Tamoxifen
doubleD (offline) |
Post #1 29-06-2016 - 16:05:52 |
London |
z dietetykiem moze byc ciezko, bo wiekszosc zostala wychowana na starej szkole zamieniania tluszczu na weglowodany, moze i zlozone ale jednak. calkiem sporo osob wsrod moich znajomych chwali sobie paleo, tylko nie daj sie zbic z tropu idiotyzmowi propagandy paleo i teori wzietych z d... co to takiego niby jedli nasi przodkowie bo tych glupot sie czesto czytac nie da
![]() ![]() |
doubleD (offline) |
Post #3 29-06-2016 - 16:22:55 |
London |
to jest sprawa bardzo indywidualna i nie ma dowodow na to ze tamoxifen powoduje tycie, ja biore od konca listopada i akurat waga jedzie w dol dzieki zbilansowanej diecie i bieganiu. i jak najbardziej jem calkiem sporo weglowodanow w tym i slodyczy bo jakby mi rak piersi nie wystarczyl mam tez insulinome i miewam powazne spadki cukru jesli nie jem regularnie.
|
Halinka (offline) |
Post #5 29-06-2016 - 16:44:26 |
|
Potwierdzam - tydzień temu skończyłam go łykać (5 lat), nawyków nie zmieniałam, waga ta sama, co przed, no może ze 2-3 kilo więcej, ale... cóż... latka lecą i pewnie bez tamoxifenu też by się tak skończyło ![]() |
aquila (offline) |
Post #6 29-06-2016 - 17:46:24 |
|
sam tamoxifen raczej bezpośrednio nie sprawia że tyjemy z powietrza;
takie tycie "nie wiadomo skąd" może być raczej skutkiem chemioterapii, albo menopauzy dobrze też sprawdzić czy z tarczycą wszystko ok jestem 2 lata na tamoxifenie i waga mniej więcej taka sama - nawyków żywieniowych nie zmieniłam, czyli na zmianę jadę z dietą w miarę racjonalną i totalnie nieracjonalą (słodycze, piwo, frytki, zamawiana pizza) w zależności od stanu psychiki ![]() ale co innego sam tamoxifen (normalnie miesiączkuję i wogle), a co innego sztuczna menopauza, która sama w sobie ma wiele skutków ubocznych, w tym być może u niektórych tycie lepiej nie olewać tematu w każdym razie, bo przytycie w trakcie kuracji jest niekorzystne It's just a ride ... |
marzusia (offline) |
Post #7 29-06-2016 - 22:53:57 |
Cieszyn |
zawsze powtarzałam, że z próżnego to i Salomon nie naleje i nie wierzyłam,że można tyć nie dotarczając organizmowi pożywienia.Teraz jednak stwierdzam ,że to możliwe choć nielogiczne i nieprawdopodobne.Moja obecna nadwaga to nie zbite ,apetyczne sadełko ale wodnista ,trzęsąca się galareta z pływającymi grudami tłuszczu
![]() ![]() ![]() |
marzusia (offline) |
Post #9 30-06-2016 - 01:17:03 |
Cieszyn |
już upatrzyłam sobie pewną babkę,dokonuje pomiarów ilości tkanki tłuszczowej,wody i mięśni w organiźmie .Kilka dni przed wizytą należy dokładnie spisywać wszystko co się je i pije a najbardziej mi się podoba,że daje listę zakupów i przepisy a nie tylko jadłospis.Prawdę mówiąc to mogłaby jeszcze mi to ugotować
![]() ![]() |
karina10 (offline) |
Post #10 30-06-2016 - 09:37:16 |
Warszawa |
To ja się też dołączę z tym problemem.
Pytałam nawet onke co robić u czy mogę brać jakieś lekkie sśrodki kontrolujące wagę. Powiedziała, ze po pierwsze to niedobrze ze tyje na lekach, po drugie jakieś środki brac można ,które nie zawierać estrogenow. Dała nawet kontakt do dietetyka. |
dorota79 (offline) |
Post #11 30-06-2016 - 09:45:07 |
|
Moja onka powiedziała ze przy lekach szczególnie lucrin zmienia mi metabolizm organizmu,sztuczna menopauza to powoduje przyrost masy ciała.
Dietetyczka mnie uratowala. Dieta super juz sie do niej przyzwyczaiłam i jem o dziwo wiecej niż wczesniej. Wystarczyło kilka zmian w jadłospisie.Ograniczenia godzinowe co do węglowodanów itd. Kupiłam wyciskarke.robie soki z warzyw dzialkowych. Nie mogę jednak sie przekonać do diety oczyszczającej.4 dni na sokach z wyciskarki. Bardzo bym chciała ja zastosować ale aż tyle silnej woli nie mam ![]() |
dorota79 (offline) |
Post #13 30-06-2016 - 09:58:56 |
|
Ja na kijkach chodzę.ostatnio w domu tez ćwiczę ale jestem po rekostrukcji tram i ostrożnie u mnie z ćwiczeniami
Fakt jest taki ze dieta plus wysiłek i efekty szybciej idą jak miałam przestuj w ruchu szło wolniej. Znowu sam ruch bez diety nic mi nie dal Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-06-2016 - 09:59:44 przez dorota79. |
Netretete (offline) |
Post #18 05-07-2016 - 22:33:51 |
Warszawa |
Dziewczyny od 10 dni biorę Tamosia i mam takie skutki uboczne: zaczerwieniona twarz i bóle głowy od czasu do czasu bóle stawów i kości. Napiszcie proszę czy to normalne skutki uboczne tego leku i czy Wy też tak miałyście.
![]() Pozdrawiam Wszystkich na forum. ![]() |
AnkaSz (offline) |
Post #19 05-07-2016 - 23:27:24 |
Warszawa |
Witam serdecznie,
dzisiaj dostałam pierwsze cztery opakowania Tamoxifenu. Jestem po operacji oszczędzającej, bez przerzutów do węzłów. Zaczynam też radioterapię za miesiąc. No i zaczynają się obawy:-) a szczególnie o ewentualne skutki uboczne hormonoterapii. Przejrzałam w miarę możliwości wypowiedzi dot. skutków ubocznych ale czy w skrócie możecie mi opisać jakie u Was występowały skutki uboczne? Będę wdzięczna:-) |
Al_la (offline) |
Post #20 06-07-2016 - 11:10:51 |
k/Warszawy |
Nefretete, AnkaSz, przeczytajcie ten wątek - super lektura, 107 stron
![]() ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
domina13 (offline) |
Post #22 06-07-2016 - 12:38:12 |
Piotrków Tryb. |
![]() ![]() 4xAC,4xDXL Mastektomia Carcinoma ductale infiltrans mammae.ER-TS 4/8;PR-TS 8/8;HER 2;0 ;Ki67-2%(styczeń2014); Wznowa:NST G2; ER-80%;PR-99%;HER2-0;Ki67-12,9%(maj 2015)xeloda x4;nawelbina x9;sindaxel x7;cisplatyna x3;zoladex+symex(kwiecień-sierpień),zoladex+egristrozol(wrzesień);14-25.11.16r-kastracja radiologiczna;30.11.16r-Faslodex;14.12.16r-drugi Faslodex;28.12.2016r-trzeci Faslodex;25.01.2017r-czwarty Faslodex;27.02.2017r-pierwszy wlew chemii CMF;20.03.2017-drugi wlew CMF |
karina10 (offline) |
Post #23 06-07-2016 - 13:20:34 |
Warszawa |
To co opisuje Netretete, to są chyba raczej standardowe skutki uboczne.
U mnie było podobnie. Miałam mocne bóle rąk, że nie mogłam nic zrobić momentami. Głowa też dość mocno bolała. Ze skórą nie zaobserwowałam nic ciekawego. Kilka kg +. I na początku duże zmęczenie. |
renatar (offline) |
Post #24 06-07-2016 - 18:25:22 |
sieradz |
tamoksifen biorę 8 miesięcy kilogramy przybyły i mimo wysiłków nie chcą odejść,szczęście że już nie rosnę,bóle kolan są a uderzenia gorąca i poty skończyły mi się nagle z miesiąc temu.Wachań nastroju nie miałam tylko płaczliwość większa.Pozdrawiam
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Renata_72 (offline) |
Post #25 06-07-2016 - 21:16:03 |
Wrocław |
hej, dopadły mnie skutki uboczne po 4 miesiącach stosowania nolvadexu w postaci łamliwych paznokci, są cienkie, rozdwajają się - to mało powiedziane, pękają w poprzek masakra. Stosowałam preparaty z żelatyna , cynk i cuda wianki i żadnych efektów, znacie jakiś cudowny środek? Paznokieć na dużym palcu muszę zalepiać plastrem bo tak głęboko pęka
![]() |
doubleD (offline) |
Post #27 07-07-2016 - 15:14:50 |
London |
problem z paznokciami to moze byc odlozona w czasie reakcja na chemie. po prostu czesc paznokcia ktora sie formowala w czasie chemi teraz jest na zewnatrz i w fatalnej kondycji. prawdpodobnie beda musialy odrosnac niestety, witaminy pomagajace w budowie wlosow i paznokci moga pomoc ale na efekt trzeba czekac ;-)
olejki bywaja pomocne, moze sprobuj czegos mocno nawilzajacego i w formie oleju ktory naklada sie na podstawe paznokcia? |
garaniczewa (offline) |
Post #28 17-07-2016 - 15:53:58 |
|
Dobrze jest wyrzucić cukier z diety Cukier żywi raka i robi nam otyłość. Można zastąpić jego stevią nawet w wypiekach domowych. Tak moja onkolog mówiła.
|
katlew123 (offline) |
Post #29 19-07-2016 - 13:56:46 |
Bydgoszcz |
Asia122, dopiero dzisiaj się odzywam, bo byłam na urlopie. Byczyłam się na Mazurach
![]() ![]() ![]() Ja biorę Tamosia o 18-tej. |
aquila (offline) |
Post #30 19-07-2016 - 17:08:29 |
|
nie ma takiej potrzeby, w ogóle nie ma potrzeby spania z klinem jeśli jest to dla Ciebie niewygodne; ja klina używam tylko w pozycji siedzącej, jak np coś oglądam; na początku, dość długo go używałam do spania, w końcu po paru latach zrezygnowałam, bo skoro tylko przeszkadza, to po co ? jak miałam obrzęk to po nocy przespanej z ręką na klinie było jeszcze gorzej ! za to siedzenie przed tv z łapą na klinie sprawdzało się znakomicie, obrzęk się wyraźnie zmniejszał te zalecenia jakie nam dają, to są tak ogólnie "dla wszystkich", a my same musimy stestować, które są dla nas dobre, a które sobie można odpuścić It's just a ride ... |