Tamoxifen
b_angel (offline) |
Post #2 17-11-2013 - 21:06:12 |
radom |
standard - bo NFZ refunduje leczenie: dla zoladexu przez 2 lata a dla tamosia przez 5
obecnie pojawiają się badania sugerujące, przedłuzenie hormonoterapii ale jak na razie NFZ nie zmienił zdania . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
bunia (offline) |
Post #3 17-11-2013 - 21:19:00 |
|
też tak słyszałam ale to oznacza, że nasze leczenie zależny od decyzji NFZ czyli dziś może być tak a jutro inaczej
![]() ![]() Czyli może być tak, że jedna kobieta bardziej potrzebuje tego leczenia a druga w mniejszym stopniu??? Słyszałam o takich przypadkach, że mimo nowotworu hormonozależnego leczenie albo w ogóle nie było podejmowane lub skracane bo lekarz stwierdził, że nie ma to za dużego wpływu na organizm więc poco się truć - nie wiem tylko na jakiej podstawie tak wywnioskował??? Czy ktoś tak miał??? |
bunia (offline) |
Post #5 17-11-2013 - 21:35:46 |
|
może przejdę do sedna sprawy o co mi chodzi z tą długością procesu leczenia
![]() otóż chciałabym (nie mówię, że już teraz) ale w przyszłości starać się o dzidziusia i tak się zastanawiam, jak długo leczyć się tymi antyhormonami? Dlatego też mam dylemat, bo wiem że mają one funkcję ochronną ale to jednocześnie przekreśla albo i zmniejsza szansę, że dane mi będzie w życiu zostać mamą ![]() |
b_angel (offline) |
Post #6 17-11-2013 - 21:42:46 |
radom |
ważną
![]() jest to ochrona dla Twojego organizmu przed przerzutami .... 5 lat szybko zleci na forum jest Elżbieta (obacnie mieszka w Anglii) która po 5-letniej kuracji tamosiem urodziła zdrowiutkiego chłopaka ![]() . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-11-2013 - 21:43:15 przez b_angel. |
moniskas77 (offline) |
Post #9 18-11-2013 - 08:12:25 |
|
Z tego co slyszalam, i sama taka inormację otrzymalam, podobno nie ma gwarancji , ze nie zajdziemy w ciaze, mimo braku miesiaczki. Nikt nie jest w stanie przewidziec, co sie tam dzieje w srodku, przynajmniej na poczatku... ja nie miesiaczkuje od czewrwca...
Ale brawo smokooka, ja nie wiem gdzie sie chowac przed mezem, bo ani u mnie checi, ani przyjemnosci z sexu, buuuu |
anna2008 (offline) |
Post #10 18-11-2013 - 09:31:27 |
Bydgoszcz |
Zabezpieczenie w naszej sytuacji jest raczej wskazane,tyle,że nie mamy zbyt dużego wyboru .Dlatego pozostanie przy prezerwatywach wydaje się najbardziej rozsądnym rozwiązaniem.Smokooka ja nie miesiączkowałam przez ponad dwa,prawie trzy lata od rozpoczęcia leczenia,lekarze byli prawie pewni,że aktywność hormonalna nie wróci.Powiem tak nawet w trakcie badania usg gin.nie można było "namierzyć" moich jajników ,jakby ich w ogóle nie było.Pani doktor stwierdziła wówczas cyt:"zasuszone po chemii ,małe szanse ,że wszystko wróci do stanu poprzedniego". Jednak kilka miesięcy po odstawieniu Lucrinu ,przy kolejnym badaniu usg jajniki zostały odnalezione ![]() ![]() ![]()
Ja jestem jedną z tych,którym lekarz zasugerował leczenie przez kolejne 5 lat(co zresztą zostało postanowione na ostatniej wizycie) .Czy w związku z tym,może się zdarzyć sytuacja,ze NFZ nie będzie chciał dalej refundować tego leczenia? ![]() "Przyszłość, zanim wkracza, zawsze przedtem puka." - Francois Mauriac ![]() "To co się dzieje teraz i po 'teraz' ,tak długo nie ma znaczenia,dopóki jutro jutra,jest takie samo,jak wczoraj wczoraj" |
smokooka (offline) |
Post #11 18-11-2013 - 11:50:50 |
Warszawa |
Dzięki dziewczyny
![]() ![]() |
b_angel (offline) |
Post #12 18-11-2013 - 17:30:39 |
radom |
Smokooko zdecydowanie tamoksyfen nie stanowi zabezpieczenia przed niechcianą ciążą - potwierdzał to dr Wiraszka w zakładce Pytania do Eksperta Anno z tego co pamiętam to kilka dziewczyn z forum miało przedłużoną (przez swoich onkologów prowadzących) hormonoterapię i NFZ się raczej nie czepiał do refundacji m.in. Manka45 miała przedłużony zoladex - ale głowy se nie dam uciąć czy na pewno ![]() natomiast nie jest to jeszcze normą i niewielu lekarzy się na to decyduje .... . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
b_angel (offline) |
Post #15 18-11-2013 - 20:57:06 |
radom |
lepiej nie ryzykować ![]() [amazonki.net] . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 18-11-2013 - 21:05:20 przez b_angel. |
moniskas77 (offline) |
Post #16 19-11-2013 - 10:25:41 |
|
Słuchajcie, moje drogie: Pytanie: czy wiecie cos o tym, ze z" zoladexu nie ma" ??? Wiem, ze brzmi to bez sensu, caly czas, od 4 msc regularnie go przyjmuje, bez problemow z zakupem, jednakze tych słow uzyl do mnie wczoraj profesor dr hab., u ktorego bylam na konsultacji chirugicznej. Powiedzial wprost, ze z zoladexu wszyscy na swiecie wychodza, a ja ( z tego co zrozumialam, chodzilo mu o moj wiek), to juz szczegolnie nie powinnam! Nie wiem co robic, poradzil mi kolejne konsultacje, ale u kogo? Moze ktos wie, gdzie w lubelskim przyjmuje dr Stopyra, podobno , moze mi pomóc???
|
moniskas77 (offline) |
Post #19 19-11-2013 - 11:47:33 |
|
Smokooka , wiec jak wygląda Twoje leczenie?
|
anna2008 (offline) |
Post #26 19-11-2013 - 18:59:49 |
Bydgoszcz |
Zacytuję siebie ![]()
Dzięki Moniko,też już się orientowałam w tej sprawie ![]() ![]() "Przyszłość, zanim wkracza, zawsze przedtem puka." - Francois Mauriac ![]() "To co się dzieje teraz i po 'teraz' ,tak długo nie ma znaczenia,dopóki jutro jutra,jest takie samo,jak wczoraj wczoraj" |
monika14 (offline) |
Post #28 19-11-2013 - 20:18:12 |
|
nie jestem medykiem izusiu, ale moim zdanie nie stresuj się, ale jednocześnie zgłoś się do gin. coby popatrzył na ekran i ocenił sytuację wenątrz. Powrót miesiączki to dobry powód do wizyty u gin. Twój organizm wraca do normalnego funkcjonowania, a tamoksifen nie działa na okres i nie jest środkiem antykoncepcyjnym. Idź, sprawdź i śpi spokojnie.
|
Halinka (offline) |
Post #29 19-11-2013 - 20:21:17 |
|
Już gdzieś o tym pisałam: Mnie przed hormonoterapią poproszono o podpisanie oświadczenia, że zostałam poinformowana, że stosowane leki nie zabezpieczają przed ciążą. U mnie sprawdza się zwykła spirala. |