Tamoxifen
anita70 (offline) |
Post #1 03-04-2018 - 09:29:06 |
|
Czeka mnie zabieg usunięcia laparoskopowo torbieli na jajniku. Na wizycie u ginekologa nie dopytałam czy powinnam odstawić przed tym zabiegiem tamoxyfen. Wiecie może czy konieczne jest odstawienie tego leku przed zabiegiem, a jeśli tak to na ile dni przerwać jego branie?
|
Al_la (offline) |
Post #3 03-04-2018 - 10:32:36 |
k/Warszawy |
Anito, lekarz może zlecić odstawienie leku na kilka dni, ale musisz jego zapytać.
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
anita70 (offline) |
Post #5 03-04-2018 - 18:22:04 |
|
Spróbuję dostać się do onkologa i dopytać o to odstawienie leku, o ile będzie wiedział. Na ulotce pisze o ewentualnym odstawieniu przed zabiegami. Na oddział kładę się dzień przed zabiegiem to i tam zapytam lekarza. Może tak jak u Anny wystarczy odstawić na dwa dni. Dzięki dziewczyny za informacje na Was zawsze można liczyć
![]() |
ewunia13121959 (offline) |
Post #6 13-04-2018 - 11:12:21 |
Piła |
Dziewczyny jestem po raku złośliwym piersi . W styczniu skończyłam radioterapię i brachoterapii. W niedzielę zjadłam ananasa. Na ból głowy poniedziałkowy wzięłam etopirynę. A biorę juz tamoxifen. Dostałam wysypki na całym ciele a pierś jest cała zaczerwieniona . Jeden dermatolog twierdzi ze to pokrzywka drugi ze nie. Juz nie wiem co robic to wyglada strasznie. 3 dni miałam goraczke az mi zeby latały . Nie wiem czy ananas i czy etopiryna miały zwiazek. Wysypka zaczela sie od nog potem rece plecy , a na piersi jest tylko zaczerwienienie ale mocne . Pomozcie
|
renatar (offline) |
Post #8 13-04-2018 - 11:31:23 |
sieradz |
Rok temu przez około dwa miesiące miałam wysypkę, najgorzej było na miejscu po piersi [miałam radio w 2016] i w zgięciach łokci i na szyi. Dermatolog też rozłożył ręce i wypisał jakieś wapno i kremy przeciwświądowe. Onkolog twierdził że może od protezy tzn uczulenie na silikon więc nosiłam woreczek z siemieniem lnianym. Kąpałam się w krochmalu. Samo jakoś przeszło ale w chwilach zaognienia wyglądało to okropnie. Przeszłam wtedy na nolvadex tzn może tamoksifen coś mnie uczulał.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-04-2018 - 11:32:21 przez renatar. |
ewunia13121959 (offline) |
Post #9 13-04-2018 - 11:39:30 |
Piła |
No właśnie tak myślałam w ciagu dwoch dni byłam i 5 lekarzy. Pani Dermatolog mi wczoraj powiedziala ze jest bardziej chora ode mnie. Tragedia. W Pile zero podejścia do pacjenta. Dziekuje ci . Dostalam masc i antybiotyk a we wtorek mam kontrole u radiologa w Poznaniu może mi zmieni lek
|
Tomasz. (offline) |
Post #14 04-05-2018 - 13:20:09 |
Pruszków |
Witaminy trzeba zażywać, gdy są objawy ich niedoboru lub wyniki laboratoryjne wskazują na groźbę powikłań. Żona po leczeniu onkologicznym przyjmuje w zastrzykach Milgammę N (B12 plus B1)- ma stwierdzone niedobory.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
marzusia (offline) |
Post #16 06-05-2018 - 14:34:03 |
Cieszyn |
Z tego co policzyłam masz 47 . W tym wieku zaburzenia miesiączkowania mogą już być. Wiek plus leczenie onkologiczne wpływają na to co dzieje się w organizmie, myślę że na razie nie ma powodu do niepokoju. Witaminy można zażywać, ja jak sobie przypomnę to też coś łykam
![]() |
KasiaK78 (offline) |
Post #19 21-05-2018 - 13:25:03 |
Gorlice |
Czy ktoś coś wie na temat zbadania sobie metabolizmu tamoxifenu? [onlinelibrary.wiley.com]
Może takie badanie pozwoliło by określić sensowność przyjmowania tamoxifenu, lub uzasadnić jego zamianę na IA? Wiecie może jak to badanie się nazywa, gdzie je można wykonać? NST, Er 95%, Pr 90%, HER2+++, Ki67 50%; T1c, G1, Ia BCT, 6 x TCH + 11 x herceptyna, radioterapia,17 m-cy tamoxifen + reseligo, od 27.03.'19 symex + reseligo |
Krynia58 (offline) |
Post #23 23-07-2018 - 22:17:18 |
Warszawa |
Też drugą pięciolatkę zaliczam
![]() ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
Gosiula0503 (offline) |
Post #24 23-07-2018 - 22:56:14 |
pomorskie |
Dziewczyny.... jakieś rady na wybuchy gorąca i pocenia? Od września 2017 roku biorę Tamoxifem i nie ukrywam, że skutki uboczne trochę mnie "wykańczają". Teraz wracam do pracy i już się martwię jak sobie z tym poradzę.
<a href="[amazonki.net] src="[amazonki.net]; alt="Gosiula0503" /></a> |
Al_la (offline) |
Post #25 30-07-2018 - 13:48:57 |
k/Warszawy |
Gosiula, niektóre dziewczyny zmieniły Tamoxifen na Nolvadex twierdząc, że lepiej go znoszą. Może spróbuj.
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Tomasz. (offline) |
Post #26 30-07-2018 - 14:34:01 |
Pruszków |
Pomóc moze antydepresant wenlafaxyna (SNRI). Np. Venlafaxine Bluefish. Zacząć od 37,5 2x dziennie i zwiększać do dawki skutecznej lub wystąpienia objawów ubocznych. Lek dobrze tolerowany, może być stosowany z tamoxyfenem. Wybuchy gorąca są w pewnym aspekcie objawem pozytywnym- świadczy to o skuteczności terapeutycznej leku (organizm sygnalizuje brak estrogenów docierających do receptorów- czyli działanie terapeutyczne w raku hormonozależnym). ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
renatar (offline) |
Post #27 30-07-2018 - 16:12:22 |
sieradz |
Biorę symfaxin 37,5 [wcześniej brałąm 70], niestety na mnie nie działa pod względem pocenia się, zalewam się co jakieś dwie godziny czy to dzień czy noc. Na poprawę nastroju działa świetnie.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Pollik (offline) |
Post #28 30-07-2018 - 19:31:31 |
Warszawa |
Tomaszu, możnaby zrozumieć, że brak skutków ubocznych tamosia sugeruje słabe działanie leku... a to przecież nie tak, bo tak jak menopauza u każdej kobiety przebiega całkowicie odmiennie tak i lek nie musi wywoływać dokuczliwych objawów menopauzy.
Wyląduję, zrobię pierwszy krok i kolejny, i kolejny... mastektomia prawostronna z węzłami wartowniczymi. rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5% Od 20 stycznia 2017 Tamoxifen[/small] |
Tomasz. (offline) |
Post #29 30-07-2018 - 20:27:05 |
Pruszków |
Objawy wypadowe i działanie terapeutyczne jest związane z tym samym mechanizmem działania. A inną kwestią jest odczuwanie objawów wypadowych. I tu kwestia zasadnicza. Jeśli u osoby poddawanej terapii są cechy wypadowe a ona sama znosi objawy wypadowe dobrze to mamy sytuację z działaniem terapeutycznym bez objawu niepożądanego. To samo z przerostem endometrium. To, ze go nie ma nie oznacza, że leczenie jest nieskuteczne.
Ja nie pisałem, ze brak objawów wypadowych świadczy to o nieskuteczności leczenia a to, że obecność pewnych objawów niepożądanych świadczyć MOŻE o skuteczności leczenia. Z innych dziedzin- w latach 60 uznawano, że obecność objawów pozapiramidowych (parkinsonizm polekowy) odpowiada za lecznicze działanie neuroleptyków w schizofrenii. Wg obecnej wiedzy objawy parkinsonowskie są związane z blokadą receptora D2. A to jeden z wielu mechanizmów a nie jedyny. Z tego względu leki neuroleptyczne II i III generacji praktycznie objawów pozapiramidowych nie powodują- a leczą chorobę. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Pollik (offline) |
Post #30 30-07-2018 - 20:32:46 |
Warszawa |
Tomaszu, napisałam, że możnaby zrozumieć, a nie że tak napisałeś.
Chodziło mi o to : "świadczy to o skuteczności terapeutycznej leku " Szersze wyjaśnienie jest bardzo przydatne Wyląduję, zrobię pierwszy krok i kolejny, i kolejny... mastektomia prawostronna z węzłami wartowniczymi. rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5% Od 20 stycznia 2017 Tamoxifen[/small] Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-07-2018 - 20:36:29 przez Pollik. |