Tamoxifen
roxy (offline) |
Post #2 27-02-2016 - 15:42:46 |
|
Tak, Dziubasku, na wyniku z laboratorium dokładniej to rozpisują - niedobór poniżej 20, niska 20-30, prawidłowa 30-50, podwyższona 50-100, potencjalnie toksyczna 100-150, toksyczna powyżej 150. Pewnie normy trochę się różnią w poszczególnych?
Mi też rodzinna powiedziała, że jeśli łykam tamoxifen i mam unikać słońca, to powinnam brać D3 przez cały rok. Na razie mija miesiąc, ciekawe, co pokaże badanie kontrolne. A może nie warto robić badania już po miesiącu? Karina10, nie wiem, jak bolą przerzuty do kości, ale jeśli bóle pojawiły się u Ciebie w pierwszych miesiącach brania tamoxifenu, to może to jednak jego skutki uboczne? |
annaemi (offline) |
Post #6 28-02-2016 - 19:11:39 |
mazury |
Ja na początku miałam bóle kręgosłupa i mięsni, bolała mnie pacha i ręka do łokcia po nieoperowanej stronie, wszystko przebadałam w panice...potem jakies stany lękowe- nie wiadomo w sumie czy to skutek uboczny tamosia czy jakies nerwobóle i odchodzący stres...?
|
renatar (offline) |
Post #7 28-02-2016 - 19:46:35 |
sieradz |
U mnie na tamoksifenie już w ciągu dwóch pierwszych dwóch tygodni miałam wszelkie skutki uboczne bóle stawów i uderzenia gorąca więc jak u ciebie nie wystąpiły to pewnie jesteś w grupie szczęśliwców których to nie dopada.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Ana40 (offline) |
Post #8 28-02-2016 - 20:01:46 |
Wrocław |
Cześć dziewczyny, ja zaczęłam hormonoterapię 2 tyg temu - Tamoxifen i Zoladex - i mam dokuczliwe bóle stawów, czasami wieksze, czasami mniejsze, ale zawsze coś pobolewa. Stawy zaczęły mnie juz boleć od połowy stycznia, tj. tuż po zakończeniu chemii (4xAC + 4xDXL), ale były nieporównywalnie słabsze. Sama nie wiem, czy to co teraz przechodzę to wina tamosia i Zoladexu czy to skutki leczenia onkologicznego. Dodam, ze teraz mam radioterapię do końca marca. Moj onkolog twierdzi, ze to nie jest wina hormonoterapii, ale z tego co tu czytam, Wy tez macie podobne problemy ze stawami.... Sama nie wiem, czy mam te stawy przebadać, czy nie i czekać sama nie wiem na co, chyba na to, ze samo przejdzie ...
![]() |
doubleD (offline) |
Post #9 28-02-2016 - 20:09:19 |
London |
taxany moga powodowac bole stawow i chwile zajmuje zeby to przeszlo. hormonoterapia tez moze miec taki skutek zwlaszcza jesli sa braki witaminy D, kosci sa ogolnie nie do konca dowapnione i nie jest sie rozruszanym.
ja miewam slabe uderzenia goraca, ale to jest bardziej cieplo i glownie w nocy i jestem duzo bardziej sklonna do placzu co bywa drazniace. wczoraj odbieralam certyfikat potwierdzenia obywatelstwa i malo sie nie rozplakalam ![]() |
czeremcha (offline) |
Post #11 28-02-2016 - 20:46:01 |
pod Opolem |
A mi się skutki uboczne pojawiły jeszcze przed braniem tamoksyfenu. I w sumie jestem z tego zadowolona - nie mam wrażenia, że łykam coś, co mi szkodzi.
Uderzenia gorąca, bóle stawów, kłopoty ze snem - to wszystko zaczęło się po zatrzymaniu okresu w wyniku chemioterapii. Czyli - jak mniemam - te objawy są skutkiem przyhamowania produkcji hormonów. Tamoksyfen nie miał już tu wiele do zmieniania :-) Jesienią kuśtykałam jak stara baba :-) , ale samo jakoś minęło. Tzn. czasem się pojawia, ale już nie w takim nasileniu i jakby na chwilę :-) Ania |
blue76 (offline) |
Post #21 29-03-2016 - 16:21:23 |
Czaplinek |
patagata ja miałam ostatnią chemię 1 czerwca, a pierwszą tabletke tamosia wzięłam 22czerwca
rudaryba trafiłaś w samo sedno ![]() ![]() ![]() Kocham cię życie!...uparcie i skrycie...och życie kocham cię! kocham cię nad życie! ... |
renatar (offline) |
Post #23 29-03-2016 - 18:43:18 |
sieradz |
ja też należę do tych co żle znoszą tamoksfen bóle kości przeszły[biorę 4 miesiące] tzn zostały mi kostki u nóg ale to jakoś znoszę gorzej z uderzeniami mniej więcej co dwie godziny.Jestem nimi wykończona lepiej się czułam po operacji niż teraz a jeszcze waga stabilnie wzrostowa.Jakość życia jak u siedemdziesięcioletniej osoby.
![]() T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
Miciumpka (offline) |
Post #25 29-03-2016 - 20:30:53 |
Augustów |
Ja biorę dopiero 2 miesiąc ale jak do tej pory nie odczułam, że w ogóle cokolwiek biorę.
Może to dzięki temu, że ruszyłam z ćwiczeniami tak mniej więcej w tym samym czasie co zaczęłam brać tamosia. Łykam sobie i cieszę się z braku skutków ubocznych. A dodatkowo pochwalę się, że schudłam 3 kg i zgubiłam 10 cm w talii i 5 w biodrach. Potrzebuję zgubić jeszcze z 5 kg. Zastanawiam się czy w trakcie radio będę miała możliwość i siły żeby się systematycznie ruszać. |
dziubas (offline) |
Post #26 29-03-2016 - 22:08:51 |
Gdańsk |
Miciu!
![]() ![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
blue76 (offline) |
Post #27 30-03-2016 - 09:11:42 |
Czaplinek |
Dziewczyny a czy ktoras z was przy tamosiu ma/miala krwotoki z nosa? U mnie przedwczoraj i dzisiaj rano, lekkie krwawienie z nosa. Ogolnie czuje sie ok. Wybiore sie na badanie krwi oczywiscie. Dodam ze kiedys mialam duze problemy z pekajacymi zylkami, przy katarze zawsze mialam krwotoki. Zaczelam lykac wit.C. Ale troszke juz cykora mam...
![]() Kocham cię życie!...uparcie i skrycie...och życie kocham cię! kocham cię nad życie! ... |
monika76 (offline) |
Post #28 30-03-2016 - 16:00:37 |
wólka cycowska |
blue76 ja wprawdzie nie spotkałam się z nikim kto by po tamosiu miał krwotoki z nosa .Może to z powodu witaminy C którą łykasz,bo jak mi wiadomo to witamina rozrzedza krew w nadmiernej ilości .No ale najlepiej jak z tymi dolegliwościami udasz się do lekarza.
![]() |
blue76 (offline) |
Post #29 30-03-2016 - 21:37:14 |
Czaplinek |
Monika76, ja tą witaminę to dopiero zaczęłam teraz łykać, jak ta krew z nosa zaczęła mi lecieć
![]() ![]() ![]() Kocham cię życie!...uparcie i skrycie...och życie kocham cię! kocham cię nad życie! ... |