki... która wróciła pół roku po odstawieniu Zoladexu. Spotkałam się właśnie z opinią, że brak miesiączki (czyli takieś tam zahamowanie działania konkretnych hormonów) powoduje szybszy wzrost wagi... ponoć właśnie dlatego kobietki w okresie menopauzy szybciej nabierają masy ciała. |
izafi (offline) |
Post #3 14-03-2015 - 12:02:19 |
okolice Warszawy |
Tamoxifen nie wpływa na przybieranie na wadze.
Składa się na to wiele czynników, ale z pewnością nie należy do nich ów lek. Łykam od dwóch lat i utrzymuję stałą wagę.Byłam i jestem szczupła. Podobne wpisy przerazily mnie na starcie z przyjmowaniem tamoxifenu. Nie straszcie. |
Post #5 14-03-2015 - 12:35:33 |
|
No wlasnie Ja napisałam ze brałam Taxany sterydy Tamoxifen i ZOLADEX
Przytyłam 22 kg Nikt nikogo nie staszy Moja koleżanka ma 43 lata bierze Tamoxifen bez Zoladexu przytyła 8 Alutka11 |
bunia (offline) |
Post #6 14-03-2015 - 12:40:11 |
|
dokładnie każdy organizm inaczej reaguje i nie ma konkretnie ustalonej zasady, jeden tyje, drugiego nie rusza... chyba po prostu zaburzenie gospodarki hormonalnej na każdą inaczej wpływa. Ale ja na własnej skórze czuję, że powrót miesiączki spowodował, że czuję się lżej jednak tamoxifen nie miał wpływu na jej zablokowanie tylko najpierw chemia a później zoladex. Ale prawda jest taka, że każdy nawet nie łykający tamosia musi się mieć na baczności by kilogramy nie szły w górę bo pamiętajmy kobietki, że z wiekiem przybywa również kilogramów
|
grazyna007 (offline) |
Post #7 14-03-2015 - 13:08:40 |
Gdynia |
Ja biorę Tamoxifen od 6 lat, nie przytyłam.
Ale jeśli któraś z was ,,w międzyczasie" jakieś sterydy brała, to waga pójdzie w górę, nie ma rady, bo sterydy spowalniają przemiane materii. Tylko NAPRAWDE dobrze zestawiona dieta może temu zaradzic |
Grażyna1 (offline) |
Post #8 14-03-2015 - 17:29:37 |
Warszawa |
A ja brałam Tamoksifen 5,5 roku , teraz biorę już 2 lata Etruzil . Ponadto przez cały ten czas biorę steryd o nazwie Medrol.....
I co ? Ano nie przytyłam ani grama..... Niestety - ostatnio mój mąż źle się czuje i ja ze zmartwienia i stresu - zupełnie nieświadomie zaczęłam zajadać się słodyczami ! I na skutek długo nie czekałam - w krótkim czasie przytyłam 4 kg ! |
Post #9 14-03-2015 - 18:07:42 |
|
Mam pytanie do kobiet z długim stażem Tamoxifenu €
Czy uderzenia gorąca minely Wam ??? Alutka11 |
mea (offline) |
Post #10 14-03-2015 - 18:15:49 |
Piaseczno |
Mi od początku leczenia do dzś przybyło 10kg. Chemioterapia przeszła kilogramowo "bezboleśnie" , pół roku stosowania Tamosia w sumie też bez tragedii, ale za to zastrzyk z Lucrinu dał się we znaki wcale więcej nie jem, nie podjadam i zaznaczam, że nie przepadam za słodkościami
With or without you... |
Post #11 14-03-2015 - 19:01:45 |
|
Mam pytanie do Mea ,a Ty nie dostałaś Zoladexu ?
Tylko Lucrine???dkaczego ??? Alutka11 |
bunia (offline) |
Post #13 14-03-2015 - 22:42:53 |
|
ja też o żadnych sterydach nie słyszałam...
Alicjo temat uderzeń gorąca znam znakomicie, pojawiły się podczas chemii i trwały przeszło dwa lata... TOTALNA MASAKRA, jak zakończyłam zoladex myślałam, że to coś pomoże... ale nic z tego, aż tu nagle po pół roku od zakończenia kuracji zoladexem wybuchy ustały, aż się zaczęłam denerwować, że to nienormalne, po paru dniach dostałam miesiączkę i od tego czasu (odpukać) wybuchy minęły jak ręką odjął Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-03-2015 - 22:44:26 przez bunia. |
mea (offline) |
Post #14 15-03-2015 - 09:49:53 |
Piaseczno |
Bo najnormalniej w świecie stchórzyłam miałam już nawet receptę, na szczęście okazało się, że na złym druku mi onka wypisała i nie chcieli zrealizować. Miałm cykora przed igłą Zoladexu. Lucrin ma dużo mniejszą. With or without you... |
Al_la (offline) |
Post #15 15-03-2015 - 14:47:06 |
k/Warszawy |
Pewnie o sterydach stosowanych w premedykacji najczęściej przed podaniem taksanów. Ale sa osoby, które dostają sterydy z powodu innych schorzeń nie związanych z rakiem. W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Post #16 15-03-2015 - 16:22:21 |
|
Ja tej igły od Zoladexu na oczy nie widziałam podaje zastrzyk pielęgniarce i proszę żeby nie pokazywała
Dla mnie gorsze jest pobieranie krwi metoda kropelkową zawsze kałuża na podłodze ) mam problem z zylami (( Alutka11 |
Post #19 15-03-2015 - 16:44:05 |
|
Super )) poprosze Lemanska o ten zastrzyk moze zmieni co trzy miesiące super Ja co
28 dni musze sie stawiać w CO ;( A moze masz większa dawkę Ja mam chyba 3,6. Przybierasz na wadze ??? Alutka11 |
Rudzia (offline) |
Post #20 15-03-2015 - 16:53:05 |
Warszawa |
Ależ temat ciekawy, poczekajcie wezmę tylko swoją "Inkę" i ruszam ze swoimi literkami.
Och... pamiętam jak ja się bałam, phiiiiiiiiiiii co tam bałam, ja trzęsłam galotami!!! Ala i wiele innych dziewczyn pamięta mój żenujący wpis, prawda??? A tu proszę... 2 lata mi już minęły w związku z Tamosiem i... wcale nie jest tak źle!!! Są czasem wzloty i upadki wagi (+/- 2 kg.) ale aż takich wielkich różnic w swym wymiarze nie odnotowałam Nadal wciskam się w jeansy z czasów sprzed "diagnozy". (a wcale nie przestrzegam diet ) Uderzenia??? Były tylko przez jakieś 6, 7 miesięcy... teraz jestem wolna bez tych zawirowań. A co do sterydów... Poza "rakiem" mam jeszcze astmę i jak wiadomo ...tu człowiek wspomaga się sterydami wziewnymi. Tak więc... wszystko zależy od organizmu! Każda z nas jest inną osobowością i każda inaczej sobie radzi z ... "Cha do dhuin doras nach d’fhosgail doras" |
Post #21 15-03-2015 - 17:00:54 |
|
Ale fajnie masz ) Ja mam uderzenia cały czas od lipca (w nocy mnie budzą (
Alutka11 |
mea (offline) |
Post #22 15-03-2015 - 17:19:35 |
Piaseczno |
Tak jak napisałm w sumie z 10 kg mi podczas leczenia przybyło, ale to przez 2 lata leczenia. Fakt, że po Lucrinie najbardziej. Dawki niestaty nie znam. Zastrzyk co 3 miesiące jest niewątpliwie bardziej znośny, niż co miesiąc. No i można go podawać tak jak pisałam pare postów wcześniej w rękę i pośladek. Jeśli chodzi o uderzenia gorąca to po Tamosiu miałam je na początku, potem po jakiś 2 miesiącach się uspokoiły, ale wróciły w momencie zastrzyku Lucrinu. Najgorzej jest wieczorem...może dlatego, że właśnie wieczorm łykam proszeczka. Zrobie eksperyment, codziennie bedę brała godzinkę wcześniej, tak żeby zejść do godzin porannych. Zobaczymy, czy łykanie o wczesnej porze coś pomoże. Zawsze byłam zmarźluchem, nie mogłam zasnąć bez opatulania się kołdrą, żednego przewiewu być nie mogło. A teraz! okno otwarte, kołdra na boku, i koszulka na ramiaczka.Masakra ufffff With or without you... |
Ewa46 (offline) |
Post #28 17-03-2015 - 12:36:25 |
Szczecin |
Dziewczyny !!!! Przestańcie się nakręcać - ja tamosia i zoladex biorę od 1,5 roku i oprócz uderzeń gorąca (nie powiem w......e to jest) i czasami bólu stawów nic się nie dzieje !!!! Podeszłam do tego na luzie - muszę brać i już. I wy też nie uprawiajcie czarnowidztwa tylko łykać tamosia i bez paniki. Będzie ok tylko nie doszukujcie sìę efektów ubocznych bo wtedy psychika zadziała i na bank będą !!! Wesołej hormonoterapii !!!
|
Graga (offline) |
Post #29 17-03-2015 - 12:42:50 |
Lørenskog |
Witaj magenta . Ja o Zoladex'ie nic nie słyszałam , czyli w moim przypadku nie musze go przyjmować. Czytając forum doszłam do jednego wniosku , ile osób tyle opinii ! Trzeba bedzie przez to przejść bez względu na wszystko. Jesteśmy "wielkie" i damy radę
|
magenta (offline) |
Post #30 17-03-2015 - 12:54:23 |
Warszawa |
Zoladex zalecany poniżej 40-stki
Ewa46 ja sie nie nakrecam, ja wiem po prostu czym jest ingerowanie w gospodarke hormonlaną człowieka... daltego też nigdy nie stosowałam antykoncepcji... No boję się i już... biorę, ale bojam się... Życie jest małą ściemniarą, francą, wróblicą, cwaniarą. Plącze nam nogi i mówi idź! |