Tamoxifen

Wysłane przez Amazonki.net 

anita70 (offline)

Post #1

03-04-2018 - 09:29:06

 

Czeka mnie zabieg usunięcia laparoskopowo torbieli na jajniku. Na wizycie u ginekologa nie dopytałam czy powinnam odstawić przed tym zabiegiem tamoxyfen. Wiecie może czy konieczne jest odstawienie tego leku przed zabiegiem, a jeśli tak to na ile dni przerwać jego branie?

dziubas (offline)

Post #2

03-04-2018 - 09:33:24

Gdańsk 

anita! serce trzeba by zapytać onka, który Ci tamosia zlecił tak





rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat

Al_la (offline)

Post #3

03-04-2018 - 10:32:36

k/Warszawy 

Anito, lekarz może zlecić odstawienie leku na kilka dni, ale musisz jego zapytać.





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

anna1979 (offline)

Post #4

03-04-2018 - 12:18:59

Warszawa 

Przed zabiegiem profilaktycznej mastektomii drugiej piersi miałam zalecenie że w dniu poprzedzającym zabieg i w dniu zabiegu mam nie brać tamoksyfenu

anita70 (offline)

Post #5

03-04-2018 - 18:22:04

 

Spróbuję dostać się do onkologa i dopytać o to odstawienie leku, o ile będzie wiedział. Na ulotce pisze o ewentualnym odstawieniu przed zabiegami. Na oddział kładę się dzień przed zabiegiem to i tam zapytam lekarza. Może tak jak u Anny wystarczy odstawić na dwa dni. Dzięki dziewczyny za informacje na Was zawsze można liczyć serce

ewunia13121959 (offline)

Post #6

13-04-2018 - 11:12:21

Piła 

Dziewczyny jestem po raku złośliwym piersi . W styczniu skończyłam radioterapię i brachoterapii. W niedzielę zjadłam ananasa. Na ból głowy poniedziałkowy wzięłam etopirynę. A biorę juz tamoxifen. Dostałam wysypki na całym ciele a pierś jest cała zaczerwieniona . Jeden dermatolog twierdzi ze to pokrzywka drugi ze nie. Juz nie wiem co robic to wyglada strasznie. 3 dni miałam goraczke az mi zeby latały . Nie wiem czy ananas i czy etopiryna miały zwiazek. Wysypka zaczela sie od nog potem rece plecy , a na piersi jest tylko zaczerwienienie ale mocne . Pomozcie

Al_la (offline)

Post #7

13-04-2018 - 11:17:34

k/Warszawy 

Może to alergia na któryś ze składników etopiryny.





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

renatar (offline)

Post #8

13-04-2018 - 11:31:23

sieradz 

Rok temu przez około dwa miesiące miałam wysypkę, najgorzej było na miejscu po piersi [miałam radio w 2016] i w zgięciach łokci i na szyi. Dermatolog też rozłożył ręce i wypisał jakieś wapno i kremy przeciwświądowe. Onkolog twierdził że może od protezy tzn uczulenie na silikon więc nosiłam woreczek z siemieniem lnianym. Kąpałam się w krochmalu. Samo jakoś przeszło ale w chwilach zaognienia wyglądało to okropnie. Przeszłam wtedy na nolvadex tzn może tamoksifen coś mnie uczulał.






T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-04-2018 - 11:32:21 przez renatar.

ewunia13121959 (offline)

Post #9

13-04-2018 - 11:39:30

Piła 

No właśnie tak myślałam w ciagu dwoch dni byłam i 5 lekarzy. Pani Dermatolog mi wczoraj powiedziala ze jest bardziej chora ode mnie. Tragedia. W Pile zero podejścia do pacjenta. Dziekuje ci . Dostalam masc i antybiotyk a we wtorek mam kontrole u radiologa w Poznaniu może mi zmieni lek

renatar (offline)

Post #10

13-04-2018 - 11:44:20

sieradz 

Znam to podejście lekarzy i właściwie to musimy szukać same jak sobie pomóc.






T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Zabusia (offline)

Post #11

03-05-2018 - 20:54:44

 

czesc dziewczyny,biore tamoxifen od 3 miesiecy,mam 2 pytania do was:czy mozna przyjmowac witaminy przy braniu tamoxifenu i czy to normalne,ze w kwietniu nie dostalam okresu a w maju tak

mgiełka (offline)

Post #12

03-05-2018 - 21:14:47

Radom 

Zabusiu, tak - może tak być z okresem. Rozumiem, że to pierwszy okres od czasu brania Tamoksifenu?

O jakie witaminy dokładniej pytasz?






Z amazonki.net od 2006 roku.

marzusia (offline)

Post #13

04-05-2018 - 10:43:39

Cieszyn 

Witaminy brać można chyba z wyjątkiem z grypy B. Tamoksyfen okresu nie zatrzymuje, może być nieregularny ale też krwawienia mogą być objawem przerostu endometrium. Po 3 miesiącach przerost jest raczej niemożliwy



Tomasz. (offline)

Post #14

04-05-2018 - 13:20:09

Pruszków 

Witaminy trzeba zażywać, gdy są objawy ich niedoboru lub wyniki laboratoryjne wskazują na groźbę powikłań. Żona po leczeniu onkologicznym przyjmuje w zastrzykach Milgammę N (B12 plus B1)- ma stwierdzone niedobory.



____________

Zabusia (offline)

Post #15

06-05-2018 - 14:28:42

 

okres dostalam w lutym i w marcu,w kwietniu nie ,dopiero w maju.Chodzi mi o multiwitamine,wyniki krwi mam dobre,w piatek odebralam.

marzusia (offline)

Post #16

06-05-2018 - 14:34:03

Cieszyn 

Z tego co policzyłam masz 47 . W tym wieku zaburzenia miesiączkowania mogą już być. Wiek plus leczenie onkologiczne wpływają na to co dzieje się w organizmie, myślę że na razie nie ma powodu do niepokoju. Witaminy można zażywać, ja jak sobie przypomnę to też coś łykam



Zabusia (offline)

Post #17

06-05-2018 - 15:51:54

 

Dzieki za informacje

ira (offline)

Post #18

06-05-2018 - 20:03:53

Pabianice 

Ale po co zażywać syntetyczne witaminy, jeśli nie ma konkretnej potrzeby? myśli

Cytuj
Tomasz.
Witaminy trzeba zażywać, gdy są objawy ich niedoboru lub wyniki laboratoryjne wskazują na groźbę powikłań.



KasiaK78 (offline)

Post #19

21-05-2018 - 13:25:03

Gorlice 

Czy ktoś coś wie na temat zbadania sobie metabolizmu tamoxifenu? [onlinelibrary.wiley.com]
Może takie badanie pozwoliło by określić sensowność przyjmowania tamoxifenu, lub uzasadnić jego zamianę na IA? Wiecie może jak to badanie się nazywa, gdzie je można wykonać?




NST, Er 95%, Pr 90%, HER2+++, Ki67 50%; T1c, G1, Ia
BCT, 6 x TCH + 11 x herceptyna, radioterapia,17 m-cy tamoxifen + reseligo, od 27.03.'19 symex + reseligo

marzusia (offline)

Post #20

21-05-2018 - 15:58:49

Cieszyn 

Kiedyś bardzo się tym zainteresowałam ale okazało się, że lekarze nic o tym nie wiedzą. Nawet przez te moje dociekania kolezankę spotkał solidny opierdol na Ursynowie gdy wyskoczyła z tym tematem rotfl



KasiaK78 (offline)

Post #21

21-05-2018 - 19:00:41

Gorlice 

Moja lekarka też nic w tym temacie nie wie. Dlatego szukam sama smiling smiley




NST, Er 95%, Pr 90%, HER2+++, Ki67 50%; T1c, G1, Ia
BCT, 6 x TCH + 11 x herceptyna, radioterapia,17 m-cy tamoxifen + reseligo, od 27.03.'19 symex + reseligo

AnnaX (offline)

Post #22

23-07-2018 - 20:14:06

Warszawa 

Pierwsze pięciolecie z Tamosiem skończone ....
Od dziś następna pięciolatka... tak zdecydowała moja onka







Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-07-2018 - 20:14:32 przez AnnaX.

Krynia58 (offline)

Post #23

23-07-2018 - 22:17:18

Warszawa 

Też drugą pięciolatkę zaliczam uśmiech







Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

Gosiula0503 (offline)

Post #24

23-07-2018 - 22:56:14

pomorskie 

Dziewczyny.... jakieś rady na wybuchy gorąca i pocenia? Od września 2017 roku biorę Tamoxifem i nie ukrywam, że skutki uboczne trochę mnie "wykańczają". Teraz wracam do pracy i już się martwię jak sobie z tym poradzę.



<a href="[amazonki.net] src="[amazonki.net]; alt="Gosiula0503" /></a>

Al_la (offline)

Post #25

30-07-2018 - 13:48:57

k/Warszawy 

Gosiula, niektóre dziewczyny zmieniły Tamoxifen na Nolvadex twierdząc, że lepiej go znoszą. Może spróbuj.





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Tomasz. (offline)

Post #26

30-07-2018 - 14:34:01

Pruszków 

Cytuj
Gosiula0503
Dziewczyny.... jakieś rady na wybuchy gorąca i pocenia? Od września 2017 roku biorę Tamoxifem i nie ukrywam, że skutki uboczne trochę mnie "wykańczają". Teraz wracam do pracy i już się martwię jak sobie z tym poradzę.
Pomóc moze antydepresant wenlafaxyna (SNRI). Np. Venlafaxine Bluefish. Zacząć od 37,5 2x dziennie i zwiększać do dawki skutecznej lub wystąpienia objawów ubocznych. Lek dobrze tolerowany, może być stosowany z tamoxyfenem. Wybuchy gorąca są w pewnym aspekcie objawem pozytywnym- świadczy to o skuteczności terapeutycznej leku (organizm sygnalizuje brak estrogenów docierających do receptorów- czyli działanie terapeutyczne w raku hormonozależnym).



____________

renatar (offline)

Post #27

30-07-2018 - 16:12:22

sieradz 

Biorę symfaxin 37,5 [wcześniej brałąm 70], niestety na mnie nie działa pod względem pocenia się, zalewam się co jakieś dwie godziny czy to dzień czy noc. Na poprawę nastroju działa świetnie.






T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Pollik (offline)

Post #28

30-07-2018 - 19:31:31

Warszawa 

Tomaszu, możnaby zrozumieć, że brak skutków ubocznych tamosia sugeruje słabe działanie leku... a to przecież nie tak, bo tak jak menopauza u każdej kobiety przebiega całkowicie odmiennie tak i lek nie musi wywoływać dokuczliwych objawów menopauzy.




Wyląduję, zrobię pierwszy krok i kolejny, i kolejny...
mastektomia prawostronna z węzłami wartowniczymi.
rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5%
Od 20 stycznia 2017 Tamoxifen[/small]

Tomasz. (offline)

Post #29

30-07-2018 - 20:27:05

Pruszków 

Objawy wypadowe i działanie terapeutyczne jest związane z tym samym mechanizmem działania. A inną kwestią jest odczuwanie objawów wypadowych. I tu kwestia zasadnicza. Jeśli u osoby poddawanej terapii są cechy wypadowe a ona sama znosi objawy wypadowe dobrze to mamy sytuację z działaniem terapeutycznym bez objawu niepożądanego. To samo z przerostem endometrium. To, ze go nie ma nie oznacza, że leczenie jest nieskuteczne.
Ja nie pisałem, ze brak objawów wypadowych świadczy to o nieskuteczności leczenia a to, że obecność pewnych objawów niepożądanych świadczyć MOŻE o skuteczności leczenia. Z innych dziedzin- w latach 60 uznawano, że obecność objawów pozapiramidowych (parkinsonizm polekowy) odpowiada za lecznicze działanie neuroleptyków w schizofrenii. Wg obecnej wiedzy objawy parkinsonowskie są związane z blokadą receptora D2. A to jeden z wielu mechanizmów a nie jedyny. Z tego względu leki neuroleptyczne II i III generacji praktycznie objawów pozapiramidowych nie powodują- a leczą chorobę.



____________

Pollik (offline)

Post #30

30-07-2018 - 20:32:46

Warszawa 

Tomaszu, napisałam, że możnaby zrozumieć, a nie że tak napisałeś.
Chodziło mi o to :
"świadczy to o skuteczności terapeutycznej leku "

Szersze wyjaśnienie jest bardzo przydatne




Wyląduję, zrobię pierwszy krok i kolejny, i kolejny...
mastektomia prawostronna z węzłami wartowniczymi.
rak przewodowy naciekający hormonozależny G1, pT1c N0(sn). ER i PgR 100%. PS =5, IS=3, CS=8. HER2- . Ki 67 5%
Od 20 stycznia 2017 Tamoxifen[/small]



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-07-2018 - 20:36:29 przez Pollik.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 568
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022