Tamoxifen
debora48 (offline) |
Post #2 03-07-2010 - 17:37:32 |
Kozienice |
Hala, podzielam twoje zdanie,że w tamoxifenach rożnych firm jest inne działanie.Ja np przez pierwszy kwartał brałam Ebawe (Austria?) i było wszystko ok., potem trafiłam na węgierski, no i się zaczęło, tak jak pisałaś,dziwne uczucie w podbrzuszu, nie licząc co godz. uderzeń gorąca. Teraz udało mi się zdobyć ten Ebawe i znów wszystko wróciło do normy, uderzenia gorąca są, ale dużo rzadziej.
|
bmaszka (offline) |
Post #6 04-07-2010 - 16:52:26 |
Sobienie Jeziory |
Biorę Tamoxifen-EGIS od dwóch tygodni. Czuję się całkiem dobrze, ale zauważyłam że znów zaczęły wypadać mi włosy. Proszę napiszcie mi czy to jest normalnie, czy znów będę łysa. Jeśli tak to jak długo, bo chyba nie przez pięć lat? Moje drugie pytanie dotyczy palenia. Wiem, że jest szkodliwe i nie chodzi mi o to byście prawiły mi morały. Staram się nie palić, rzuciłam palenie jeszcze przed operacją (6 m-cy temu), ale od jakiegoś czasu czasem zapalę. Jak to się ma do mojego zdrówka ,czy będą w większym stopniu jakieś konsekwencje.
|
Perełka (offline) |
Post #7 05-07-2010 - 16:39:45 |
|
bmaszka na ulotce masz napisane, ze podczas brania Tamoxu jest możliwe wypadanie włosów, wiec jest to jeden ze skutków ubocznych leczenia. Zapytaj lekarza, moze zmieni ci na inne prochy i wypadanie włosów się zmniejszy , bądż wyeliminuje całkowicie.
Co do palenia. Ja palę.próbowałam rzucić przed opercają i nie udało mi się. Ograniczyłam palenie do minimum, ale pale nadal. Co mi powiedział onkolog? Ze jestem dorosła i jeśli już naprawdę nie mogę rzucić to żebym ograniczyła, a tak w ogóle to mam prowadzić normalny tryb życia to i prowadzę. A teraz jesli chodzi o alkohol. Moja onka twierdzi, że mogę spokojnie wypić sobie lampkę czerwonego wina. |
lulu (offline) |
Post #11 09-07-2010 - 21:27:20 |
k/Kwidzyna |
Brałam Tamoxifen, teraz Egistrozol i czasem wypiję piwko, winko jak mam ochotę. Na ulotce węgierskiego tamoxyfa jest zakaz alkoholu, ale na innych nie ma. Podczas brania węgierskiego tamoxyfa powiedziałam mojej once, że zabraniają. Popatrzyła zdziwiona i powiedziała, że nie wiedziała o tym, ale z uśmiechem pozwoliła na niewielkie wyskoki.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
lulu (offline) |
Post #15 10-07-2010 - 12:13:35 |
k/Kwidzyna |
Ja miałam tylko operację a tamoxtf dostałam na pierwszej, wyznaczonej jeszcze w szpitalu, wizycie u lekarza, jakiś czas po operacji. Teraz już nie pamiętam ile to było po operacji, może dwa-trzy tygodnie.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna |
dani (offline) |
Post #18 10-07-2010 - 13:10:09 |
|
Tamoxifen dostałam po zakonczeniu chemii...Zoladex również..
Zrobiłam sobie tylko króciutki "urlop" od leków.Chemie zakonczyłam w połowie grudnia.Tamoxifen i zoladex zaczęłam przyjmować od stycznia. Chcesz rozśmieszyć Boga... Opowiedz mu o swoich planach.. |
lulu (offline) |
Post #20 10-07-2010 - 14:49:14 |
k/Kwidzyna |
Zuziu, , masz całkowitą rację
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-07-2010 - 14:50:05 przez lulu. |
Perełka (offline) |
Post #25 11-07-2010 - 15:34:06 |
|
Dziewczyny mam pytanie.
Czy która wspomagała się preparatem ziołowym ProLaydy MENOPAUZA? Moja koleżanka go stosuje i po 3 tygodniach pozbyła się warów, jest spokojniejsza i lepiej się czuje, ale ona nie jest po raku piersi. Czy my możemy go stosować? Aż mnie korci, żeby go wypróbować. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 11-07-2010 - 15:34:41 przez Perełka. |
amor (offline) |
Post #27 11-07-2010 - 19:21:25 |
Siemianowice Sl. |
Najlepiej zapytac sie lekarza- niech on decyduje.... |